Opinii, Stiri Brasov

Furca lui Alghiuță: Din lumea celui care nu cuvântă

Prima oară  l-am remarcat pe George în timpurile Feseneului. De fapt, în buletin, îl chema Gheorghe, numele şi l-a schimbat oficial, pe muţeşte, mult mai târziu. Era un tânăr energic,  gata să sară în ajutorul oricărei serviete de şef, pe care nu avea cine să o care. Îmbrăcat modest, tăcut, dar foarte voluntar, era ca un satelit în jurul prezidiilor de la conferințe de presă sau congrese feseniste.

Am făcut cunostinţă pe la mijlocul anilor ’90. Căutam cornier pentru a-mi închide balconul apartamentului – aşa era modelul în acele timpuri – pe la nişte firme distribuitoare de materiale de construcţii. Nu apăruseră încă uriaşele marketuri de bricolaj. „George!”, a strigat din biroul lui, proprietarul. A apărut rapid în cadrul uşii. La fel de tăcut ca întotdeauna, junele pe atunci George a înţeles imediat ce are de făcut. Îmbrăcat într-un halat albastru şi cu ruleta în mână, mi-a făcut chiar onoarea să taie cu mâna lui bucăţile din profilul laminat. A măsurat cu grijă lungimile după notiţele făcute pe o bucată de hârtie. Dar, ca întotdeauna, fără să zică nimic. Oricum, polizorul făcea un zgomot asurzitor.

Nici nu am observant când a ajuns consilier local. Era în vremea afirmării marilor anonimi, la pragul dintre milenii. M-a mirat însă că a fost votat viceprimar. Capitalismul românesc era în plină afirmare, iar oamenii de afaceri erau bine amestecaţi printre consilierii locali şi proprietarii de presă. Atunci când câţiva dintre aceştia mi-au confirmat că George este  viitorul lor candidat la Primărie, am fost de-a dreptul şocat. Am aflat că nu prea erau interesaţi de lucrurile derizorii. Gramatica şi coerenţa nu erau nici pe atunci valori pe care un politician să pună preţ. Poate puţină aritmetică. Iar la acest capitol, George îi lămurise deja că se pricepe. Ca un Pygmalion al făuritorilor pieţei foarte libere, cel despre care vă povestesc, s-a transformat  la televiziuni şi în ziare în marea speranţă a politicii braşovene.

Imaginea lui a inundat publicaţiile. Viceprimar cu cazma, viceprimar dirijând vopsitorii de marcaje, viceprimar dând indicaţii muncitorilor cu picamer, viceprimar aranjând borduri şi multe, multe altele.

Vrând-nevrând, a fost nevoit să mai rostească câte ceva. În timpul campaniei electorale şi-a uimit asistenţa, afirmând cu fermitatea unui conducător autentic că, atunci când va deveni primar, va dărâma Poarta Şchei pentru a „fludiza” (cuvântul îi aparţine) circulaţia. Ba chiar, a declarat unui realizator de radio care se tinea de şotii că este pregatit să repare gospodareşte „fisurile anale“ din pereţii Primăriei. Pe atunci, a înţeles că vorbitul în exces poate dăuna.

Am avut din nou onoarea de a-l întâlni în sediul unei mari firme braşovene. Fostul şef al unui trust de construcţii transformat de revoluţie în patron de firmă cu acelaşi profil şi mare sponsor al Partidului Democrat, povestea cu vervă. George, ca întoteauna, se mulţumea să dea din cap aprobator şi să mai completeze din când în când cu un „aşa e!“ mormăit. Istorisirile erau despre un fost prim- secretar comunist. „Dom’le, Radu ăla, era tare de tot!  Atunci când s-a făcut pasajul din capătul bulevardului Victoria, pentru că muncitorii erau în întârziere, s-a suit chiar el pe buldozer“, îşi amintea patronul, din capătul sălii de şedinţe a firmei sale capitaliste. Aflat în plină campanile electorală, candidatul la Primărie susţinut financiar de afabila gazdă, îi sorbea cuvintele de pe buze. Sclipirea din ochii lui m-a convins că omul se vede pe sine călare pe nişte utilaje fabuloase, transformând oraşul în ceva minunat, plin de cubuleţe colorate şi furnale, ca într-o pictură proletcultistă.

