Opinii, Stiri Brasov

Brașov. Oraș de putoare

“Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

“Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți.”

“Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.”

sursa: calitateaer.ro

De la aceste aspecte plecăm în orice discuție despre aer, poluare și Brașov.

Dezbaterea

Am fost la dezbaterea pe poluare desfășurată la inițiativa Primăriei Brașov, după ignorarea cererilor cetățenilor în acest sens ani la rând.

Mi-aș dori să vin “în fața” voastră și să vă spun că am rezolvat, nu o să mai pută infect în mare părte din oraș, dar nu este chiar așa. Totuși dacă sunteți interesați de observațiile mele citiți în continuare:

După o așteptare de aproximativ 30 de minute în fața Primăriei, cei circa 100 de cetățeni interesați de dezbatere (interesați sunt mii, dar dacă e organizată în timpul săptămânii la ora 12 nu au cum oamenii să participe) prezenți în fața instituției au fost poftiți în sala de consiliu.

Dezbaterea a început haotic, cu un domn consultant care ne prezenta planuri desenate-n paint despre cum o să fie bine și la vară cald. Reprezentanții autorităților locale prezente, – menționez aici Agenția pentru Protecția Mediului, Primărie, Consiliu Local, Consiliul Județean, Poliția Locală, Garda de Mediu – stătau în expectativă, iar cetățenii într-o stare de furie crescândă.

După câteva contre între cetățeni și autorități s-a căzut de acord că discuția ar trebui să fie despre Fineco (ce avea reprezentanți prezenți, dar iresponsabili – adică fără responsabilitate față de subiect) pentru putoare și despre multiplele cauze pentru deteriorarea calității aerului în zona Bartolomen-Tractorul Nord și orașul Brașov în general.

Rând pe rând autoritățile de mediu au explicat că nu prea există pârghii prin care să facă ceva pentru a remedia situația, Senatorul USR Allen Coliban contrazicându-i cu argumente. Argumente ce pare că au fost exprimate într-un film mut pentru mai toți reprezentanții de față, ei fiind fără de replică sau interes.

La final, Maxmilian a încercat să explice decidenților că este esențial și pentru calitatea aerului și pentru calitatea vieții, ca elementul central al dezvoltării orașului să fie individul și nu mașina. Decidenții, în frunte cu primarul, s-au eschivat cam cum au putut și au dat răspunsuri ce pe mine cel puțin nu m-au satisfăcut.

Oamenii adunați pentru a primi răspunsuri au plecat după trei ore de discuții în contradictoriu, cu foarte puțin dialog, cu momente lipsite total de respect din partea unui viceprimar (și nu, nu mă refer la Costel Mihai) și cu extrem de puține răspunsuri.

Concluzii

 • Primăria NU este acționar la Fineco. Consiliul Local este.
 • Primăria nu este vinovată de situația de fapt. Probabil tot cetățeanul este. Pentru că a produs deșeuri, care au fost depozitate într-o groapă neconformă, groapă despre care municipalitatea nu avea cum să afle detalii pentru că nu are acțiuni la ea, nu? Ba da. Municipalitatea (aici intră Primăria, Consiliul Local, Agenția Metropolitană, Garda de Mediu Brașov) poartă fiecare o parte de responsabilitate pentru putoarea din oraș și lipsa calității aerului.
 • Consilierii Locali, reprezentanți ai cetățenilor, instituție de sine stătătoare și separată de Primărie, acționari prin intermediul instituției la groapa de gunoi Fineco, au avut un aport la dezbatere egal cu ZERO! Niciun Consilier Local dragi brașoveni, niciunul nu a scos nici un cuvânt, nu a avut nicio alocuțiune, nicio interpelare, nicio părere. Nimic. Acești unanimi repetitivi (pe care i-am denumit cu simpatie papagali-unanimi, pentru că repetă voturi în unanimitate indiferent de subiect) nu au avut nicio sclipire, nicio părere despre faptul că aerul poluat al Brașovului afectează în fiecare zi, în fiecare clipă, viețile fiecăruia dintre noi și cu precădere pe cei vulnerabili: copiii și bătrânii.
 • Primarul George Scripcaru a avut o atitudine așteptată, de aruncare a responsabilității pe alte instituții, în unele situații pe bună dreptate, în altele doar pentru că are abilitatea politică de a o face. Este totuși un exercițiu democratic pozitiv, iar faptul că a răspuns la majoritatea întrebărilor (așa cum a putut și știut) este de apreciat dacă luăm în calcul contextul și modul sictirit cu care ne-a obișnuit până acum. O fi pentru că se apropie alegerile? Nu știu. Dar sper să vedem în continuare deschidere din partea Primăriei și pentru alte subiecte.
 • Tot George Scripcaru este cel ce nu mi-a răspuns la întrebarea simplă și pragmatică, așteptată – cred – de toți cei din Brașov: Când ne vedem data viitoare să ne prezinte rezultatele pozitive de îmbunătățire a calității aerului? Nu mi-a răspuns nici la întrebarea “cine-și asumă responsabilitatea pentru starea de fapt actuală?”.

