Opinii, Stiri Brasov

Furca lui Alghiuță: Din lumea celui care nu cuvântă

Prima oară  l-am remarcat pe George în timpurile Feseneului. De fapt, în buletin, îl chema Gheorghe, numele şi l-a schimbat oficial, pe muţeşte, mult mai târziu. Era un tânăr energic,  gata să sară în ajutorul oricărei serviete de şef, pe care nu avea cine să o care. Îmbrăcat modest, tăcut, dar foarte voluntar, era ca un satelit în jurul prezidiilor de la conferințe de presă sau congrese feseniste.

Am făcut cunostinţă pe la mijlocul anilor ’90. Căutam cornier pentru a-mi închide balconul apartamentului – aşa era modelul în acele timpuri – pe la nişte firme distribuitoare de materiale de construcţii. Nu apăruseră încă uriaşele marketuri de bricolaj. „George!”, a strigat din biroul lui, proprietarul. A apărut rapid în cadrul uşii. La fel de tăcut ca întotdeauna, junele pe atunci George a înţeles imediat ce are de făcut. Îmbrăcat într-un halat albastru şi cu ruleta în mână, mi-a făcut chiar onoarea să taie cu mâna lui bucăţile din profilul laminat. A măsurat cu grijă lungimile după notiţele făcute pe o bucată de hârtie. Dar, ca întotdeauna, fără să zică nimic. Oricum, polizorul făcea un zgomot asurzitor.

Nici nu am observant când a ajuns consilier local. Era în vremea afirmării marilor anonimi, la pragul dintre milenii. M-a mirat însă că a fost votat viceprimar. Capitalismul românesc era în plină afirmare, iar oamenii de afaceri erau bine amestecaţi printre consilierii locali şi proprietarii de presă. Atunci când câţiva dintre aceştia mi-au confirmat că George este  viitorul lor candidat la Primărie, am fost de-a dreptul şocat. Am aflat că nu prea erau interesaţi de lucrurile derizorii. Gramatica şi coerenţa nu erau nici pe atunci valori pe care un politician să pună preţ. Poate puţină aritmetică. Iar la acest capitol, George îi lămurise deja că se pricepe. Ca un Pygmalion al făuritorilor pieţei foarte libere, cel despre care vă povestesc, s-a transformat  la televiziuni şi în ziare în marea speranţă a politicii braşovene.

Imaginea lui a inundat publicaţiile. Viceprimar cu cazma, viceprimar dirijând vopsitorii de marcaje, viceprimar dând indicaţii muncitorilor cu picamer, viceprimar aranjând borduri şi multe, multe altele.

Vrând-nevrând, a fost nevoit să mai rostească câte ceva. În timpul campaniei electorale şi-a uimit asistenţa, afirmând cu fermitatea unui conducător autentic că, atunci când va deveni primar, va dărâma Poarta Şchei pentru a „fludiza” (cuvântul îi aparţine) circulaţia. Ba chiar, a declarat unui realizator de radio care se tinea de şotii că este pregatit să repare gospodareşte „fisurile anale“ din pereţii Primăriei. Pe atunci, a înţeles că vorbitul în exces poate dăuna.

Am avut din nou onoarea de a-l întâlni în sediul unei mari firme braşovene. Fostul şef al unui trust de construcţii transformat de revoluţie în patron de firmă cu acelaşi profil şi mare sponsor al Partidului Democrat, povestea cu vervă. George, ca întoteauna, se mulţumea să dea din cap aprobator şi să mai completeze din când în când cu un „aşa e!“ mormăit. Istorisirile erau despre un fost prim- secretar comunist. „Dom’le, Radu ăla, era tare de tot!  Atunci când s-a făcut pasajul din capătul bulevardului Victoria, pentru că muncitorii erau în întârziere, s-a suit chiar el pe buldozer“, îşi amintea patronul, din capătul sălii de şedinţe a firmei sale capitaliste. Aflat în plină campanile electorală, candidatul la Primărie susţinut financiar de afabila gazdă, îi sorbea cuvintele de pe buze. Sclipirea din ochii lui m-a convins că omul se vede pe sine călare pe nişte utilaje fabuloase, transformând oraşul în ceva minunat, plin de cubuleţe colorate şi furnale, ca într-o pictură proletcultistă.