În seara alegerilor, când a ajuns primar pentru întâia oară, nu a fost nevoie de discursuri. A fost suficient să fie purtat pe braţe de colegii de partid şi să agite o sticlă de şampanie.

Nu aş vrea să fiu înţeles greşit, George are şi o mulţime de calităţi. Ambiţia este, evident, pe primul loc. Dar, pentru cei care îl cunosc bine, nici viclenia nu este de neglijat. Învaţă foarte repede şi nu-şi repetă greşelile. Este conştiinciosul care vine primul la muncă şi pleacă ultimul. Dar care, tot timpul, îşi vede cel mai bine interesul. Plecat de jos şi ajuns neverosimil de sus, este convins că loialitatea este sinonima cu competenţa.

Ca primar, George a rămas la fel de parcimonios cu cuvintele. De aceea, preferă să dea ordine. Scurte, ferme şi, dacă este cazul, răstite. A constatat că exprimarea prin propoziţii imperative este cea mai eficientă formă de dialog.

Pe bună dreptate, după logica alegătorilor braşoveni, de atunci a mai fost ales de trei ori. Fără prea multe vorbe, oraşul s-a schimbat foarte mult. Atracţia irezistibilă pentru oamenii de afaceri iubitori de proiecte de anvergură şi bugetele generoase din primele mandate au fost o reţetă de succes.

Pe tăcute, oraşul s-a acoperit de asfalt, dealurile de cartiere rezidenţiale, terenurile fostelor uzine de mall-uri gigantice, intersecţiile de giratorii înflorate şi multe altele. Despre ce s-a făcut, se tot vorbeste. De cum s-a făcut, se tace.

Cu timpul, după ce dosarele la DNA s-au înmulţit, „tace, dar face” s-a transformat în „fură, dar face”. Nu a zis prea multe nici atunci când, în al treilea mandat, a fost ridicat cu cătuşe din sediul Primăriei. Iar liniştea s-a aşternut şi peste scandaoasele rechizitorii. A fost votat şi a patra oară.

Am făcut această mică recapitulare a felului în care l-am cunoscut eu pe George, pentru că urmează să-l alegem pentru a cincea oară. Aşa se tot repetă povestea, din patru în patru ani. Câştigă detaşat, pentru că nu are rivali. Are totuşi, ca orice gospodar care se respectă, foarte mulţi bani de campanii şi o mulţime de prieteni în presă. Bineînţeles, un om de asemenea valoare a refuzat întotdeauna să participe la dezbateri cu contracandidaţii. Şi va refuza în continuare.

Doar că, de data asta, s-au găsit nişte vorbăreţi cu fel de fel de pretenţii. Vor ca primarul să discute  cu ei despre poluare, despre felul în care se cheltuieşte bugetul, să le spună şi lor despre planurile de urbanism, ba chiar, peste toate, să se consulte atunci când ia unele decizii.

Democraţie, dezbatere, transparenţă? Ce pot să însemne toate ăstea pentru un om care ştie să facă, nu să discute?

Mare adevăr a grăit un consilier local către un insistent care – culmea tupeului! – a venit să-i ceară socoteală primarului chiar în Consiliul Local. „Este interzis în sedința de Consiliu Local să se întâmple dialog!”. Cât de bine formulat! Acolo oamenii chiar muncesc, ridică mâna la ordinele primarului.  N-au timp de parlamentări.

Dragi nemulţumiţi, m-am gândit că, dacă ştiţi cu cine vreţi să staţi de vorbă, o să renunţaţi la asemenea demersuri absurde, Poate vă canalizaţi eforturile în acţiuni mai pragmatice.

Şi, în plus, dacă faceţi prea multă gălăgie s-ar putea să-i treziţi pe contracandidaţii lui George, care dorm acum liniştiţi în concedii.

