Aplicaţia de ride-sharing Free Now, deţinută de giganţii germani Daimler şi BMW, ar putea integra printre opţiunile de transport disponibile pe piaţa din România şi scutere electrice, decizia urmând să fie luată în viitor.
„Tehnologic vom avea opţiunea aceasta, e o decizie de business pe care încă nu am luat-o împreună cu grupul, dar vom putea pune la dipoziţie în aplicaţia Clever scutere electrice, indiferent dacă sunt deţinute de noi sau de un third party. În alte pieţe deţinem şi scuterele noastre, dar integrăm şi scuterele altora în aceeaşi aplicaţie“, a declarat Andrei Frunză, CEO Clever / Free Now România. „Credem că nevoia pasagerului este de a ajunge din punctul A în punctul B sau în C, D, de a conecta mai multe puncte pe harta proprie, harta zilei fiecăruia, indiferent că asta înseamnă mers 3 minute pe jos până la o gură de metrou, apoi luat un scuter pentru încă 500 de metri sau o maşină care poate avea culoarea galbenă sau orice altă culoare“.
Grupul NOW a investit 3 mil. euro în dezvoltarea aplicaţiei de ride-sharing Free Now, care a devenit disponibilă la finele anului trecut şi în Bucureşti. Aplicaţia Free Now va înlocui platforma Clever, fondată de românii Mihai Rotaru şi Alex Dumitru în 2010 şi achiziţionată de un vehicul controlat de Daimler în 2017 pentru o sumă de peste 10 mil. euro, care asigură servicii de transport alternativ şi taxi. În primele şase luni ale anului 2020, aplicaţia Clever va continua să fie operaţională, după care va fi înlocuită complet de noua aplicaţie Free Now. Pentru a putea fi folosită, aplicaţia Free Now trebuie descărcată din magazinele de aplicaţii ale Apple şi Google, atât de şoferi, cât şi de pasageri, explică CEO-ul companiei. Piaţa de servicii de transport alternativ din România înseamnă aproximativ 30 de milioane de curse pe an cu o valoare de 350-400 mil. euro, din care Free Now are o cotă de 20-25%.
„În 2019 per total taxi şi ride-sharing vom ajunge foarte probabil la 30 milioane de curse. România, ca volum de curse, este una din pieţele mari din Europa. România este o piaţă strategică ca volum al curselor, chiar şi peste Berlin sau Varşovia. De ce? Probabil e un context pe care îl cunoaştem cu toţii, sunt probabil insuficiente alternative de transport, infrastructura nu ne ajută, transportul în comun nu este o alternativă de fiecare dată, este predictibil, ceea ce a dat şansa apariţiei şi creşterii acestei industrii. Mobilitatea urbană este foarte affordable, avem preţurile cele mai mici din Europa chiar şi raportat la câştigul mediu, este o opţiune pentru majoritatea dintre noi.“ Trecerea de la aplicaţia locală la cea globală va ajuta platforma să lanseze mai rapid servicii noi, a adăugat Frunză. „Ne batem cu Uber, Bolt, Yango şi cu orice opţiune de mobilitate existentă pe piaţă, un concurent în mod real, poate mai puţin în oraşele noastre, este şi transportul în comun sar ar trebui să fie transportul în comun. Vom oferi fix aceleaşi servicii pe care le-am oferit până acum sub umbrela Clever, intermediem ca platformă serviciile de taxi şi serviciile de transport alternativ. Însă prin migrarea către Free Now şi rebranding ne poziţionăm mult mai bine către scalarea businessului din punct de vedere tehnologic. Ne va fi mult mai uşor să dezvoltăm facilităţi noi în aplicaţie, să integrăm alte opţiuni de mobilitate“, a explicat Frunză.
Preţul mediu pentru o cursă este mai mare în Cluj decât în Bucureşti, a adăugat reprezentantul Free Now. „În Bucureşti o cursă medie este de 20 de lei, de fapt 20 de lei e media naţională care variază foarte puţin între oraşe. Suntem în peste 20 de oraşe, cele mai importante fiind Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Iaşi. În Cluj cursa medie e 25 de lei, preţurile sunt mai mari faţă de Bucureşti, distanţele sunt mai scurte. E o piaţă destul de diferită ca profil faţă de ceea ce vedem în Bucureşti, inclusiv prin calitatea serviciilor în taximetrie, sunt vizibil mai bune. Zona de ride-sharing are o pondere mai mică în tot ecosistemul de mobilitate din Cluj.“
O opţiune care ar putea avea succes pe piaţa din România este cea prin care mai mulţi clienţi pot lua aceeaşi cursă, împărţind costurile (carpooling), şi care este deja disponibilă pe alte pieţe.