Grupul Automobile Bavaria, controlat de antreprenorul brașovean Michael Schmidt, se uită după achiziţii de noi centre în Germania, dar şi după expansiunea în România. Decizia vine în condiţiile în care vânzarea pachetului de 51% din acţiunile businessului din Germania către către Pappas Holding GmbH a fost anulată.
„Nu am finalizat acel joint venture. Sunt în continuare 100% şi sunt fericit aşa. Ideea a pornit de la ei. Între timp m-am poziţionat în Germania, s-au schimbat anumite lucruri şi a fost mai bine aşa, şi BMW este mai fericit aşa“, a declarat Michael Schmidt, preşedintele MHS Holding, entitatea care deţine toate businessurile sale din Germania şi România.
În cele trei pieţe pe care operează – România, Germania şi Austria – MHS a obţinut o cifră de afaceri de 415 milioane de euro în 2019, în creştere cu 7% faţă de 2018. Grupul a vândut în Europa aproape 8.700 de unităţi.
„Este pentru prima dată când reuşim să trecem pragul de 400 mil. euro. Voiam şi în 2018, dar nu am reuşit. În 2019 am crescut peste tot, pe toate segmentele businessului, mai puţin pe camioane, unde am stagnat. Însă şi acolo ca profitabilitate am crescut“, a subliniat Michael Schmidt.
În luna ianuarie a anului trecut omul de afaceri anunţa că a încheiat un joint venture cu Pappas Holding GmbH, una dintre cele mai puternice companii din domeniul auto din Europa, cu o cifră de afaceri anuală de 1,5 mld. euro, fiind prezentă prin 40 de dealeri în 4 ţări. Parteneriatul era anunţat în contextul în care Michael Schmidt voia să continue expansiunea alături de un concern mai mare. Mai mult, în martie anul trecut Consiliul Concurenţei anunţa că analizează tranzacţia prin care Pappas Holding GmbH şi MHS Holding GmbH, ambele din Austria, preiau compania Autohaus Michael Schmidt GmbH din Germania.
De partea cealaltă, omul de afaceri spune că are în plan reluarea expansiunii şi creşterea portofoliului de centre de lângă Munchen, unde în zona de sud a oraşului deţine patru dealeri.
„În Germania există în continuare oportunitate de expansiune, însă nu vreau să fărâmiţez businessul, să mă împart în prea multe locuri. Dacă mă extind, mă extind centrifug. Spre exemplu, există acum posibilitatea de a achiziţiona un dealer, dar care este la nord de Munchen, iar noi avem la sud“, a subliniat Michael Schmidt.
În România cea mai recentă expansiune a vizat preluarea de către Automobile Bavaria a unui dealer Skoda din Baia Mare, transformat în centru Volkswagen autoturisme şi comerciale – fiind totodată şi primul centru VW la noile standarde ale mărcii.
„Dacă vom mai identifica oportunităţi în România pe Volkswagen şi Opel, vom profita de ele, vreau să mai creştem. Spre exemplu pentru Opel avem o singură locaţie, în Târgu-Mureş – este puţin. Dar tot în jur, tot în Transilvania. Luăm în calcul şi alte mărci, noi avem acum baza făcută pe businessul multibrand şi analizăm oportunităţile, dar nu avem în ţintă o anumită marcă, însă dacă se iveşte ceva avantajos, vom profita de situaţie“, a spus Michael Schmidt. El a subliniat că atunci când vine vorba de expansiune, „este luat în calcul şi Bucureştiul dacă este o oportunitate, aici este cea mai bună piaţă pentru toate mărcile“.
MHS Holding, entitatea sub care operează inclusiv Grupul Automobile Bavaria, una dintre cele mai mari reţele de dealeri auto din Europa, a vândut în 2019 în România aproape 4.700 de unităţi, atât prin Automobile Bavaria România, cât şi prin MHS Truck & Bus. Cifra totală de afaceri a grupului a fost de 260 mil. euro în 2019 în România, în creştere cu 8% faţă de afacerile înregistrate în 2019, au anunţat reprezentanţii grupului.
„Businessul din România începe să arate din ce în ce mai mult ca businessul din Germania. Dacă acum 30 de ani un român îşi achiziţiona maşină pe viaţă, acum sunt mulţi clienţi care îşi schimbă maşina după doi ani, după ce iese din garanţie şi asta sigur că a contribuit şi la volumul de vânzări, dar şi pentru viteza stocurilor pe care le are fiecare dealer în parte“, a declarat Michael Schmidt.
Dintre cele 4.700 de unităţi vândute în România, 12 au aparţinut brandului Rolls Royce.
De asemenea, 3.147 de unităţi au aparţinut brandului BMW, dintre care BMW X5 cu 412 unităţi, şi BMW i3 cu 135 unităţi. Grupul are circa 950 de angajaţi în România în acest moment
Mărcile din afara grupului BMW sunt comercializate prin MHS Motors. Dealerul Opel din Târgu Mureş, care şi-a crescut afacerile în 2019 cu 55% faţă de anul precedent şi a vândut 195 de automobile noi.