Concluzie finală

S-a demonstrat iarăși capacitatea de influențare a deciziilor de către cetățeni, în interesul lor. Vă aduceți aminte de American Dream? Proiectul ăla tăia un deal pentru favele contruite ilegal de un “investitor”. Ăla a fost oprit doar după intervenția cetățenilor.

Aeroportul Brașov. Vă aduceți aminte ce s-a întâmplat între 2013 și 2017? Absolut nimic. După protestul organizat de cetățeni în fața Prefecturii, dintr-o dată și Primăria și Consiliul Județean s-au pus pe treabă și pare că unele lucruri se mișcă. Fără implicarea cetățenilor, fără acel protest, azi auzeam probabil promisiuni că din 2020, după alegeri, dacă alegem pe cine trebuie, o să se. O să se orice.

Proiectul Gorița, acel bulevard ce tăia pădurile din zona Tâmpa a fost stopat după ce USR a strâns aproape 14.000 de semnături de la cetățeni ca mine și ca tine și după ce tot Maxi Munteanu și comunitatea de mountainbikeri, alături de comunitățile din Șchei și cetățeni ai orașului s-au implicat și au pus presiune pe Primărie. Momentan proiectul este suspendat.

Am ținut să aduc aminte de aceste proiecte oprite, blocate, aceste decizii influențate în favoarea noastră, de către noi. De ce? Ca să ținem minte că puterea cu adevărat este la noi. Prin presiune constantă, prin dialog și nu circ, prin tenacitate, prin perseverență și prin profesionalism, putem schimba în bine cu adevărat Brașovul. Da’, toate aceste lucruri necesită un sacrificiu de timp și energie, dar satisfacția reușitei este priceless.

De mirosit urât în Brașov va mirosi și mâine. Calitatea aerului va fi la fel de proastă. Dar vă garantez că decidenții politici ce simt cum le fug voturile de sub fund, o să se aplece mult mai mult înspre a rezolva problema.

2 Comentarii

 1. Un articol excelent, bravo Radu!
  Daca ai candida pentru postul de primar, si nu glumesc, ar fi un lucru benefic pentru brasoveni, cu adevarat, ca de penalul cu garofite si sensuri giratorii ne-am saturat pana.n gat.

