Economic, Stiri Brasov

FOTO O firmă din Brașov face experimente cu gheață, pe lângă clasicele cuburi: „Suntem interesați și de varietatea produsului. Este mai mult decât apă înghețată!”

În rândul brașovenilor și nu numai a apărut tendința de a se consuma cocktail-uri, însă prea puține persoane acordă suficientă atenție unui lucru banal precum gheața, care are un rol definitoriu în băutura oricărui client. Ice Division a pornit acum doi ani și jumătate de la ideea conform căreia aceasta este mai mult decât apă înghetață.

Totul a început când Mihai Fetcu, co-fondator Ice Division, a aflat de conceptul de gheață craft de pe internet, acesta fiind o persoană curioasă și care dorește să fie la curent cu ultimele tendințe din lumea barului. „Un maestru japonez a făcut în 2010 un tur în America unde a promovat sculptura gheții pentru oaspeți și am vrut și eu să încerc, însă pe atunci nu aveam mijloacele necesare. Experimentam în localul în care lucram. Acum 5 ani, să primești o sferă într-un pahar de whiskey era ceva nemaiîntâlnit”, povestește Mihai.

Procesul de congelare direcționată este cel care face diferența

Deși poate părea ușor, să faci gheața clară este nevoie de un proces de congelare direcționată, ce poate să ne dea bătăi de cap celor mai mulți dintre noi. „Apa trebuie să înghețe doar dintr-o direcţie. Dacă punem un vas cu apă în congelator, aceasta va îngheța din centru spre extremități și pot apărea semne de gaze dizolvate sau minerale. Dacă izolezi vasul, dar lași doar partea superioară liberă, atunci apa v-a îngheța strat cu strat, iar impuritățile din apă se vor depune în partea de jos a vasului. După ce s-a făcut blocul de gheață, acesta poate fi tăiat”, susține Mihai.

Între timp, acesta și-a deschis o ramură de evenimente care se ocupa de bar catering, iar gheața o făcea în propria locuință. „Procesul este cel care face diferența. Acesta trebuie executat cum trebuie. Noi ne-am cumpărat niște lăzi termice, acasă aveam un congelator, iar gheața o tăiam cu drujba în sufragerie. Eu având parchet pe jos, a fost o chestiune de timp până s-a umflat și atunci a fost momentul în care am început să ne căutăm un spațiu”, afirmă Mihai.

Tot mergând pe la evenimente, întrucât Mihai are experiență de 12 ani în domeniul barului și îi place foarte mult ceea ce face, acesta a început să le arate colegilor că gheața nu este, la urma urmei, doar gheață. „Barmanii cu care mai discutam au fost impresionaţi de gheață și ne-au rugat să facem și pentru ei. Abia atunci am înțeles că lucrul ăsta se poate transforma în ceva. Cererea a început să fie din ce în ce mai mare, iar noi nu mai făceam față. Atunci am decis că trebuie să ne luăm o masină profesională de gheață”, spune Mihai.

Cuburile de gheață nu sunt lipite între ele

La începutul anului 2017, mai erau alte 4 persoane care vindeau gheață în Brașov, însă Ice Division a vrut să facă mai mult de atât și să schimbe totul. „Cuburile noastre nu sunt lipite între ele și astfel economisești timp, fiindcă nu trebuie să mai stai tu să le rupi și ai pierdere 0. Nu arunci nimic. Nu am mai văzut acest lucru nicăieri în lume la toți cei care vând gheață. De asemenea, forma influențează foarte mult preparatul final. Dacă ai gheață de tip glonț, goală pe dinăuntru, aceasta nu are puterea termică necesară pentru a răci băutura și se va topi mult mai repede. Rolul unui tip de gheaţă de calitate este de a avea răcire maximă și diluție minimă”, susține Mihai.