În seara alegerilor, când a ajuns primar pentru întâia oară, nu a fost nevoie de discursuri. A fost suficient să fie purtat pe braţe de colegii de partid şi să agite o sticlă de şampanie.

Nu aş vrea să fiu înţeles greşit, George are şi o mulţime de calităţi. Ambiţia este, evident, pe primul loc. Dar, pentru cei care îl cunosc bine, nici viclenia nu este de neglijat. Învaţă foarte repede şi nu-şi repetă greşelile. Este conştiinciosul care vine primul la muncă şi pleacă ultimul. Dar care, tot timpul, îşi vede cel mai bine interesul. Plecat de jos şi ajuns neverosimil de sus, este convins că loialitatea este sinonima cu competenţa.

Ca primar, George a rămas la fel de parcimonios cu cuvintele. De aceea, preferă să dea ordine. Scurte, ferme şi, dacă este cazul, răstite. A constatat că exprimarea prin propoziţii imperative este cea mai eficientă formă de dialog.

Pe bună dreptate, după logica alegătorilor braşoveni, de atunci a mai fost ales de trei ori. Fără prea multe vorbe, oraşul s-a schimbat foarte mult. Atracţia irezistibilă pentru oamenii de afaceri iubitori de proiecte de anvergură şi bugetele generoase din primele mandate au fost o reţetă de succes.

Pe tăcute, oraşul s-a acoperit de asfalt, dealurile de cartiere rezidenţiale, terenurile fostelor uzine de mall-uri gigantice, intersecţiile de giratorii înflorate şi multe altele. Despre ce s-a făcut, se tot vorbeste. De cum s-a făcut, se tace.

Cu timpul, după ce dosarele la DNA s-au înmulţit, „tace, dar face” s-a transformat în „fură, dar face”. Nu a zis prea multe nici atunci când, în al treilea mandat, a fost ridicat cu cătuşe din sediul Primăriei. Iar liniştea s-a aşternut şi peste scandaoasele rechizitorii. A fost votat şi a patra oară.

Am făcut această mică recapitulare a felului în care l-am cunoscut eu pe George, pentru că urmează să-l alegem pentru a cincea oară. Aşa se tot repetă povestea, din patru în patru ani. Câştigă detaşat, pentru că nu are rivali. Are totuşi, ca orice gospodar care se respectă, foarte mulţi bani de campanii şi o mulţime de prieteni în presă. Bineînţeles, un om de asemenea valoare a refuzat întotdeauna să participe la dezbateri cu contracandidaţii. Şi va refuza în continuare.

Doar că, de data asta, s-au găsit nişte vorbăreţi cu fel de fel de pretenţii. Vor ca primarul să discute  cu ei despre poluare, despre felul în care se cheltuieşte bugetul, să le spună şi lor despre planurile de urbanism, ba chiar, peste toate, să se consulte atunci când ia unele decizii.

Democraţie, dezbatere, transparenţă? Ce pot să însemne toate ăstea pentru un om care ştie să facă, nu să discute?

Mare adevăr a grăit un consilier local către un insistent care – culmea tupeului! – a venit să-i ceară socoteală primarului chiar în Consiliul Local. „Este interzis în sedința de Consiliu Local să se întâmple dialog!”. Cât de bine formulat! Acolo oamenii chiar muncesc, ridică mâna la ordinele primarului.  N-au timp de parlamentări.

Dragi nemulţumiţi, m-am gândit că, dacă ştiţi cu cine vreţi să staţi de vorbă, o să renunţaţi la asemenea demersuri absurde, Poate vă canalizaţi eforturile în acţiuni mai pragmatice.

Şi, în plus, dacă faceţi prea multă gălăgie s-ar putea să-i treziţi pe contracandidaţii lui George, care dorm acum liniştiţi în concedii.

