Economic, Stiri Brasov

FOTO O firmă din Brașov face experimente cu gheață, pe lângă clasicele cuburi: „Suntem interesați și de varietatea produsului. Este mai mult decât apă înghețată!”

În rândul brașovenilor și nu numai a apărut tendința de a se consuma cocktail-uri, însă prea puține persoane acordă suficientă atenție unui lucru banal precum gheața, care are un rol definitoriu în băutura oricărui client. Ice Division a pornit acum doi ani și jumătate de la ideea conform căreia aceasta este mai mult decât apă înghetață.

Totul a început când Mihai Fetcu, co-fondator Ice Division, a aflat de conceptul de gheață craft de pe internet, acesta fiind o persoană curioasă și care dorește să fie la curent cu ultimele tendințe din lumea barului. „Un maestru japonez a făcut în 2010 un tur în America unde a promovat sculptura gheții pentru oaspeți și am vrut și eu să încerc, însă pe atunci nu aveam mijloacele necesare. Experimentam în localul în care lucram. Acum 5 ani, să primești o sferă într-un pahar de whiskey era ceva nemaiîntâlnit”, povestește Mihai.

Procesul de congelare direcționată este cel care face diferența

Deși poate părea ușor, să faci gheața clară este nevoie de un proces de congelare direcționată, ce poate să ne dea bătăi de cap celor mai mulți dintre noi. „Apa trebuie să înghețe doar dintr-o direcţie. Dacă punem un vas cu apă în congelator, aceasta va îngheța din centru spre extremități și pot apărea semne de gaze dizolvate sau minerale. Dacă izolezi vasul, dar lași doar partea superioară liberă, atunci apa v-a îngheța strat cu strat, iar impuritățile din apă se vor depune în partea de jos a vasului. După ce s-a făcut blocul de gheață, acesta poate fi tăiat”, susține Mihai.

Între timp, acesta și-a deschis o ramură de evenimente care se ocupa de bar catering, iar gheața o făcea în propria locuință. „Procesul este cel care face diferența. Acesta trebuie executat cum trebuie. Noi ne-am cumpărat niște lăzi termice, acasă aveam un congelator, iar gheața o tăiam cu drujba în sufragerie. Eu având parchet pe jos, a fost o chestiune de timp până s-a umflat și atunci a fost momentul în care am început să ne căutăm un spațiu”, afirmă Mihai.

Tot mergând pe la evenimente, întrucât Mihai are experiență de 12 ani în domeniul barului și îi place foarte mult ceea ce face, acesta a început să le arate colegilor că gheața nu este, la urma urmei, doar gheață. „Barmanii cu care mai discutam au fost impresionaţi de gheață și ne-au rugat să facem și pentru ei. Abia atunci am înțeles că lucrul ăsta se poate transforma în ceva. Cererea a început să fie din ce în ce mai mare, iar noi nu mai făceam față. Atunci am decis că trebuie să ne luăm o masină profesională de gheață”, spune Mihai.

Cuburile de gheață nu sunt lipite între ele

La începutul anului 2017, mai erau alte 4 persoane care vindeau gheață în Brașov, însă Ice Division a vrut să facă mai mult de atât și să schimbe totul. „Cuburile noastre nu sunt lipite între ele și astfel economisești timp, fiindcă nu trebuie să mai stai tu să le rupi și ai pierdere 0. Nu arunci nimic. Nu am mai văzut acest lucru nicăieri în lume la toți cei care vând gheață. De asemenea, forma influențează foarte mult preparatul final. Dacă ai gheață de tip glonț, goală pe dinăuntru, aceasta nu are puterea termică necesară pentru a răci băutura și se va topi mult mai repede. Rolul unui tip de gheaţă de calitate este de a avea răcire maximă și diluție minimă”, susține Mihai.

Ramură de gheață experimentală

Pe lângă gheața cuburi sau cea nugget, care este formată din 80% gheață și 20% apă, aceștia au o ramură experimentală, printre care se numără și sferele din gheață goale pe dinăuntru, aceștia fiind interesați și de varietatea produsului. „Este un proces foarte delicat. Barurile care vor să interacționeze cu un consumator, aleg să facă un cocktail într-o sferă, pe care mai apoi îl vor servi acestuia împreună cu un ciocănel. Va trebui să spargi sfera pentru a ajunge la băutură și până și acel sunet când lovești gheața este foarte interesant”, susține Mihai.

