Opinii, Stiri Brasov

Brașov. Oraș de putoare

“Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

“Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți.”

“Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.”

sursa: calitateaer.ro

De la aceste aspecte plecăm în orice discuție despre aer, poluare și Brașov.

Dezbaterea

Am fost la dezbaterea pe poluare desfășurată la inițiativa Primăriei Brașov, după ignorarea cererilor cetățenilor în acest sens ani la rând.

Mi-aș dori să vin “în fața” voastră și să vă spun că am rezolvat, nu o să mai pută infect în mare părte din oraș, dar nu este chiar așa. Totuși dacă sunteți interesați de observațiile mele citiți în continuare:

După o așteptare de aproximativ 30 de minute în fața Primăriei, cei circa 100 de cetățeni interesați de dezbatere (interesați sunt mii, dar dacă e organizată în timpul săptămânii la ora 12 nu au cum oamenii să participe) prezenți în fața instituției au fost poftiți în sala de consiliu.

Dezbaterea a început haotic, cu un domn consultant care ne prezenta planuri desenate-n paint despre cum o să fie bine și la vară cald. Reprezentanții autorităților locale prezente, – menționez aici Agenția pentru Protecția Mediului, Primărie, Consiliu Local, Consiliul Județean, Poliția Locală, Garda de Mediu – stătau în expectativă, iar cetățenii într-o stare de furie crescândă.

După câteva contre între cetățeni și autorități s-a căzut de acord că discuția ar trebui să fie despre Fineco (ce avea reprezentanți prezenți, dar iresponsabili – adică fără responsabilitate față de subiect) pentru putoare și despre multiplele cauze pentru deteriorarea calității aerului în zona Bartolomen-Tractorul Nord și orașul Brașov în general.

Rând pe rând autoritățile de mediu au explicat că nu prea există pârghii prin care să facă ceva pentru a remedia situația, Senatorul USR Allen Coliban contrazicându-i cu argumente. Argumente ce pare că au fost exprimate într-un film mut pentru mai toți reprezentanții de față, ei fiind fără de replică sau interes.

La final, Maxmilian a încercat să explice decidenților că este esențial și pentru calitatea aerului și pentru calitatea vieții, ca elementul central al dezvoltării orașului să fie individul și nu mașina. Decidenții, în frunte cu primarul, s-au eschivat cam cum au putut și au dat răspunsuri ce pe mine cel puțin nu m-au satisfăcut.

Oamenii adunați pentru a primi răspunsuri au plecat după trei ore de discuții în contradictoriu, cu foarte puțin dialog, cu momente lipsite total de respect din partea unui viceprimar (și nu, nu mă refer la Costel Mihai) și cu extrem de puține răspunsuri.

Concluzii

 • Primăria NU este acționar la Fineco. Consiliul Local este.
 • Primăria nu este vinovată de situația de fapt. Probabil tot cetățeanul este. Pentru că a produs deșeuri, care au fost depozitate într-o groapă neconformă, groapă despre care municipalitatea nu avea cum să afle detalii pentru că nu are acțiuni la ea, nu? Ba da. Municipalitatea (aici intră Primăria, Consiliul Local, Agenția Metropolitană, Garda de Mediu Brașov) poartă fiecare o parte de responsabilitate pentru putoarea din oraș și lipsa calității aerului.
 • Consilierii Locali, reprezentanți ai cetățenilor, instituție de sine stătătoare și separată de Primărie, acționari prin intermediul instituției la groapa de gunoi Fineco, au avut un aport la dezbatere egal cu ZERO! Niciun Consilier Local dragi brașoveni, niciunul nu a scos nici un cuvânt, nu a avut nicio alocuțiune, nicio interpelare, nicio părere. Nimic. Acești unanimi repetitivi (pe care i-am denumit cu simpatie papagali-unanimi, pentru că repetă voturi în unanimitate indiferent de subiect) nu au avut nicio sclipire, nicio părere despre faptul că aerul poluat al Brașovului afectează în fiecare zi, în fiecare clipă, viețile fiecăruia dintre noi și cu precădere pe cei vulnerabili: copiii și bătrânii.
 • Primarul George Scripcaru a avut o atitudine așteptată, de aruncare a responsabilității pe alte instituții, în unele situații pe bună dreptate, în altele doar pentru că are abilitatea politică de a o face. Este totuși un exercițiu democratic pozitiv, iar faptul că a răspuns la majoritatea întrebărilor (așa cum a putut și știut) este de apreciat dacă luăm în calcul contextul și modul sictirit cu care ne-a obișnuit până acum. O fi pentru că se apropie alegerile? Nu știu. Dar sper să vedem în continuare deschidere din partea Primăriei și pentru alte subiecte.
 • Tot George Scripcaru este cel ce nu mi-a răspuns la întrebarea simplă și pragmatică, așteptată – cred – de toți cei din Brașov: Când ne vedem data viitoare să ne prezinte rezultatele pozitive de îmbunătățire a calității aerului? Nu mi-a răspuns nici la întrebarea “cine-și asumă responsabilitatea pentru starea de fapt actuală?”.