Text și desen de Alexandru Ghiza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Cizmele, vedetele sezonului rece
Este iarnă și cu siguranță te-au bucurat fulgii de zăpadă care s-au așternut pe pământ sub formă de mantie albă.
Iunie 2021, primul zbor de pe Aeroportul Ghimbav
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a prezentat stadiul realizării Aeroportului Internaţional Braşov în cadrul unei conferinţe de presă organizate
Consilierul Andrei Kadas a luat decizia să se autosuspende din PNL, după incidentele „interlope” din ultimele zile
Consilierul județean Andrei Kadas a luat decizia să se suspende din calitatea de membru a filialei județene a PNL. „Rămân
Un făgărășean, prins cu trei kilograme de cannabis într-un colet primit din Spania
Ieri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov, au
Începe Prima Casă 2020. MFP și-a dat acordul pentru distribuirea unei sume de 1,98 miliarde de lei
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat joi lansarea Programului Prima Casă 2020, ca urmare a
Romsilva are pregătiți 50 de milioane de puieți pentru a planta păduri noi. Brașovul, printre principalii beneficiari
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că vor fi plantate “de la zero” 2.500 de
27 de școli și grădinițe din județul Brașov au avut, astăzi, cursurile suspendate parțial din cauza gripei
27 de școli și grădinițe din județul Brașov au avut, astăzi, cursurile suspendate parțial. De la declararea epidemiei de gripă,
Mihail Veștea: „Autostrada forestieră” Câmpina – Săcele va fi realizată de CNI
Mihail Veştea, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a declarat astăzi că ruta ocolitoare pentru Valea
„Plombe” executate cu radiații infraroșii, pe centura Brașovului. Teoretic, ar trebui să țină mai mult
Drumarii brașoveni au început să execute lucrări de reparații pe Varianta de Ocolire a Municipiului Brașov, ținând cont că sezonul
Brașovul va avea centură verde. Mii de puieți vor fi plantați pe marginea șoselei ocolitoare, în această primăvară
Ocolitoarea Brașovului va fi una verde din această primăvară, după ce pe marginea acestei șosele vor fi plantanți câteva mii
Finanțare de 215.000 de euro pentru o platformă digitală românească ce ajută la reciclarea deșeurilor
O platformă digitală inovatoare adresată domeniului economiei circulare, de reciclare a deșeurilor și dezvoltată de un start-up românesc va primi
RAPORT GLOBAL: România ocupă locul 12 în topul țărilor cu cele mai bune evaluări Uber. Brașovul, al 4-lea oraș în
Uber a lansat un raport global de evaluare a utilizatorilor, după ce a analizat ratingul primit de pasagerii săi, inclusiv
Companiile brașovene sunt invitate să participe la cel mai important târg industrial din lume care va avea loc în perioada
Cea de-a 16-a ediție a Evenimentului Internațional de Matchmaking din cadrul Târgului de la Hanovra, cel mai important târg industrial
Proiectul amenajării nodului rutier de la Dârste, scos de la naftalină: două giratorii și accese directe între centuri
Intrarea în Municipiul Săcele va fi reamenajată în zona Podului Dârste, autoritățile săcelene anunțând că au început demersurile de aprobare
Grupul Airbus, cu fabrici și la Brașov, va concedia peste 2.300 de persoane până la finele anului viitor
Grupul aeronautic european Airbus intenţionează să-şi restructureze divizia de apărare şi spaţială, renunţând la 6,7% din forţa de muncă, într-o
Povestea unuia dintre primii elevi ai Școlii Profesionale Kronstadt: La 23 de ani, are vechime în muncă de 9 ani
Un loc de muncă sigur, salariu în timpul liceului și posibilitatea de a-ți continua studiile, așa poate fi descris în
Iohannis a semnat decretul de numire a brașovencei Gabriela Scutea în funcția de procuror general
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT. Conform Administraţiei prezidenţiale, preşedinteleKlaus Iohannis,
Brașovul, în topul chiriilor din România. Un apartament cu două camere se închiriază cu 350 de euro pe lună
Chiria medie solicitată în Bucureşti a crescut în ultimul trimestru din 2019 şi a ajuns la nivelul celei din Cluj,
Brandul de produse de panificație Casa Brutarilor se va extinde la Brașov, după o investiție de 250.000 de euro
Bake Expert, compania care deţine magazinele Casa Brutarilor, a ajuns la 30 de unităţi prorprii sub acest brand şi mai
RATBV estimează pentru 2020 un profit pe plus, de 759.000 de lei, dar și creșterea salariului mediu brut la peste
În ședința de Consiliul Local de astăzi va fi dezbătut și proiectul de buget al operatorului de transport RATBV SA.