Text și desen de Alexandru Ghiza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

În Făgăraș, o persoană infectată a îmbolnăvit alte 7 persoane
La întrebarea cât de contagios este virusul, a răspuns printr-un exemplu din Făgăraș, purtătoarea de cuvânt a DSP Brașov, făgărășeanca
Un bărbat din Racoș s-a „deghizat” în polițist local și s-a plimbat cu autobuzul prin Brașov fără mască de protecție
În urma apariției în mediul online a unor imagini conform cărora o persoană de sex masculin, îmbrăcată cu uniformă ce
Încă 17 blocuri din Brașov, în care locuiesc persoane defavorizate, vor fi izolate termic cu bani de la Primărie
Zilele acestea a fost demarată proiectarea pentru realizarea lucrărilor de eficientizare energetică a altor 17 blocuri din municipiul Brașov, în
Factura de după inundații la Brașov, 3,59 milioane de lei. Banii vor fi virați de Guvern pentru refacerea mai multor
Guvernul a alocat județului Brașov fondurile solicitate pentru refacerea obiectivelor afectate de calamități în luna iunie, după cum au anunțat
Mașinile cu volan pe dreapta importate din Anglia nu vor mai putea fi înmatriculate în țară de la anul
Vehiculele cu volan pe dreaptă provenite din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în România,
FOTO VIDEO Protecția Consumatorului a descoperit un magazin care vindea produse din cannabis pe strada Lungă
Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov au anunțat că vor închide un magazin de pe strada Lungă, unde sunt
Piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub 14% pentru prima oară în 6 ani. Prejudiciile sunt de 3
Pentru prima oară în 6 ani, piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub nivelul de 14%. Cu toate
Iohannis, siderat de atitudinea PSD față de Legea carantinei: Această tergiversare este intolerabilă!
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că din nefericire, pandemia de COVID-19 este cea mai gravă din ultimul secol şi.,
Curs online de e-commerce pentru anteprenorii români care au magazine online
Google România în parteneriat cu Banca Transilvania oferă antreprenorilor români cu mici afaceri e-commerce un curs gratuit pentru accelerarea dezvoltării
FOTO După ce Susanu a atras atenția că Poliția umblă cu niște rable pe drumurile publice, IPJ Brașov a primit
Inspectoratul de Poliție Județean Brașov are în dotare 16 autospeciale noi. Acestea fac parte din programul de reînnoire al parcului
O aplicație mobilă îți va spune dacă ai COVID-19 în funcție de sunetul tusei
Cercetătorii din mai multe țări au creat un algoritm despre care susțin că poate identifica dacă o persoană care COVID-19
De când și-a schimbat furnizorul de gaze, ministrul Economiei are facturi cu 15% mai mici
Ministrul Economiei Virgil Popescu și-a schimbat furnizorul de gaze și acum are facturi cu 15% mai mici. El le recomandă
Un nou record de infectați la Brașov: 62 de cazuri. Județul ajunge la 2.076 de cazuri. La nivel național s-au
Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Bloggerii români au declarat Țara Făgărașului ca fiind destinația turistică a anului 2020 din România
Țara Făgărașului a fost declarată Destinația Turistică a anului 2020 din România, conform reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Centrul Regional
Guvernul se va întruni în ședință extraordinară pentru a prelungi starea de alertă, care expiră de vineri
O ședință extraordinară de guvern este programată pentru mâine la Palatul Victoria pentru prelungirea stării de alertă în România, au
Antoneta Galeș: Orașul în care plouă de trei ori pe săptămână
Noroc că a venit vara și poți găsi o scuză bună pentru aspectul de oraș părăsit pe care îl are
163 de brașoveni infectați cu SARS-CoV-2 au fost externați la cerere. Unii dintre aceștia s-au întors în spital după ce
163 de purtători ai virusului SARS-CoV-2 din Brașov au solicitat externarea și tratarea la domiciliu, ne-au declarat reprezentanții Direcției de
Legea mirosurilor a devenit oficială. Primăriile pot închide activitățile „puturoase”
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, „legea mirosului” ( care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.
Conspirații proaspete: banda metalică a măştilor de protecție este de fapt o antenă 5G care distruge creierul
Utilizatorii social media au distribuit masiv un video în care un bărbat susţine că banda metalică din măştile medicale este