Economic, Stiri Brasov

FOTO O firmă din Brașov face experimente cu gheață, pe lângă clasicele cuburi: „Suntem interesați și de varietatea produsului. Este mai mult decât apă înghețată!”

În rândul brașovenilor și nu numai a apărut tendința de a se consuma cocktail-uri, însă prea puține persoane acordă suficientă atenție unui lucru banal precum gheața, care are un rol definitoriu în băutura oricărui client. Ice Division a pornit acum doi ani și jumătate de la ideea conform căreia aceasta este mai mult decât apă înghetață.

Totul a început când Mihai Fetcu, co-fondator Ice Division, a aflat de conceptul de gheață craft de pe internet, acesta fiind o persoană curioasă și care dorește să fie la curent cu ultimele tendințe din lumea barului. „Un maestru japonez a făcut în 2010 un tur în America unde a promovat sculptura gheții pentru oaspeți și am vrut și eu să încerc, însă pe atunci nu aveam mijloacele necesare. Experimentam în localul în care lucram. Acum 5 ani, să primești o sferă într-un pahar de whiskey era ceva nemaiîntâlnit”, povestește Mihai.

Procesul de congelare direcționată este cel care face diferența

Deși poate părea ușor, să faci gheața clară este nevoie de un proces de congelare direcționată, ce poate să ne dea bătăi de cap celor mai mulți dintre noi. „Apa trebuie să înghețe doar dintr-o direcţie. Dacă punem un vas cu apă în congelator, aceasta va îngheța din centru spre extremități și pot apărea semne de gaze dizolvate sau minerale. Dacă izolezi vasul, dar lași doar partea superioară liberă, atunci apa v-a îngheța strat cu strat, iar impuritățile din apă se vor depune în partea de jos a vasului. După ce s-a făcut blocul de gheață, acesta poate fi tăiat”, susține Mihai.

Între timp, acesta și-a deschis o ramură de evenimente care se ocupa de bar catering, iar gheața o făcea în propria locuință. „Procesul este cel care face diferența. Acesta trebuie executat cum trebuie. Noi ne-am cumpărat niște lăzi termice, acasă aveam un congelator, iar gheața o tăiam cu drujba în sufragerie. Eu având parchet pe jos, a fost o chestiune de timp până s-a umflat și atunci a fost momentul în care am început să ne căutăm un spațiu”, afirmă Mihai.

Tot mergând pe la evenimente, întrucât Mihai are experiență de 12 ani în domeniul barului și îi place foarte mult ceea ce face, acesta a început să le arate colegilor că gheața nu este, la urma urmei, doar gheață. „Barmanii cu care mai discutam au fost impresionaţi de gheață și ne-au rugat să facem și pentru ei. Abia atunci am înțeles că lucrul ăsta se poate transforma în ceva. Cererea a început să fie din ce în ce mai mare, iar noi nu mai făceam față. Atunci am decis că trebuie să ne luăm o masină profesională de gheață”, spune Mihai.

Cuburile de gheață nu sunt lipite între ele

La începutul anului 2017, mai erau alte 4 persoane care vindeau gheață în Brașov, însă Ice Division a vrut să facă mai mult de atât și să schimbe totul. „Cuburile noastre nu sunt lipite între ele și astfel economisești timp, fiindcă nu trebuie să mai stai tu să le rupi și ai pierdere 0. Nu arunci nimic. Nu am mai văzut acest lucru nicăieri în lume la toți cei care vând gheață. De asemenea, forma influențează foarte mult preparatul final. Dacă ai gheață de tip glonț, goală pe dinăuntru, aceasta nu are puterea termică necesară pentru a răci băutura și se va topi mult mai repede. Rolul unui tip de gheaţă de calitate este de a avea răcire maximă și diluție minimă”, susține Mihai.

Ramură de gheață experimentală

Pe lângă gheața cuburi sau cea nugget, care este formată din 80% gheață și 20% apă, aceștia au o ramură experimentală, printre care se numără și sferele din gheață goale pe dinăuntru, aceștia fiind interesați și de varietatea produsului. „Este un proces foarte delicat. Barurile care vor să interacționeze cu un consumator, aleg să facă un cocktail într-o sferă, pe care mai apoi îl vor servi acestuia împreună cu un ciocănel. Va trebui să spargi sfera pentru a ajunge la băutură și până și acel sunet când lovești gheața este foarte interesant”, susține Mihai.

