Economic, Stiri Brasov

ANAF începe controalele în apartamente. Ce amenzi riscă cei care își închiriază locuințele fără contract

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) dă startul unor noi controale, iar de data aceasta cei vizați sunt proprietarii de apartamente care își închiriază imobilele ilegal, fără să-și declare veniturile.

În perioada care urmează, ANAF se va concentra, în special, pe proprietarii de apartamente care își închiriază bunurile ilegal. Acțiunea fiscului are rolul de a reduce evaziunea fiscală din chirii. În acest sens, proprietarii care sunt prinși că au chiariași nedeclarați în acte, riscă amenzi uriașe.

„Vrem să pornim să discutăm cu administratorii de bloc în blocurile mai mari, unde ştim că există zone sensibile. Primul pas este să informăm şi să ştie la ce să se aştepte. Pasul doi e să mergem în control şi să sancţionăm”, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş.

Cei care obțin venituri din chirii trebuie să încheie un contract între ei și chiriași, pe care trebuie să-l depună la ANAF în maxim 30 de zile de la semnarea contractului. Dosarul depus la ANAF trebuie să conțină următoarele documente:

  • contractul de închiriere, în original;
  • declaraţia 220 completată cu venitul estimat/norma de venit în două exemplare;
  • împuternicire (dacă este cazul).

În cazul în care veniturile obținute din chirii nu au fost declarate, în urma unei inspecții fiscale ANAF, proprietarul va trebui să plătească impozitul şi contribuția la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor ANAF.

De exemplu, la o chirie lunară de 1000 de lei încasată timp de 5 ani (60.000 de lei) impozitul şi CASS-ul ajung la 1,548 lei pe an pe când amenda pentru nedeclarare poate ajunge la 14,500 de lei (impozit şi CASS, penalităţi de nedeclarare şi dobânzi de întârziere).

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

  1. De unde aveci aceste informatii? Sper ca nu de la ANAF, deoarece declaratia 220 si 221 au fost comasate in Declaratia Unica, inca din primele luni ale anului trecut.

  2. Pe bune? Declaratia 220? Pai ei zic ca nici contractul nu mai e necesar sa fie depus.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*