Concluzie finală

S-a demonstrat iarăși capacitatea de influențare a deciziilor de către cetățeni, în interesul lor. Vă aduceți aminte de American Dream? Proiectul ăla tăia un deal pentru favele contruite ilegal de un “investitor”. Ăla a fost oprit doar după intervenția cetățenilor.

Aeroportul Brașov. Vă aduceți aminte ce s-a întâmplat între 2013 și 2017? Absolut nimic. După protestul organizat de cetățeni în fața Prefecturii, dintr-o dată și Primăria și Consiliul Județean s-au pus pe treabă și pare că unele lucruri se mișcă. Fără implicarea cetățenilor, fără acel protest, azi auzeam probabil promisiuni că din 2020, după alegeri, dacă alegem pe cine trebuie, o să se. O să se orice.

Proiectul Gorița, acel bulevard ce tăia pădurile din zona Tâmpa a fost stopat după ce USR a strâns aproape 14.000 de semnături de la cetățeni ca mine și ca tine și după ce tot Maxi Munteanu și comunitatea de mountainbikeri, alături de comunitățile din Șchei și cetățeni ai orașului s-au implicat și au pus presiune pe Primărie. Momentan proiectul este suspendat.

Am ținut să aduc aminte de aceste proiecte oprite, blocate, aceste decizii influențate în favoarea noastră, de către noi. De ce? Ca să ținem minte că puterea cu adevărat este la noi. Prin presiune constantă, prin dialog și nu circ, prin tenacitate, prin perseverență și prin profesionalism, putem schimba în bine cu adevărat Brașovul. Da’, toate aceste lucruri necesită un sacrificiu de timp și energie, dar satisfacția reușitei este priceless.

De mirosit urât în Brașov va mirosi și mâine. Calitatea aerului va fi la fel de proastă. Dar vă garantez că decidenții politici ce simt cum le fug voturile de sub fund, o să se aplece mult mai mult înspre a rezolva problema.

2 Comentarii

 1. Un articol excelent, bravo Radu!
  Daca ai candida pentru postul de primar, si nu glumesc, ar fi un lucru benefic pentru brasoveni, cu adevarat, ca de penalul cu garofite si sensuri giratorii ne-am saturat pana.n gat.

 2. @Cristi
  Te-ai saturat tu, dar taranii abia sositi in cartierele “rezidentiale” pentru smecherii cu credite la banca nu.
  Atata timp cat astia au devenit o majoritate si tot ce isi doresc de la viata este un aparatament cat un garaj, masina de 2000 de euro si loc de parcare gratuit eventual brad frumos impodobit de Craciun, asta va fi eternul primar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

