Opinii, Stiri Brasov

Brașov. Oraș de putoare

“Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.

“Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți.”

“Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.”

sursa: calitateaer.ro

De la aceste aspecte plecăm în orice discuție despre aer, poluare și Brașov.

Dezbaterea

Am fost la dezbaterea pe poluare desfășurată la inițiativa Primăriei Brașov, după ignorarea cererilor cetățenilor în acest sens ani la rând.

Mi-aș dori să vin “în fața” voastră și să vă spun că am rezolvat, nu o să mai pută infect în mare părte din oraș, dar nu este chiar așa. Totuși dacă sunteți interesați de observațiile mele citiți în continuare:

După o așteptare de aproximativ 30 de minute în fața Primăriei, cei circa 100 de cetățeni interesați de dezbatere (interesați sunt mii, dar dacă e organizată în timpul săptămânii la ora 12 nu au cum oamenii să participe) prezenți în fața instituției au fost poftiți în sala de consiliu.

Dezbaterea a început haotic, cu un domn consultant care ne prezenta planuri desenate-n paint despre cum o să fie bine și la vară cald. Reprezentanții autorităților locale prezente, – menționez aici Agenția pentru Protecția Mediului, Primărie, Consiliu Local, Consiliul Județean, Poliția Locală, Garda de Mediu – stătau în expectativă, iar cetățenii într-o stare de furie crescândă.

După câteva contre între cetățeni și autorități s-a căzut de acord că discuția ar trebui să fie despre Fineco (ce avea reprezentanți prezenți, dar iresponsabili – adică fără responsabilitate față de subiect) pentru putoare și despre multiplele cauze pentru deteriorarea calității aerului în zona Bartolomen-Tractorul Nord și orașul Brașov în general.

Rând pe rând autoritățile de mediu au explicat că nu prea există pârghii prin care să facă ceva pentru a remedia situația, Senatorul USR Allen Coliban contrazicându-i cu argumente. Argumente ce pare că au fost exprimate într-un film mut pentru mai toți reprezentanții de față, ei fiind fără de replică sau interes.

La final, Maxmilian a încercat să explice decidenților că este esențial și pentru calitatea aerului și pentru calitatea vieții, ca elementul central al dezvoltării orașului să fie individul și nu mașina. Decidenții, în frunte cu primarul, s-au eschivat cam cum au putut și au dat răspunsuri ce pe mine cel puțin nu m-au satisfăcut.

Oamenii adunați pentru a primi răspunsuri au plecat după trei ore de discuții în contradictoriu, cu foarte puțin dialog, cu momente lipsite total de respect din partea unui viceprimar (și nu, nu mă refer la Costel Mihai) și cu extrem de puține răspunsuri.

Concluzii

 • Primăria NU este acționar la Fineco. Consiliul Local este.
 • Primăria nu este vinovată de situația de fapt. Probabil tot cetățeanul este. Pentru că a produs deșeuri, care au fost depozitate într-o groapă neconformă, groapă despre care municipalitatea nu avea cum să afle detalii pentru că nu are acțiuni la ea, nu? Ba da. Municipalitatea (aici intră Primăria, Consiliul Local, Agenția Metropolitană, Garda de Mediu Brașov) poartă fiecare o parte de responsabilitate pentru putoarea din oraș și lipsa calității aerului.
 • Consilierii Locali, reprezentanți ai cetățenilor, instituție de sine stătătoare și separată de Primărie, acționari prin intermediul instituției la groapa de gunoi Fineco, au avut un aport la dezbatere egal cu ZERO! Niciun Consilier Local dragi brașoveni, niciunul nu a scos nici un cuvânt, nu a avut nicio alocuțiune, nicio interpelare, nicio părere. Nimic. Acești unanimi repetitivi (pe care i-am denumit cu simpatie papagali-unanimi, pentru că repetă voturi în unanimitate indiferent de subiect) nu au avut nicio sclipire, nicio părere despre faptul că aerul poluat al Brașovului afectează în fiecare zi, în fiecare clipă, viețile fiecăruia dintre noi și cu precădere pe cei vulnerabili: copiii și bătrânii.
 • Primarul George Scripcaru a avut o atitudine așteptată, de aruncare a responsabilității pe alte instituții, în unele situații pe bună dreptate, în altele doar pentru că are abilitatea politică de a o face. Este totuși un exercițiu democratic pozitiv, iar faptul că a răspuns la majoritatea întrebărilor (așa cum a putut și știut) este de apreciat dacă luăm în calcul contextul și modul sictirit cu care ne-a obișnuit până acum. O fi pentru că se apropie alegerile? Nu știu. Dar sper să vedem în continuare deschidere din partea Primăriei și pentru alte subiecte.
 • Tot George Scripcaru este cel ce nu mi-a răspuns la întrebarea simplă și pragmatică, așteptată – cred – de toți cei din Brașov: Când ne vedem data viitoare să ne prezinte rezultatele pozitive de îmbunătățire a calității aerului? Nu mi-a răspuns nici la întrebarea “cine-și asumă responsabilitatea pentru starea de fapt actuală?”.

