Ponderea creditelor noi cu dobândă fixă este în jur de 25% în cazul împrumuturilor ipotecare şi s-a apropiat de 80% la creditele de consum, după cum reiese din datele BNR, care atenţionează că debitorii care au contractat credite în perioada de dobânzi scăzute variabile pot să aibă dificultăţi în achitarea serviciului datoriei, atunci când activitatea economică va încetini.
„Aproximativ 10% din credite au avut la acordare dobânzi fixe. Având în vedere condiţiile favorabile din ultimii ani, caracterizate de creşteri robuste ale veniturilor şi o rată a şomajului în scădere, debitorii au avut capacitatea de a absorbi creşterea costurilor de finanţare ce au survenit ca urmare a majorării inflaţiei“, se arată în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare realizat de BNR.
Încetinirea activității economice majorează dobânzile
Pe de altă parte, creditele de consum continuă să fie acordate într-o proporţie de 77% cu dobândă fixă, riscul acestora la un şoc de dobândă fiind astfel foarte scăzut. Banca centrală a recomandat un comportament prudent al debitorilor în contractarea creditelor cu dobândă variabilă, având în vedere că se menţine riscul de majorare a dobânzilor pe perioada contractuală, mai ales la creditele ipotecare. „Este posibil ca debitorii ce au contractat credite în perioada de dobânzi scăzute să întâmpine dificultăţi în achitarea serviciului datoriei la momentul încetinirii activităţii economice“, atenţionează BNR.
IRCC versus ROBOR, care e diferența
Începând din primăvara anului 2019, noul indice de referinţă pentru creditele noi în lei ale consumatorilor (IRCC) a înlocuit ROBOR ca rată de referinţă pentru împrumuturile acordate populaţiei. Deşi noua rată este cu aproximativ un punct procentual sub valoarea ROBOR la 3 luni, dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare noi s-a diminuat cu doar 0,5 puncte procentuale, indicând o majorare parţială a marjelor băncilor, pe când rata aferentă creditelor de consum a fost constantă, susţin specialiştii de la banca centrală.
Valoarea calculată pentru indicele IRCC pentru primul trimestru din 2020 este de 2,36%, în scădere, valoarea IRCC fiind sub nivelul ROBOR la trei luni, de circa 3,2%.
Românii au început din a doua parte a anului 2017 să se orienteze mai mult către creditele cu dobândă fixă şi au continuat acest comportament şi în 2018 şi în 2019 pe măsură ce dobânzile pe piaţa interbancară au început să crească, iar BNR a reluat în 2018 ciclul de înăsprire a politicii monetare.
2 comentarii
Săi fie Rușine domnului Mugur Isarescu. Pe ce planeta trăiește, numai in România exista credite ipotecare cu dobânda variabila ! L-aș ruga sa facă public o lista cu băncile care acorda credite pe 30 de ani cu dobânda fixa! Va spun eu nu exista așa ceva. Singura banca care acorda credit ipotecar cu dobânda fixa pe 30 de ani este BRD-ul, dar nu te poți apropia de acest credit.
Numai romania este tara unde creditele au dobânda nesimțite de 5 6 sau 10 % in tarile civilizate exista si 1% dar la noi băncile sunt înțelese între ele.