Cuburi de gheață tăiate după fiecare pahar în parte

Întrucât nu toate localurile au pahare standardizate, aceștia au o colecție de pahare după care fac cuburile de gheață. „Noi facem cubul exact după paharul pe care îl ai în local. Nu mai trebuie să tai tu din el. Se vede că este făcut manual și necesită timp. Există această concepție greșită conform căreia gheața nu poate atrage bacterii, însă acest lucru este fals. Ea este,de fapt, un magnet pentru bacterii. Din acest motiv, noi am ales să împachetăm individual cuburile xxl şi sferele, pentru că nu trebuie să pui direct mâna pe ele și acest lucru reprezintă un beneficiu”, afirmă Mihai.

Cumpără ambalajele oferind gheață în schimb

Pentru că ambalajele sunt de plastic, aceștia s-au gândit și ce anume ar trebui să facă mai apoi clienții cu ele. Și atunci a apărut programul de reciclare. „Dacă ți-am vândut gheață, iar tu păstrezi ambalajele, eu ți le voi cumpăra, oferindu-ți gheață la schimb. După ce le adunăm pe toate, le ducem la un centru în apropierea noastră. Vrem să venim și noi cu un ajutor pentru a face o risipă cât mai mică”, spune Mihai.

Ambalajele au reprezentat un criteriu important pentru aceștia, Ice Division făcându-și propriul tip, care are protecție dublă. „Ne cumpărăm niște role gigant pe care mai apoi le tăiem. Noi facem totul de la 0 cu ajutorul unor mașini speciale. Ambalajele au un strat de bubble wrap care este tratat anti UV, antistatic și antișoc și unul protector. Dacă iei o pungă de gheață de a noastră și o lași afară, ea rezistă mult și bine. Noi trimitem de aici și până la Constanța sau Timișoara, iar gheața nu se topește, Livrăm în Sibiu, Cluj, București și ocazional în Satu Mare sau Oradea, pe lângă Brașov și împrejurimile sale”, afirmă Mihai.

Program de educare pentru cei care folosesc gheața

În plus, aceștia oferă și un program de educare pentru barmanii din locațiile cu care colaborează. „Dacă ești un partener de-al nostru, noi îți vom acorda consultanță pe partea de bar, fiindcă știm cum anume ar trebui să arate un meniu sau cum să îți eficientizăm fluxul de lucru, dar îi vom învăța și pe barmani ce anume să facă cu gheața noastră. De asemenea, o dată la 3 luni vom oferi un curs gratuit unui barman din locațiile partenere printr-o extragere. Putem avea și invitați din străinătate”, povestește Mihai.

