Grupul elveţian Sika (care deține o fabrică de aditivi la Brașov), noul proprietar al producătorului de materiale de construcţii AdePlast, şi-a majorat afacerile de pe piaţa locală cu peste 10% în 2019, potrivit oficialilor companiei, ceea ce a dus rezultatul la minimum 170 milioane de lei. Anul trecut a fost al doilea ca procent de creştere din ultimii cinci ai companiei.
„A fost un an dificil, cu multe provocări, având în vedere şi achiziţiile efectuate, dar excelent din punctul de vedere al rezultatelor. Pentru 2020 estimăm creştere cu siguranţă, având în vedere şi sinergiile care ar trebui să rezulte din investiţiile şi achiziţiile făcute în ultima perioadă. Procentul de creştere sper să fie tot cu doi digiţi“, spune Laurenţiu Ştefănescu, director general la Sika România.
Pe lângă AdePlast, companie pe care a preluat-o în 2019, Sika a mai cumpărat în 2018 o fabrică de la Arcon, grup din construcţii deţinut de antreprenorul român Ioan Ţiţeiu.
Tranzacţia a primit avizul Consiliului Concurenţei în luna iulie 2019. Achiziţia a cuprins doar divizia de membrane pentru sisteme de acoperişuri şi hidroizolaţii, nu şi celelalte companii ale grupului.
„Avem, în primul rând, datoria de a integra businessul achiziţionat în 2019, Arcon Membrane. O creştere a producţiei în unitatea de la Sf. Gheorghe va atrage şi noi locuri de muncă în această locaţie. Procesul de integrare a început spre finalul anului 2019 şi va continua în 2020. Restul investiţiilor vor susţine şi moderniza activitatea curentă“, mai spune Laurenţiu Ştefănescu.
În paralel cu integrarea fabricii Arcon din Covasna, Sika are în lucru, de mai mult timp, o nouă unitate de producţie, în apropiere de Bucureşti, unde ar urma să facă aditivi pentru beton, mortare şi alte produse pe bază de ciment.
Până atunci însă, din portofoliul actual al Sika România fac parte două unităţi de producţie, una de aditivi pentru betoane, la Braşov, şi una de mortare şi adezivi speciali pentru construcţii, în localitatea Căpuşu Mare, din judeţul Cluj, alături de cea de la Arcon, amplasată în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.
„Din statisticile existente, dar şi din discuţiile cu marii antreprenori, lipsa forţei de muncă reprezintă principala dificultate cu care aceştia se confruntă. Cu toţii ne dorim investiţii cât mai mari în infrastructură. O întrebare simplă este însă: Cu cine să le realizăm?“, spune Laurenţiu Ştefănescu.
Pentru Sika lucrează circa 100 de angajaţi, potrivit celor mai recente date.
„Estimez o continuare a creşterii segmentului de construcţii, bazată pe proiectele iniţiate în 2019, cel puţin până la jumătatea anului. Pentru întregul an 2020 însă, estimez o creştere moderată a pieţei materialelor de construcţii. La fel ca în anul precedent, motorul va fi tot sectorul rezidenţial şi al reabilitărilor, însă aşteptăm mai mult şi din zona de infrastructură. Infrastructura ne oferă o predictibilitate a businessului pe mai mulţi ani. Din păcate, lipsa investiţiilor din anii precedenţi ne face să fim moderaţi în estimări“, mai spune Laurenţiu Ştefănescu.
Un comentariu
Sika este una dintre cele mai inovative companii in constructii. Portofoliul de produse aici https://www.materialedeconstructie.ro/produse/sika