 2. @Cristi
  Te-ai saturat tu, dar taranii abia sositi in cartierele “rezidentiale” pentru smecherii cu credite la banca nu.
  Atata timp cat astia au devenit o majoritate si tot ce isi doresc de la viata este un aparatament cat un garaj, masina de 2000 de euro si loc de parcare gratuit eventual brad frumos impodobit de Craciun, asta va fi eternul primar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Consilierul Kadas și-a dat demisia din PNL chiar înainte să fie pus la zid în biroul permanent al partidului
Președintele Consiliului Județean și al PNL Brașov, Adrian Veștea, a precizat că astăzi a avut loc o ședință a Biroului
VIDEO Operațiune dificilă de salvare a unui cerb care a rămas captiv în mijlocul lacului de la Tărlung
UPDATE: În ciuda eforturilor echipelor de salvare, cerbul nu a supraviețuit. Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență intervin la această
Limitatoare de viteză înainte de 16 treceri de pietoni. Ultimele, montate azi în zona Gării și pe Lungă
În cursul zilei de astăzi se montează limitatoare de viteză la alte două treceri de pietoni, după ce începând cu
Investiție de 10 milioane de euro într-un nou sanctuar pentru urși la Brașov
Un nou sanctuar pentru urși, de data aceasta administrat de Stat, ar urma să fie amenajat în județul Brașov. Anunțul
Lucrări la rețeaua de apă în zona Onix. Locatarii trebuie să elibereze o parcare pentru a face loc utilajelor
Începând de luni și până pe 7 martie vor avea loc lucrări de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă
„Povestea Mierii”, un business de familie aflat la a doua generație. „Prima dată am plecat cu albinele când eram clasa
Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind recunoscut pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului.
Un elev al Liceului de Arte a căzut de înălțime peste o balustradă, în această după-amiază
Un echipaj SMURD a intervenit la Liceul de Arte Plastice din Răcădău în jurul orei 13.00, după ce prin apelul
O lume în mișcare
De când lumea și pământul ne-am dorit să “ardem” distanțele, să ajungem mai repede (și mă refer aici la deplasări
Firmele din România găsesc tot mai greu specialiști în IT
În anul 2018, companiile din România au avut cele mai mari dificultăți să recruteze specialiști în domeniul ITC dintre statele
Versiuni mobile ale antivirusul Microsoft vor fi lansate pentru Android și iOS
Antivisurul Defender va fi disponibil în curând și pe smartphone-uri. De mai mulți ani, acesta face parte din Windows, iar
Gâlceava primarului cu urbea pe care o conduce
Presat de contracandidații la funcția de primar, George Scripcaru și-a suflecat mânecile și s-a gândit, ieri, în plină ședință a
Ministrul Mediului: „Sunt convins că Brașovul va fi unul dintre cele mai verzi orașe din România. Este cu cel puțin
Ministrul Mediului, Costel Alexe, și-a început astăzi vizita de lucru în municipiul și județul Brașov printr-o întâlnire cu primarul George
Termen asumat în fața ministrului Mediului: cel târziu în luna iunie lucrările de închidere ale primelor două celule ale rampei
Ministerul Mediului, Costel Alexe, a avut în această dimineață o întâlnire pe probleme de mediu și poluare la Primăria Brașov
După ce anul trecut au vândut burgeri de 1,5 milioane de lei, brașovenii de la Grătar Urban vor să extindă
Daniel şi Ana Otilia Strău­neanu, originari din Bucu­reşti, respectiv Târgu Neamţ, au pus pe harta culinară din Braşov restaurantul Grătar
Informatizare de peste 16 de milioane de lei pentru transportul public. Sistemul de supraveghere video va fi extins în autobuze,
Proiectul de informatizare a transportului în comun din municipiul Brașov ar urma să se extindă din acest an. Investiția totală
Peste 100 de milioane de euro din fonduri europene vor intra în conturile Brașovului
Brașovul va semna 24 de proiecte cu Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, după ce bugetul alocat
3500 de angajați lucrează în industria serviciilor de afaceri din Brașov. Salariul mediu pentru un specialist cu peste cinci ani
„Raising the Bar Value Creation in Business Services” este tema evenimentului organizat ieri de Asociația Business Service Leaders la Brașov.
Cosmopolit Lifestyle – programul exclusivist de fidelizare al clienților printr-o rețea extinsă de parteneri
„Clienții Cosmopolit, care vor deveni și clienții partenerilor noștri, sunt – asemenea produsului pe care îl caută – premium”. Încă
Cizmele, vedetele sezonului rece
Este iarnă și cu siguranță te-au bucurat fulgii de zăpadă care s-au așternut pe pământ sub formă de mantie albă.
Iunie 2021, primul zbor de pe Aeroportul Ghimbav
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a prezentat stadiul realizării Aeroportului Internaţional Braşov în cadrul unei conferinţe de presă organizate