Concluzie finală

S-a demonstrat iarăși capacitatea de influențare a deciziilor de către cetățeni, în interesul lor. Vă aduceți aminte de American Dream? Proiectul ăla tăia un deal pentru favele contruite ilegal de un “investitor”. Ăla a fost oprit doar după intervenția cetățenilor.

Aeroportul Brașov. Vă aduceți aminte ce s-a întâmplat între 2013 și 2017? Absolut nimic. După protestul organizat de cetățeni în fața Prefecturii, dintr-o dată și Primăria și Consiliul Județean s-au pus pe treabă și pare că unele lucruri se mișcă. Fără implicarea cetățenilor, fără acel protest, azi auzeam probabil promisiuni că din 2020, după alegeri, dacă alegem pe cine trebuie, o să se. O să se orice.

Proiectul Gorița, acel bulevard ce tăia pădurile din zona Tâmpa a fost stopat după ce USR a strâns aproape 14.000 de semnături de la cetățeni ca mine și ca tine și după ce tot Maxi Munteanu și comunitatea de mountainbikeri, alături de comunitățile din Șchei și cetățeni ai orașului s-au implicat și au pus presiune pe Primărie. Momentan proiectul este suspendat.

Am ținut să aduc aminte de aceste proiecte oprite, blocate, aceste decizii influențate în favoarea noastră, de către noi. De ce? Ca să ținem minte că puterea cu adevărat este la noi. Prin presiune constantă, prin dialog și nu circ, prin tenacitate, prin perseverență și prin profesionalism, putem schimba în bine cu adevărat Brașovul. Da’, toate aceste lucruri necesită un sacrificiu de timp și energie, dar satisfacția reușitei este priceless.

De mirosit urât în Brașov va mirosi și mâine. Calitatea aerului va fi la fel de proastă. Dar vă garantez că decidenții politici ce simt cum le fug voturile de sub fund, o să se aplece mult mai mult înspre a rezolva problema.

2 Comentarii

 1. Un articol excelent, bravo Radu!
  Daca ai candida pentru postul de primar, si nu glumesc, ar fi un lucru benefic pentru brasoveni, cu adevarat, ca de penalul cu garofite si sensuri giratorii ne-am saturat pana.n gat.