În Făgăraș, o persoană infectată a îmbolnăvit alte 7 persoane
La întrebarea cât de contagios este virusul, a răspuns printr-un exemplu din Făgăraș, purtătoarea de cuvânt a DSP Brașov, făgărășeanca
Un bărbat din Racoș s-a „deghizat” în polițist local și s-a plimbat cu autobuzul prin Brașov fără mască de protecție
În urma apariției în mediul online a unor imagini conform cărora o persoană de sex masculin, îmbrăcată cu uniformă ce
Încă 17 blocuri din Brașov, în care locuiesc persoane defavorizate, vor fi izolate termic cu bani de la Primărie
Zilele acestea a fost demarată proiectarea pentru realizarea lucrărilor de eficientizare energetică a altor 17 blocuri din municipiul Brașov, în
Factura de după inundații la Brașov, 3,59 milioane de lei. Banii vor fi virați de Guvern pentru refacerea mai multor
Guvernul a alocat județului Brașov fondurile solicitate pentru refacerea obiectivelor afectate de calamități în luna iunie, după cum au anunțat
Mașinile cu volan pe dreapta importate din Anglia nu vor mai putea fi înmatriculate în țară de la anul
Vehiculele cu volan pe dreaptă provenite din Regatul Unit al Marii Britanii nu vor mai putea fi înmatriculate în România,
FOTO VIDEO Protecția Consumatorului a descoperit un magazin care vindea produse din cannabis pe strada Lungă
Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Brașov au anunțat că vor închide un magazin de pe strada Lungă, unde sunt
Piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub 14% pentru prima oară în 6 ani. Prejudiciile sunt de 3
Pentru prima oară în 6 ani, piața neagră a țigărilor din România a scăzut sub nivelul de 14%. Cu toate
Iohannis, siderat de atitudinea PSD față de Legea carantinei: Această tergiversare este intolerabilă!
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că din nefericire, pandemia de COVID-19 este cea mai gravă din ultimul secol şi.,
Curs online de e-commerce pentru anteprenorii români care au magazine online
Google România în parteneriat cu Banca Transilvania oferă antreprenorilor români cu mici afaceri e-commerce un curs gratuit pentru accelerarea dezvoltării
FOTO După ce Susanu a atras atenția că Poliția umblă cu niște rable pe drumurile publice, IPJ Brașov a primit
Inspectoratul de Poliție Județean Brașov are în dotare 16 autospeciale noi. Acestea fac parte din programul de reînnoire al parcului
O aplicație mobilă îți va spune dacă ai COVID-19 în funcție de sunetul tusei
Cercetătorii din mai multe țări au creat un algoritm despre care susțin că poate identifica dacă o persoană care COVID-19
De când și-a schimbat furnizorul de gaze, ministrul Economiei are facturi cu 15% mai mici
Ministrul Economiei Virgil Popescu și-a schimbat furnizorul de gaze și acum are facturi cu 15% mai mici. El le recomandă
Un nou record de infectați la Brașov: 62 de cazuri. Județul ajunge la 2.076 de cazuri. La nivel național s-au
Până astăzi, 14 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID
Bloggerii români au declarat Țara Făgărașului ca fiind destinația turistică a anului 2020 din România
Țara Făgărașului a fost declarată Destinația Turistică a anului 2020 din România, conform reprezentanților Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Centrul Regional
Guvernul se va întruni în ședință extraordinară pentru a prelungi starea de alertă, care expiră de vineri
O ședință extraordinară de guvern este programată pentru mâine la Palatul Victoria pentru prelungirea stării de alertă în România, au
Antoneta Galeș: Orașul în care plouă de trei ori pe săptămână
Noroc că a venit vara și poți găsi o scuză bună pentru aspectul de oraș părăsit pe care îl are
163 de brașoveni infectați cu SARS-CoV-2 au fost externați la cerere. Unii dintre aceștia s-au întors în spital după ce
163 de purtători ai virusului SARS-CoV-2 din Brașov au solicitat externarea și tratarea la domiciliu, ne-au declarat reprezentanții Direcției de
Legea mirosurilor a devenit oficială. Primăriile pot închide activitățile „puturoase”
Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, vineri, „legea mirosului” ( care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.
Conspirații proaspete: banda metalică a măştilor de protecție este de fapt o antenă 5G care distruge creierul
Utilizatorii social media au distribuit masiv un video în care un bărbat susţine că banda metalică din măştile medicale este