Cuburi de gheață tăiate după fiecare pahar în parte

Întrucât nu toate localurile au pahare standardizate, aceștia au o colecție de pahare după care fac cuburile de gheață. „Noi facem cubul exact după paharul pe care îl ai în local. Nu mai trebuie să tai tu din el. Se vede că este făcut manual și necesită timp. Există această concepție greșită conform căreia gheața nu poate atrage bacterii, însă acest lucru este fals. Ea este,de fapt, un magnet pentru bacterii. Din acest motiv, noi am ales să împachetăm individual cuburile xxl şi sferele, pentru că nu trebuie să pui direct mâna pe ele și acest lucru reprezintă un beneficiu”, afirmă Mihai.

Cumpără ambalajele oferind gheață în schimb

Pentru că ambalajele sunt de plastic, aceștia s-au gândit și ce anume ar trebui să facă mai apoi clienții cu ele. Și atunci a apărut programul de reciclare. „Dacă ți-am vândut gheață, iar tu păstrezi ambalajele, eu ți le voi cumpăra, oferindu-ți gheață la schimb. După ce le adunăm pe toate, le ducem la un centru în apropierea noastră. Vrem să venim și noi cu un ajutor pentru a face o risipă cât mai mică”, spune Mihai.

Ambalajele au reprezentat un criteriu important pentru aceștia, Ice Division făcându-și propriul tip, care are protecție dublă. „Ne cumpărăm niște role gigant pe care mai apoi le tăiem. Noi facem totul de la 0 cu ajutorul unor mașini speciale. Ambalajele au un strat de bubble wrap care este tratat anti UV, antistatic și antișoc și unul protector. Dacă iei o pungă de gheață de a noastră și o lași afară, ea rezistă mult și bine. Noi trimitem de aici și până la Constanța sau Timișoara, iar gheața nu se topește, Livrăm în Sibiu, Cluj, București și ocazional în Satu Mare sau Oradea, pe lângă Brașov și împrejurimile sale”, afirmă Mihai.

Program de educare pentru cei care folosesc gheața

În plus, aceștia oferă și un program de educare pentru barmanii din locațiile cu care colaborează. „Dacă ești un partener de-al nostru, noi îți vom acorda consultanță pe partea de bar, fiindcă știm cum anume ar trebui să arate un meniu sau cum să îți eficientizăm fluxul de lucru, dar îi vom învăța și pe barmani ce anume să facă cu gheața noastră. De asemenea, o dată la 3 luni vom oferi un curs gratuit unui barman din locațiile partenere printr-o extragere. Putem avea și invitați din străinătate”, povestește Mihai.