 2. @Cristi
  Te-ai saturat tu, dar taranii abia sositi in cartierele “rezidentiale” pentru smecherii cu credite la banca nu.
  Atata timp cat astia au devenit o majoritate si tot ce isi doresc de la viata este un aparatament cat un garaj, masina de 2000 de euro si loc de parcare gratuit eventual brad frumos impodobit de Craciun, asta va fi eternul primar.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Numărul victimelor noului coronavirus a ajuns la 107 în România. Încă 13 decese au fost anunțate în această seară
Alte 13 persoane au murit, în această seară, din cauza infectării cu coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Deces 95 Bărbat,
ATENȚIE: Utilizatorii de carduri bancare din Romania sunt vizați de o nouă campanie de tip phishing
CERT-RO semnalează apariția unor site-uri de phishing ce vizează utilizatorii de carduri bancare din România – Visa, MasterCard, American Express și altele.
Iohannis vrea acordarea unui bonus lunar de 500 de euro pentru medicii care tratează pacienții COVID-19
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că a cerut guvernului să găsească soluții pentru ca medicii și personalul medical care
Ministerul Sănătății preia controlul tuturor spitalelor de stat: se fac angajări fără concurs pe posturile libere și rezidenților li se
Pe perioada situației de urgență, Ministerul Sănătății va coordona organizarea și funcționarea tuturor unităților sanitare, putând demite orice funcție de
Un medic brașovean a preluat conducerea Spitalului Județean din Suceava, unde 200 de cadre medicale sunt infectate cu COVID-19
Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat, joi, funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), a anunţat
Doar 28.483 de teste pentru coronavirus, într-o lună, în România
România a făcut 28.000 de teste pentru coronavirus într-o lună, după cum rezultă din evoluția pe zile centralizată de Grupul
Lista documentelor a căror valabilitate se prelungește până la încetarea stării de urgenţă în România
Valabilitatea documentelor emise de Poliţia Română, de Direcţia Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi
Care este situația numărului de paturi ATI la nivelul celor 6 spitale din Brașov. CJ ia în calcul amenajarea unui
Din numărul total de paturi aprobat de Ministerul Sănătății pentru județul Brașov, în baza structurilor aprobate și avizate pentru spitalele
RATBV suplimentează numărul de autobuze pe ruta spre Codlea
RATBV S.A. suplimentează de mâine capacitatea de transport pe linia 220, Brașov – Codlea, astfel încât la orele de vârf
Cum pot persoanele fizice și firmele să își eficientizeze situația financiară în perioada stării de urgență
Specialiștii BCR recomandă să pui deoparte banii pe care i-ai fi cheltuit afară cu prietenii, construindu-ți astfel un fond de
Peste 222.000 de turiști s-au cazat în hotelurile și pensiunile din Brașov în primele două luni ale anului
Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna februarie 2020 au scăzut cu 4,5% faţă de cele din luna
Încă 356 de brașoveni au decis să iasă „la plimbare” fără a avea urgențe. Au primit amenzi de aproape 200.000
Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista” și Poliția Locală au continuat misiunile impuse
VIDEO Bucătarii Sergiana îi învață pe brașoveni să facă preparate tradiționale acasă, în confortul propriei locuințe
De când s-au luat măsurile împotruva răspândirii virusului, restaurantele din Brașov s-au adaptat situației și propun livrare acasă și meniuri speciale.
Opt brașoveni s-au vindecat de noul coronavirus. Avem 117 infectați, 184 de persoane în carantină și 3.481 de cazuri în
În județul Brașov, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, 184 de persoane se află în carantină, iar 3.481 de persoane
Brașoveancă infectată cu COVID-19: „Dacă s-ar testa toată România, cred că jumătate ar avea acest virus”/ „La mine cam așa
O pacientă asimptomatică, dar infectată Covid-19, internată într-un spital din Brașov, a povestit pentru dcnews.ro prin ce experiențe a trecut.
Președintele Iohannis a promulgat astăzi legea care atribuie un caracter social programului „Prima casă”
Astăzi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.
Deși traficul este mai lejer, Calea Feldioarei a fost blocată din cauza unui accident destul grav
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov anunță că la traficul a fost blocat în jurul orei 14.00 pe Calea
O parcare din zona Parcului Central, resistematizată: se amenajează stații de încărcare pentru mașini electrice și se extind spațiile verzi
În această dimineață, au început lucrările de reamenajare a unui tronson de parcare din dreptul Parcului Central, respectiv dinspre strada
APC solicită Guvernului înghețarea prețurilor produselor pentru un trai de subzistență pe o perioadă de un an
Asociația Pro Consumatori (APC) cere Guvernului să înghețe prețurile la produsele agroalimentare care reprezintă coșul de consum al populației corespunzător
Din 6 aprilie se vând miei, dar numai în trei piețe din Brașov
Serviciul Administrare Pieţe împreună reprezentanţii Direcției Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au verificat potențialele amplasamente pentru comerțul cu