Social, Stiri Brasov

PROIECT Deținuții apți vor fi obligați să muncească, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerați

Persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci în acord cu calificarea lor profesională, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate, conform unei inițiative legislative depusă de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Potrivit liderului deputașilor PNL, Florin Roman, alte țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținutilor, precum Danemarca, Franța sau Ungaria, au statuat deja în legislație faptul că deținuții apți sunt obligați să muncească.

„Persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o muncă, pentru cei apți, dacă doresc să beneficieze de liberare condiționată mai timpurie. (…) În paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și oglibația persoanelor condamnate să participe la cursurile învățământului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesională. Din cei peste 20.000 de deținuri aflați în penintenciare, circa 15.000 sunt apți de muncă”, a declarat Florin Roman.

Se pare că în contextul actual al deficitului de muncă, 15.000-17.000 de oameni, dintre care majoritatea tineri, de vârstă activă, ar reprezenta o resursă importantă ce nu ar trebui ignorată și care poate fi valorificată mult mai bine. Întrucât societatea trebuie să aibă o moralitate corectă, prin muncă, deținutul își poate compensa greșelile pe care le-a săvârșit în trecut, într-o anumită măsură.

În acest context, integrarea socială a deținuților trebuie să aibă ca principal reper munca sau pregătirea în vedera ocupării și păstrării unui loc de muncă pentru ca acesta să se simtă util. Astfel, se propune modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.  

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*