Opinii, Turism

Autorizație pentru reabilitarea Cetății Râșnov. Aceasta va fi închisă o perioadă, începând din luna ianuarie

Proiectul de reabilitare a Cetății Râșnov a ajuns și la faza de începere a lucrărilor, după ce Primăria Râșnov a emis autorizația de construire pentru acest proiect. Termenul de valabilitate al autorizației este de 12 luni de la data emiterii iar lucrările vor începe în momentul în care va fi semnat ordinul de începere.

Potrivit autorităților locale se va semna până la jumătatea lunii decembrie. Primarul Liviu Butnariu a precizat că lucrările efective ar urma să demareze cel mai probabil din luna ianuarie cu partea de demolări, respectiv dezafectarea amenajărilor neautorizate efectuate în perioada 2000-2006, când monumentul a fost administrat de un investitor italian. „Chiar dacă este iarnă, anumite lucrărie se vor efectua. Vorbim și de lucrări la instalațiile de apă, hidranți și electrice. Emiterea autorizației de construire a mai întârziat, deoarece în urma avizului ISU a apărut necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, față de cele prevăzute în proiect, astfel încât a fost necesară și o renegociere a contractului de lucrări”, ne-a declarat primarul Râșnovului. Acesta a adăugat faptul că pe parcursul derulării operațiunilor de demolare, cetatea va fi închisă publicului, apoi urmând să se lucreze pe etape, astfel încât anumite porțiuni să poată fi vizitate.

Costul proiectului s-a majorat

Primăria Râșnov a semnat în august 2018 contractul cu constructorul în vederea demarării proiectului de restaurare a cetății din oraș. Oferta declarată câștigătoare (în funcție de cel mai bun raport calitate – preț) a fost cea a firmei Romconstruct Group SRL din Ploiești, care a licitat acest proiect în asociere cu Concas SA și Crindesign Proiect SRL. Firma ploieșteană mai are și alte lucrări în Brașov, una dintre acestea fiind cea de reabilitare a vechiului Cinema Popular de pe strada Mureșenilor, dar și a clădirii fostei bănci săsești (Bancorex). Valoarea totală a contractului pentru renovarea Cetății era potrivit contractului de 13,34 milioane de lei (cu TVA) față de valoarea estimată de 14,89 milioane de lei, investiția urmând să fie derulată cu fonduri obținute de la Uniunea Europeană. Ca urmare a apariției unor lucrări suplimentare, dar și pentru că salariul minim în construcții a crescut din acest an, contractul cu prahivenii a fost renegociat, iar costurile totale au ajuns la suma de 17,37 milioane de lei cu TVA.

Ce lucrări sunt prevăzute

În ceea ce privește lucrările, etapa de demolări presupune dezafectarea centurilor de beton, a plăcii de beton din zona capelei, precum şi a tuturor celorlalte „modernizări” efectuate cu plăci ceramice (faianţă şi gresie), ciment sau alte materiale care nu au legătură cu specificul acestui monument.

În cea de-a doua etapă se vor efectua lucrări de consolidare, vor fi reconstruite total sau parţial (în funcţie de starea actuală) Turnul Gotic şi Turnul adosat, turnul prăbuşit şi şarpanta Turnului Triunghiular. De asemenea, vor fi reconstruite două căsuţe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiţionale. Proiectul mai prevede refacerea porţii de acces din zona Turnului Armelor, dar şi restaurarea sistemului de apărare de tip „gură de lup” care exista în această zonă. În programul de lucrări sunt incluse şi elementele de tâmplărie, dar şi decoraţiunile. După ce aceste lucrări vor fi terminate se va trece la faza de modernizare, ce presupune realizarea instalaţiilor electrice, a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizarea, dar şi instalarea unor sisteme de încălzire. Durata contractului efectivă este de 27 de luni.

De-a lungul celor unsprezece ani, de când monumentul a trecut în administrarea primăriei, Cetatea Medievală a devenit unul dintre principalele puncte de atracție turistică din întreg județul. Numai anul trecut peste 450.000 de turiști au trecut pragul obiectivului turistic. Acest număr de vizitatori a fost în creștere, de la an la an. Cei mai mulți vizitatori se înregistrează în lunile iulie, august și prima parte a lunii septembrie, când în cetate se desfășoară mai multe festivaluri și manifestări culturale.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*