Provocarea a venit în momentul în care trebuiau să justifice motivul pentru care gheața lor este mai scumpă, un kilogram ajungând la prețul de 2,5 lei. „Acel leu în plus înseamnă în primul rând pierdere 0 pentru locaţie, deoarece cuburile, nefiind lipite între ele, nu necesită forţe exterioare pentru a sparge gheaţa. De asemenea, înseamnă o campanie reponsabilă de reciclare a ambalajelor pe care le răscumpărăm în gheaţă. Materia primă este de calitate, apa noastră fiind filtrată de 4 ori pe care o verificăm periodic, având la zi analizele de laborator. În plus, poți beneficia de consultanță gratuită pe parte de bar. Este extraordinar câte poți <<cumpăra>> cu un leu în ziua de astăzi”, încheie Mihai.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Mârlănie de tip PSD: După ce s-au opus prelungirii stării de alertă și au cerut constant eliminarea restricțiilor, acum pesediștii
Reprezentanţii PSD spun că românii devin ”ciumaţii Europei”, în contextul în care mai multe state au anunţat restricţii la frontiere
Brașovul realizase, până ieri, aproape 24.000 de teste COVID-19, rata de infectare fiind de 8%
În România au fost realizate până în acest moment 824.343 de teste, din momentul infectării primului pacient cu COVID-19, pe
Brașovul intră, mâine, sub Cod galben de furtuni, vijelii și ploi torențiale
Meteorologii au emis, sâmbătă, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, pentru jumătate de țară. Avertizarea va intra în vigoare
45 de noi cazuri de SARS-CoV-2 la Brașov. Județul ajunge la 1.950 de cazuri/ În România s-au raportat 698 de
Alte 698 de noi cazuri de infectare cu coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în România, bilanțul îmbolnăvirilor
VIDEO Polițiștii au amendat, ieri, 57 de „viteji” care nu purtau mască în locurile publice închise
Activitățile ample de verificare, în sistem integrat, au continuat în cursul zilei de 10 iulie 2020, în contextul prevenirii și
După ce doi angajați au fost depistați cu COVID-19, Maurer Imobiliare își testează personalul ca măsură de prevenție împotrivă răspândirii
Maurer Imobiliare este compania care încă din primele momentele ale instalării problemelor legate de Covid-19 în Brașov și nu numai,
11 persoane cu Covid 19, la Spitalul Făgăraș. 4 cazuri depistate doar astăzi
În ciuda faptului că autoritățile din Făgăraș au încercat să țină Covidul cât mai departe de spitalul lor, 11 persoane
7 sfaturi prin care să faci fotografii mai bune în călătorii
A venit vara și, odată cu ea,vremea concediilor. Restricțiile impuse la nivel global ne-au forțat poate să facem mici ajustări
Admitere liceu 2020: Peste 8.500 de elevi din toată țara au rămas nerepartizați. 599 de candidați sunt din Brașov
În această sesiune de admitere la liceu peste 8.500 de elevi au rămas nerepartizați. Cei mai mulți dintre aceștia sunt
Furau flori de tei din copacii de pe domeniul public și le vindeau la piață
Un echipaj al Politiei Locale Brașov s-a deplasat în cel mai scurt timp de la sesizarea BizBrasov, însă, din păcate,
De luni, și linia 22 a RATBV va fi electrificată. Până acum, au fost livrate la Brașov 10 autobuze electrice
RATBV SA va introduce în circulație de luni, 13 iulie 2020, autobuze electrice și pe linia 22, care deservește traseul
FOTO VIDEO O firmă din Brașov și una din Ploiești vor să construiască Complexul Sportiv Carpați. Investiția este 30,8 milioane
Joi, 9 iulie, a fost data limită pentru depunerea ofertelor pentru lucrările de amenajare a complexului sportiv Carpați, un proiect
Au fost afișate rezultatele admiterii la liceu 2020. Vezi aici listele cu elevii repartizați în Brașov
Rezultatele admiterii la liceu 2020 a absolvenților de clasa a VIII-a au fost publicate pe admitere.edu.ro și la avizierele liceelor.
Un brașovean a investit 60.000 de euro într-o aplicație de turism bazată pe conținut documentar
În urma unei investiții totale de peste 60.000 de euro, compania Smart Medianet Brașov a lansat aplicația de turism românească
1.369 de înscriși la facultățile de la Transilvania, în prima zi de înscrieri online
1.369 de dosare au fost înregistrate, online, în prima zi de înscriere la Universitatea Transilvania și, la fel ca anul
BestJobs: Românii își caută loc de muncă și în timpul verii. Care sunt joburile preferate de aceștia în luna iunie
BestJobs a scos la iveală faptul că românii își caută intens un nou loc de muncă sau vor să își
FOTO Șeful CRPC Brașov i-a acordat primul ajutor victimei unui accident petrecut pe trecerea de pietoni
O femeie a fost lovită de un autoturism condus de un bătrân de 70 de ani în spatele sediului Poștei
Medic Pneumolog: Profilul pacienților infectați cu COVID-19 se schimbă. Tot mai mulți tineri ajung în spitale
Medicul Pneumolog Beatrice Mahler, managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România, susține faptul că în ultimele zile
Brașovul ajunge la 1.905 cazuri de SARS-CoV-2, după încă 54 de infectați depistați. La nivel național s-au raportat 592 de
Până astăzi, 10 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 31.381 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
O borsetă cu 2.100 de euro găsită ieri în Zârnești a fost înapoiată proprietarului de către un cetățean cu spirit
Un bărbat în vârstă de 48 de ani din orașul Zărnești, județul Brașov, s-a prezentat la sediul Poliției Orașului Zărnești