Oasim Karmieh a trăit 14 ani în București, 3 ani în Galați, 12 ani în Siria, iar de 8 ani se află în orașul de la Poalele Tâmpei pe care nu l-ar părăsi pentru nimic în lume. De ce? Întrucât acesta este designer de jucării și sculptor, iar munca sa o poate realiza pentru orice client din întreaga lume aflându-se în propriul său apartament, la munte.
Acesta a fost la una dintre cele mai bune școli de animație online, Animation Mentor, care era susținută de doi graficieni de la Pixar Animation. Oasim a urmat două semestre, însă și-a dat seama că animația nu e făcută pentru el. „E prea multă muncă pentru rezultatul final. Un animator Pixar lucrează o săptămână întreagă pentru 4 secunde de animație. Mi-am dat seama că îmi plăcea să fac lumina, background-ul din spatele modelelor, și să creez hainele și texturile pentru ele . Am fost lighting artist aproximativ 3 ani. Chiar am lucrat pentru un studio din California de acasă”, susține Oasim.
Viața unui freelancer
În momentul de față, Oasim lucrează ca freelancer, însă acest domeniu de activitate poate fi dificil de abordat, mai ales la început, dar nimic nu este greu dacă îți place ceea ce faci. „Îți petreci o treime din viață muncind, așa că nu mai bine faci ceva ce-ți place? Deși nu pare, programul unui freelancer este foarte încărcat, pentru că dacă nu lucrez, nu am bani. Nu ai un venit constant. Trebuie să fii propriul tău șef”, afirmă Oasim.
Îi place foarte mult să lucreze de acasă, ca freelancer. „Fac freelancing de 16 ani. Lucrul acesta îți dă libertate și ție și angajatorului. Tu lucrezi cât vrei și cum vrei, dar ai de respectat un deadline, iar din când în când trebuie să îi mai dai clientului update-uri să te asigură că totul este în regulă. Am lucrat la foarte multe firme de acasă. Am făcut reclamă pentru jucării Transformers”, spune Oasim.
Artiștii se susțin unii pe alții
În sculptură sau în orice altă artă, lumea din mediul online este obișnuită să dea share și să te susțină în momentul în care vii cu o idee nouă. „Prima jucărie pe care am făcut-o a fost Batman bebeluș. Am postat-o în online și 6 blog-uri de design pentru jucării mi-au dat share. Inițial, am vrut să fac un singur exemplar pentru mine, dar am zis să încerc să fac 10, dacă tot au fost primite atât de bine. În două zile s-au vândut toate figurinele”, povestește Oasim.
Acum face figurine pentru alte persoane, iar fiecare client vine cu propriile lui cereri. Unii îți trimit o schiță, iar alții îți explică în detaliu ce vor. A doua variantă e mai interesantă, pentru că nu mai ești constrâns de ceea ce vrea el și poți să fii creativ „Am lucrat cu mai mulți artiști. În momentul în care tu imi dai o schiță, eu vreau ca aceasta să iasă în evidență, nu stilul meu. Voi realiza sculptura după propriul tău stil și cred că acesta este motivul pentru care am avut succes în ultimii 2 ani”, susține Oasim.
Munca, ingredientul cheie în orice domeniu
Ca sculptor, trebuie să fii întotdeauna curios și dornic de a învăța constant, pentru că munca depusă se vede în rezultatul final și, mai ales, în întreg procesul de realizare a unei jucării. „Cu cât lucrezi mai mult, cu atât devii mai rapid și mai bun. Eu la început făceam o sculptură în 30-40 de ore, iar acum am ajuns să o realizez în 10 ore. Asta pentru că timp de 2 ani jumătate am făcut 62 de figurine pentru clienți din toată lumea”, afirmă Oasim.
La început, Oasim nu știa exact ce materiale și ce tipuri de vopsea să utilizeze pentru a crea o jucărie, dar cu timpul a experimentat și a învățat. „Eu le fac din rășină. După ce le scuptezi, trebuie împărțite pe bucăți, să printezi fiecare bucată, să o cureți, să o șlefuiești, după care o pictezi, iar mai apoi le lipești între ele. Să printezi o figurină de 15-16 cm durează între 20 și 40 de ore. Depinde câte detalii are. Poți să printezi la 100, 80, 60 sau 25 de microni. Cu cât rezoluția crește, cu atât timpul de printare aproape că se dublează, dar detaliile se văd mult mai fin, precum bijuteriile sau o broderie de pe haină. Încercând diferite tipuri de vopea, am ajuns la concluzia că importanță este calitatea, așa că am ales un tip de vopea din Japonia”, susține Oasim.
„Nu vinzi doar o simplă jucărie”
Dacă ajungi să lucrezi în acest domeniu, trebuie să fii conștient de faptul că nu vinzi doar artă sau design, ci un sentiment. „Când am făcut Batsy (pe Batman bebeluș), am realizat la un moment dat o variantă cu roșu și negru, iar în picioare i-am făcut niște adidași de copii. Unul dintre clienții care au comandat figurina chiar mi-a trimis un email în care-mi spunea că în săptămâna în care a primit coletul a fost dat afară de la serviciu, a avut și probleme cu banii, însă figurina mea i-a oferit atât de multă energie și a putut să o ia de la început. Este mare fan Batman și o are pe birou. De fiecare dacă când se uită la ea își amintește că poți să treci peste orice. Tu, ca sculptor, le oferi oamenilor o experiență”, povestește Oasim.
În momentul în care realizează o jucărie, Oasim nu face mai mult de 10 bucăți. „Dacă lucrez pentru un client, fac o singură figurină-prototip. Sunt unii care vor să le picteze ei, și din acest motiv le trimit prototipul gri prin Poșta Română. Bucățile sunt curătate, tu trebuie doar să le lipești. Fac totul în house, pentru mine și clienții mei, dar nu fac producție. Este obositor. Am făcut 30 de copii, iar la un moment dat am ajuns să nu îmi mai simt mâinile”, spune Oasim.
„Există foarte mult <<fluff>>”
Pe această nișă, sunt foarte puțini oameni care sculptează full-time. „În orice industrie există mult <<fluff>>. Să spunem că online sunt 10.000 de oameni care fac ceea ce vrei tu să faci, iar asta te poate descuraja. Te întrebi dacă îți vei găsi și tu un loc printre ei, dar mai apoi afli că sunt poate 1.000, pentru că restul fac lucrul respectiv din când în când în anumite standarde. Nu trebuie să cumperi tutoriale când ai Youtube-ul la dispoziție. Încearcă, vezi ce îți place și după investește în ceea ce vrei să faci. Pot să te asigur că este piață pentru absolut orice. Tu trebuie doar să începi să faci ceva”, încheie Oasim.