Opinii, Stiri Brasov

Pe Călin Costan, Revoluția l-a prins în Armată: „Ne-au pus să încărcăm muniție de război în camioane. Obuze de artilerie”

Revoluția m-a prins în armată. Terminasem facultatea si in drumul meu spre inginerie am facut o halta de 6 luni. Armata la TR (termen redus – n. r.). Cica daca nu făceai armata nu erai bărbat destul. Exact asa era expresia. Am invatat imediat ce este AMR-ul – cea mai prețioasă unitate de masura in armata: Au Mai Rămas.
Prima parte a stagiului militar a fost marcata de o prelungire ciudata a perioadei de consemnare a personalului militar in cazărmi in perioada de după Congresul 13 al PCR. Apoi au inceput sa apara zvonurile. La Timișoara se intampla ceva. Ne-au pus sa încarcam muniție de război in camioane. Obuze de artilerie.
Ne gândeam cu toții că este o nebunie ce se intampla. Armamentul pregatit era potrivit pentru a face praf un oraș. Ori in Timisoara manifestau românii nostri. Eram cu toti nedumeriti, îngrijorați, dezorientați. Ne-au adunat in sala de festivități. Urma să ascultăm un discurs în urma căruia vom fi informați asupra situației de la Timișoara. Vestitul discurs al lui Ceausescu in care s-a trezit huiduit. Transmisia s-a oprit, nimeni nu ne-a spus nimic. Pana cand am fost anunțați că armata a trecut de partea poporului. Ne-am bucurat ca suntem de partea buna a conflictului. Ne-au înarmat cu muniție de război, s- au chinuit sa monteze un tun antiaerian care nu fusese scos din cutii niciodată. Au urmat alarmele…. Se distribuia armament din belsug, muniția se impartea ca bomboanele.
Din fericire, ofițerii au fost profesioniști, nu am experimentat nici un schimb de focuri. O singură dată era sa tragem din greseala cu grenade intr- un grup de 3 blindate ușoare care au intrat în unitate fara preaviz. S-au dovedit a fi confiscate de către ai nostri de la Securitate.
A urmat o perioadă lungă de cateva luni in care am stat in cazarmă in regim de alarma, cu muniția de război la purtător, in timp ce in tara totul se schimba.
Dupa cateva luni am terminat stagiul militar. Nu stiu daca dupa experienta asta am ajuns bărbat destul, am avut însă sentimentul acut ca am irosit complet 6 luni. Ma astepta o tara schimbată, o lume complet nouă, care urma sa fie descoperită si înțeleasă.
Omul de afaceri Călin Costan a acceptat invitația BizBrașov de a povesti cum a trăit Revoluția din 1989. Călin Costan este CEO-ul grupului de firme ICCO și unul dintre cei mai bogați brașoveni, potrivit topurilor Capital și Forbes. 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*