Provocarea a venit în momentul în care trebuiau să justifice motivul pentru care gheața lor este mai scumpă, un kilogram ajungând la prețul de 2,5 lei. „Acel leu în plus înseamnă în primul rând pierdere 0 pentru locaţie, deoarece cuburile, nefiind lipite între ele, nu necesită forţe exterioare pentru a sparge gheaţa. De asemenea, înseamnă o campanie reponsabilă de reciclare a ambalajelor pe care le răscumpărăm în gheaţă. Materia primă este de calitate, apa noastră fiind filtrată de 4 ori pe care o verificăm periodic, având la zi analizele de laborator. În plus, poți beneficia de consultanță gratuită pe parte de bar. Este extraordinar câte poți <<cumpăra>> cu un leu în ziua de astăzi”, încheie Mihai.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Consilierul Kadas și-a dat demisia din PNL chiar înainte să fie pus la zid în biroul permanent al partidului
Președintele Consiliului Județean și al PNL Brașov, Adrian Veștea, a precizat că astăzi a avut loc o ședință a Biroului
VIDEO Operațiune dificilă de salvare a unui cerb care a rămas captiv în mijlocul lacului de la Tărlung
UPDATE: În ciuda eforturilor echipelor de salvare, cerbul nu a supraviețuit. Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență intervin la această
Limitatoare de viteză înainte de 16 treceri de pietoni. Ultimele, montate azi în zona Gării și pe Lungă
În cursul zilei de astăzi se montează limitatoare de viteză la alte două treceri de pietoni, după ce începând cu
Investiție de 10 milioane de euro într-un nou sanctuar pentru urși la Brașov
Un nou sanctuar pentru urși, de data aceasta administrat de Stat, ar urma să fie amenajat în județul Brașov. Anunțul
Lucrări la rețeaua de apă în zona Onix. Locatarii trebuie să elibereze o parcare pentru a face loc utilajelor
Începând de luni și până pe 7 martie vor avea loc lucrări de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă
„Povestea Mierii”, un business de familie aflat la a doua generație. „Prima dată am plecat cu albinele când eram clasa
Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind recunoscut pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului.
Un elev al Liceului de Arte a căzut de înălțime peste o balustradă, în această după-amiază
Un echipaj SMURD a intervenit la Liceul de Arte Plastice din Răcădău în jurul orei 13.00, după ce prin apelul
O lume în mișcare
De când lumea și pământul ne-am dorit să “ardem” distanțele, să ajungem mai repede (și mă refer aici la deplasări
Firmele din România găsesc tot mai greu specialiști în IT
În anul 2018, companiile din România au avut cele mai mari dificultăți să recruteze specialiști în domeniul ITC dintre statele
Versiuni mobile ale antivirusul Microsoft vor fi lansate pentru Android și iOS
Antivisurul Defender va fi disponibil în curând și pe smartphone-uri. De mai mulți ani, acesta face parte din Windows, iar
Gâlceava primarului cu urbea pe care o conduce
Presat de contracandidații la funcția de primar, George Scripcaru și-a suflecat mânecile și s-a gândit, ieri, în plină ședință a
Ministrul Mediului: „Sunt convins că Brașovul va fi unul dintre cele mai verzi orașe din România. Este cu cel puțin
Ministrul Mediului, Costel Alexe, și-a început astăzi vizita de lucru în municipiul și județul Brașov printr-o întâlnire cu primarul George
Termen asumat în fața ministrului Mediului: cel târziu în luna iunie lucrările de închidere ale primelor două celule ale rampei
Ministerul Mediului, Costel Alexe, a avut în această dimineață o întâlnire pe probleme de mediu și poluare la Primăria Brașov
După ce anul trecut au vândut burgeri de 1,5 milioane de lei, brașovenii de la Grătar Urban vor să extindă
Daniel şi Ana Otilia Strău­neanu, originari din Bucu­reşti, respectiv Târgu Neamţ, au pus pe harta culinară din Braşov restaurantul Grătar
Informatizare de peste 16 de milioane de lei pentru transportul public. Sistemul de supraveghere video va fi extins în autobuze,
Proiectul de informatizare a transportului în comun din municipiul Brașov ar urma să se extindă din acest an. Investiția totală
Peste 100 de milioane de euro din fonduri europene vor intra în conturile Brașovului
Brașovul va semna 24 de proiecte cu Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, după ce bugetul alocat
3500 de angajați lucrează în industria serviciilor de afaceri din Brașov. Salariul mediu pentru un specialist cu peste cinci ani
„Raising the Bar Value Creation in Business Services” este tema evenimentului organizat ieri de Asociația Business Service Leaders la Brașov.
Cosmopolit Lifestyle – programul exclusivist de fidelizare al clienților printr-o rețea extinsă de parteneri
„Clienții Cosmopolit, care vor deveni și clienții partenerilor noștri, sunt – asemenea produsului pe care îl caută – premium”. Încă
Cizmele, vedetele sezonului rece
Este iarnă și cu siguranță te-au bucurat fulgii de zăpadă care s-au așternut pe pământ sub formă de mantie albă.
Iunie 2021, primul zbor de pe Aeroportul Ghimbav
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a prezentat stadiul realizării Aeroportului Internaţional Braşov în cadrul unei conferinţe de presă organizate