Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, in spitale. În măsura mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor – 25 noiembrie – a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000 (Rezoluția nr. A / RES / 54/134). Data este aleasă pentru a comemora asasinarea violentă a trei dintre surorile Mirabal, care au fost ucise în Republica Dominicană în 25 noiembrie 1960, în timpul dictaturii lui Rafael Trujillo.
Statisticile arată că în România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață. Din cifrele raportate la Poliție, de exemplu, în 2018, aproape 18.000 de femei au fost lovite în familie, iar 48 au murit ca urmare a bătăilor primite.
La nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, în cele 11 luni din acest an au fost înregistrate 180 de dosare de violență domestică. În 133 dintre aceste cazuri au fost emise și ordine provizorii de către polițiști. Serviciile oferite victimelor de specialiștii Direcției au fost în principal de consiliere și de terapie, procedurile privind înființarea unui adăpost de criză pentru victimele violenței domestice fiind aproape de finalizare, acest centru urmând să devină funcțional în cel mai scurt timp.
Cu sprijinul Asociației Hope and Homes for Children România, 20 dintre victimele intrate în atenția DGASPC Brașov au fost ajutate financiar (peste 150.000 de lei) prin plata chiriilor pentru locuințe, alimente și alte produse necesare unei vieți decente. Alte trei victime au urmat gratuit, ca urmare a implicării specialiștiilor instituției, cursuri de parenting oferite de SCUT Brașov.