Stiri Brasov, Turism

FOTO Gastro localul – noul tip de ospitalitate românească patentat la Vama Buzăului

Restaurantele „acasă la localnici” fac parte din strategia de dezvoltare turistică a Vămii Buzăului. Șase puncte botezate „gastro local” au fost autorizate DSVSA și primesc turiști încă din vară.

Ia masa acolo unde mănâncă și localnicii – acesta este secretul pentru orice specialitate „de la mama ei”. Altădată un loc cu zero turiști, Vama Buzăului a dus conceptul mai departe: mănânci chiar la săteni, acasă.

 

Ca la mama (altuia) acasă

Nicoleta Burlac deține unul din cele 6 gastro-localuri deschise în Vama Buzăului. În stânga casei sale și-a ridicat un foișor cochet, în care un cuptor de cărămidă reprezintă „piesa de rezistență” a decorului rustic. Patru mese din lemn masiv, dotate cu ștergare românești, cheamă turiștii la masă. Trei dintre ei au terminat și felul doi, iar acum fac un dute-vino între ceașca de cafea și cea cu vișinată. „Ce mai, e ca la mama acasă”, spune unul dintre ei, de loc din București. Gastro localul reprezintă o interpretare modernă a ospitalității românești, cea în care gospodarul te omenește cu tot ce are prin casă. „Pentru început îi servim cu o țuică sau o vișinată. Ce doresc! Apoi o gustare rece, până se încalzeste ciorbica. Unii doresc, alții nu. Apoi aducem ciorba și felul doi. Ce avem in ziua respectivă. La sfârșit, o prajitură și cafea. Pâinea este făcută în casă, la cuptor, punem și o muratură lângă”, ne descrie Nicoleta parcursul festinului.

 

Dacă sunt acasă, mănânci

Nicoleta a dat drumul la „biznis” la sfârșitul verii. „Am fost chemati la ședintă la primărie, unde au venit cei de la DSV. A durat cateva luni să ne autorizăm”. Programul gastro localurilor este unul flexibil: când sunt acasă stăpânii, mănâncă și turiștii. Partea bună este că din șase gospodării autorizate, una tot e deschisă, pentru că sătenii fac „de gardă” prin rotație. „Dacă ești acasă tot trebuie să faci de mâncare. Dacă ai o nuntă sau nu ești acasă, nu deschizi. În septembrie au fost puțini de tot. Noi a avut multe nunți, n-am fost acasă”. Marketing-ul este și el unul special. Într-o localitate în care până acum 10 ani nu călca picior de turist, deschiderea de gastro-localuri face parte din strategia de ecoturism care s-a născut odată cu înființarea rezervației de zimbri. Rezervația sprijină afacerea localnicilor, iar gastro-localurile completează spectacolul oferit de zimbri. „Avem la rezervație un panou de informativ și acolo informăm turiștii cine este disponibil, adică ce gastro-local este deschis. Avem un grup pe WhatsApp în care comunicăm programul, iar fetele de la căsuțele din rezervație le explică turiștilor cum pot să ajungă la noi”, ne povestește gastro-antreprenorul.

 

Din coteț și din grădină iese-o masa de pomină

Ospitalitatea costă 60 de lei de persoană, un meniu complet. Cel mai important: mâncarea este 100% naturală, așa cum o pregătesc localnicii pentru masa lor. Tocmai de aceea, preparatele diferă în funcție de sezon, avuția godpodarului, habotnicia familiei și priceperea gopodinei. „Legumele sunt din grădină, carnea de la porcul din coteț. Nu sunt stropite, nu au chimicale. Acum pregătesc o oală de sarmale de post. Painea de la cuptor este pregătită de dis de dimineață”, mai spune gastro-localnica.

Ca să nu fie sfadă, toate punctele practică același preț. Iar ca să fie ușor recunoscute, gospodăriile gastro-local au toate la poartă un panou cu un cocoș. Localnicii întreprinzători speră la o iarnă bogată – în turiști și în zăpadă. Dacă e zăpadă, turiștii își pot petrece timpul la o plimbare cu sania trasă de cai. În zonă a fost înființat și un centru de echitație, care vara oferă plimbări cu șareta.

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*