Primăria Brașov va întocmi în acest an un studiu de fezabilitate pentru regenerarea urbană a fostei platforme industriale Rulmentul, după ce în toamna anului trecut firma de consultanță angajată de Banca Mondială în contractul de asistență tehnică pentru dezvoltare urbană a prezentat trei scenarii aplicabile în acest sens. Primarul George Scripcaru a precizat că prin acest studiu ar urma să fie aleasă varianta optimă și cea mai fezabilă pentru acest proiect. „Va trebui să derulăm o etapă având ca scop clarificări de natură cadastrală și o serie de studii de mediu și asupra rezistenței clădirilor, care să ne lămurească dacă terenul este sau nu contaminat sau dacă aceste clădiri pot fi salvate sau nu. Va trebui apoi să stabilim o variantă finală și să trecem la implementarea acestui proiect“, a explicat primarul George Scripcaru.
Cele trei scenarii sunt diferențiate în principal de raportul dintre clădirile existente și cele nou-construite și de spațiul verde creat, însă toate au în vedere funcțiuni de tip rezidențial, birouri (inclusiv un sediu de servicii publice, care poate găzdui, de exemplu, birouri ale primăriei), un centru comercial de dimensiuni mai mici decât un hypermarket sau un mall, un centru sportiv, magazine mici la parterul blocurilor (și spații comerciale care să favorizeze micii întreprinzători în domeniul serviciilor sau micile ateliere), un hotel, un centru medical, o clădire cu utilizare multifuncțională, un parc de distracții sau tematic, un muzeu tehnic și un motodrom/teren de sport/zonă în aer liber pentru festivaluri.
36% clădiri, restul spații verzi, recomandarea Băncii Mondiale
În scenariul 1, 61% clădirile existente sunt menținute și sunt create 13.3 ha de parcuri și spații verzi.
Scenariul al doilea propune menținerea a 36% dintre clădiri și o suprafață de 14.2ha de parcuri și spații verzi. Acesta este și scenariul cel mai valoros – 151 de milioane de euro la finalizare, ca valoare de piață, fiind recomandat de specialiștii Băncii Mondiale. Acest scenariu cuprinde și o zonă rezidențială și este cel mai complet din punct de vedere al funcționalităților.
Scenariul 3 prevede păstrarea doar a 8% dintre clădiri, cele care contribuie cel mai mult la identitatea locului, însă spațiul verde crește la 17.5 ha de parcuri, iar abordarea este ușor diferită față de celelalte două scenarii, zona fiind mai mult un centrul de agrement, cu terenuri de sport, parc de distracții, un studio de film și centru expozițional. Cel de-al treilea scenariu păstrează clădirea școală sau grădiniță și muzeul, însă nu cuprinde zone rezidențiale sau clădiri de birouri (cu excepția celor necesare administrării zonei).
2 comentarii
suntem intr-un total dezacord cu toate variantele. TOATE SUNT PROASTE !
Dorim DEMOLAREA TOTALA A TUTUROR CLADIRILOR SI RUINELOR si amenajarea unui mare si frumos PARC!
Atat, fara absolut nimic altceva! Doar parc si niste wc-uri… plus 2 pasaje pietonale subterane, pe sub 13 decembrie !
Pingback: „Studiul” Platforma Rulmentul. De la parc și scenă pentru Electric Castle, la pârloagă transformată în groapă de gunoi și „sursă de venit” pentru hoții de fier vechi - Brașov Expres