Stiri Brasov

Război între service-urile auto și asiguratori: Peste 90% dintre şoferi vor tarife de referinţă pentru reparațiile pe RCA

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România(UNSAR) vine cu un anunț care nu va rămâne fără ecou. Conform unui sondaj realizat de IRES și comandat de UNSAR, peste 90% dintre șoferi și-ar dori să existe un tarif public, orientativ, de referință pentru costurile reparațiilor. Sondajul vine în contextul în care în Senat există deja o inițiativă legislativă care propune exact introducerea unei astfel de referințe și care a fost contestată violent atât de asociații ale service-urilor cât și de asociații ale transportatorilor.  

Pentru a evita sau limita practicarea unor prețuri exagerate pe piața de reparații auto…”, debutează  primele două întrebări ale sondajului. În opinia UNSAR, introducerea unei referințe “ar veni în sprijinul consumatorilor români, oferindu-le repere acestora și permițându-le să fie mai bine informați cu privire la costurile implicate de reparațiile auto”. Peste 93% dintre participanții la studiu spun că sunt interesați de valoarea despăgubirii achitate de asigurătorul RCA în cazul unei daune. În același timp, doar puțin peste jumătate cunosc faptul că păgubiții RCA au dreptul legal de a încasa despăgubirea de la asigurător fără a fi obligați să își repare autovehiculul. Același studiu IRES arată că 71% dintre șoferii intervievați ar fi deranjați, mult și foarte mult, dacă, în situația în care își repară autovehiculul avariat într-un accident de circulație, valoarea reparației despăgubită de polița de asigurare RCA a vinovatului ar fi cu mult mai mare decât costul aceleiași reparații efectuate fără asigurare. Asigurările RCA au o importanță socială majoră, în special în condițiile în care 43% dintre participanții la acest studiu spun că există un risc ridicat și foarte ridicat de a fi implicați într-un accident rutier, iar alți 30% evaluează riscul ca fiind mediu. Astfel, aproape trei sferturi dintre șoferii intervievați sunt conștienți de riscurile la care sunt expuși în trafic, iar 96% dintre participanții la studiu apreciază asigurarea RCA ca fiind utilă și foarte utilă”, arată reprezentanții UNSAR.

Pagube de 50 milioane de euro, plătite lunar pe RCA

În fiecare lună a anului 2018, industria de asigurări a plătit despăgubiri aferente polițelor RCA de circa 50 milioane EUR, ajutând astfel familii și afaceri aflate în situații dificile. Peste 6,2 milioane contracte de asigurare RCA erau în vigoare la finalul trimestrului III al anului precedent, conform datelor oficiale publicate de către ASF. Studiul a fost realizat de către IRES în decembrie 2019 pe un eșantion de 1.090 de subiecți. În acest moment, firmele de asigurare care vând RCA și unitățile service se află într-un război deschis, care merge până la acuzații de natură penală, în anumite cazuri. 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*