Ramură de gheață experimentală

Pe lângă gheața cuburi sau cea nugget, care este formată din 80% gheață și 20% apă, aceștia au o ramură experimentală, printre care se numără și sferele din gheață goale pe dinăuntru, aceștia fiind interesați și de varietatea produsului. „Este un proces foarte delicat. Barurile care vor să interacționeze cu un consumator, aleg să facă un cocktail într-o sferă, pe care mai apoi îl vor servi acestuia împreună cu un ciocănel. Va trebui să spargi sfera pentru a ajunge la băutură și până și acel sunet când lovești gheața este foarte interesant”, susține Mihai.

Cuburi de gheață tăiate după fiecare pahar în parte

Întrucât nu toate localurile au pahare standardizate, aceștia au o colecție de pahare după care fac cuburile de gheață. „Noi facem cubul exact după paharul pe care îl ai în local. Nu mai trebuie să tai tu din el. Se vede că este făcut manual și necesită timp. Există această concepție greșită conform căreia gheața nu poate atrage bacterii, însă acest lucru este fals. Ea este,de fapt, un magnet pentru bacterii. Din acest motiv, noi am ales să împachetăm individual cuburile xxl şi sferele, pentru că nu trebuie să pui direct mâna pe ele și acest lucru reprezintă un beneficiu”, afirmă Mihai.

Cumpără ambalajele oferind gheață în schimb

Pentru că ambalajele sunt de plastic, aceștia s-au gândit și ce anume ar trebui să facă mai apoi clienții cu ele. Și atunci a apărut programul de reciclare. „Dacă ți-am vândut gheață, iar tu păstrezi ambalajele, eu ți le voi cumpăra, oferindu-ți gheață la schimb. După ce le adunăm pe toate, le ducem la un centru în apropierea noastră. Vrem să venim și noi cu un ajutor pentru a face o risipă cât mai mică”, spune Mihai.

Ambalajele au reprezentat un criteriu important pentru aceștia, Ice Division făcându-și propriul tip, care are protecție dublă. „Ne cumpărăm niște role gigant pe care mai apoi le tăiem. Noi facem totul de la 0 cu ajutorul unor mașini speciale. Ambalajele au un strat de bubble wrap care este tratat anti UV, antistatic și antișoc și unul protector. Dacă iei o pungă de gheață de a noastră și o lași afară, ea rezistă mult și bine. Noi trimitem de aici și până la Constanța sau Timișoara, iar gheața nu se topește, Livrăm în Sibiu, Cluj, București și ocazional în Satu Mare sau Oradea, pe lângă Brașov și împrejurimile sale”, afirmă Mihai.

Program de educare pentru cei care folosesc gheața

În plus, aceștia oferă și un program de educare pentru barmanii din locațiile cu care colaborează. „Dacă ești un partener de-al nostru, noi îți vom acorda consultanță pe partea de bar, fiindcă știm cum anume ar trebui să arate un meniu sau cum să îți eficientizăm fluxul de lucru, dar îi vom învăța și pe barmani ce anume să facă cu gheața noastră. De asemenea, o dată la 3 luni vom oferi un curs gratuit unui barman din locațiile partenere printr-o extragere. Putem avea și invitați din străinătate”, povestește Mihai.

Provocarea a venit în momentul în care trebuiau să justifice motivul pentru care gheața lor este mai scumpă, un kilogram ajungând la prețul de 2,5 lei. „Acel leu în plus înseamnă în primul rând pierdere 0 pentru locaţie, deoarece cuburile, nefiind lipite între ele, nu necesită forţe exterioare pentru a sparge gheaţa. De asemenea, înseamnă o campanie reponsabilă de reciclare a ambalajelor pe care le răscumpărăm în gheaţă. Materia primă este de calitate, apa noastră fiind filtrată de 4 ori pe care o verificăm periodic, având la zi analizele de laborator. În plus, poți beneficia de consultanță gratuită pe parte de bar. Este extraordinar câte poți <<cumpăra>> cu un leu în ziua de astăzi”, încheie Mihai.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*