Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a intrat în vigoare în data de 21 iulie 2019. Aceasta stabilește cadrul național de prevenire și combatere a acestui fenomen.
Una dintre cele mai importante modificări aduse odată cu intrarea în vigoare a Legii reprezintă reglementarea noilor insutuții sau persoane care intru sub sfera de aplicabilitate a noțiunii „entități raportoare”. Astfel, din lista acestor persoane fac parte experții contabili și cei care exercită profesii libere precum notari, avocați, executori judecătorești, pe lângă insituțiile de credit sau cele financiare, agenții imobilitari și furnizorii de servicii de jocuri de noroc.
De asemenea, prin raportarea la vechea reglementare, sfera entităților
raportoate a fost exinsă la următoarele categorii:
– orice persoană care acordă consultanță financiară și de afaceri;
– alte entități și persoane fizice care comercializează, în calitate de
profesioniști, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează
tranzacții în numerar a căror limită maximă reprezintă echivalentul în lei a
10.000 de euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură
operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele;
– extinderea domeniului de activități de asistență juridică ce intră sub
incidența legii, în cazul profesiilor libere, prin introducerea aplicabilității
acesteia tuturor operațiunilor cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile.
De asemenea, obligațiile impuse entităților raportoare au fost și ele modificate, noua reglementare introducând atribuția lor de a transmite Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor a unui raport pentru tranzacții suspecte. Odată cu întocmirea acestuia, entitatea raportoare are obligația de a nu divulga clienșilor vizați și nici altor terți faptul că informațiile sunt, au fost sau vor fi transmise în cadrul acestui raport.
În plus, raportarea Oficiului este obligatorie în orice situație în care este vorba despre tranzacții cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 de euro, chiar dacă aceasta nu prezintă indicatori de suspiciune.
Unul dintre principalele obiective ale noii reglementări reprezintă cunoașterea de către entitățile raportoare a beneficiarului real. Astfel, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 129/2019, scietățile înregistrate în registrul comerțului și cele deținute integral sau majoritar de stat trebuie să depună o declarație prin grija reprezentantului legal privind datele de identificare ale beneficiarului real. Excepție fac companiile și societățile naționale.
Nerespectarea acestei obligații de către administratorul care reprezintă societatea reprezintă o contravenție și se sancționează cu o amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.