Stiri Brasov, Turism

Doi bucureșteni au investit peste 300.000 de euro în cabanele Carpathian Log Home din Bran

La mai puţin de 200 de kilometri de Bu­cureşti, undeva aproape de civilizaţie – de Braşov şi mai ales de Bran – şi totuşi în „creierii“ munţilor – Piatra Craiului, se cuibăresc două cabane liniştite şi luminoase. Parte a proiectului Carpathian Log Home, cele două îşi aşteaptă cuminţi turiştii care caută să se conecteze cu natura şi să se deconecteze de la internet şi reţele sociale.

„Povestea Carpathian Log Home a început în 2012, absolut întâmplător şi neplanificat“, povesteşte Emanuela Butnaru, antreprenoarea care se ocupă de proiect alături de partenerul său de viaţă. Spune că nu are experienţă în domeniul ospitalităţii, deşi recunoaşte că visul său din copilărie a fost acela de a lucra în turism. De altfel, e la primul pariu antreprenorial după ce anterior lucrase în cadrul unei companii din SUA. O călătorie la Bran i-a schimbat însă planurile.

„Am avut şansa să ni se ofere spre închiriere această frumoasă casă, fusese construită în 2006, dar locuită extrem de rar.“ Proprietarul dorea să o vândă, aşa că a acceptat oferta de închiriere, în speranţa că va găsi un cumpărător în persoana chiriaşului. Aşa a şi fost, dar 2 ani mai târziu. „În aceşti 2 ani am avut ocazia să cunoaştem casa, să ne convingem că investiţia va fi una înţeleaptă. Referitor la proiect, evident nu avem niciun merit, altul decât cel de a descoperi un diamant neşlefuit.“

Emanuela Butnaru s-a ocupat singură de decoraţiuni şi de alegerea mobilei, pe care a comandat-o la un atelier micuţ din Târgu Mureş. A vrut doar materiale naturale, fiind vorba de o cabană din lemn, aşa că toată mobila este din lemn de brad. „Stilul adoptat cred că se apropie de shabby chic (o combinaţie de elemente simpliste, romantice şi elegante – n. red.). Am lucrat singură, fără să am cunoştinţe în domeniul amenajărilor interioare“.

Ea e unicul acţionar al firmei care operează cabanele Carpathian Log Home, dar recunoaşte că îi este alături partenerul de viaţă, Daniel Dobre. Momentan se ocupă singuri de toate aspectele afacerii, dar simt crunt nevoia de ajutor.

„Ne-am mutat din Bucureşti şi am investit iniţial doar în mobilarea şi decorarea primei cabane“.

Primii turişti le-au trecut pragul de Revelion acum mai bine de şase ani. A venit apoi 2013, pe care îl descrie ca an de tatonări, în care au învăţat din mers, iar la final au calculat un grad de ocupare de 50%. „A fost suficient pentru a mă convinge că investiţia este una de succes, aşa că în 2014 am achiziţionat imobilul.“

Prima cabană are 4 dormitoare duble cu băi proprii, saună, dar factorul wow este reprezentat de livingul spaţios ce se întinde pe o suprafaţă de 70 mp cu 10 metri înălţime, având faţada vitrată pe toată înălţimea. „Bucătăria este şi ea foarte spaţioasă, deschisă spre living şi dotată cu toate cele necesare pregătirii celor mai complexe meniuri.“

Lucrurile mergeau bine, aşa că în 2016 au achiziţionat şi cea de-a doua cabană situată 20 metri mai sus. A fost construită de acelaşi dezvoltator în 2006 şi folosită extrem de rar. „Am procedat la fel, investind în renovare, mobilă şi decoraţiuni.“ Această cabană are 5 dormitoare duble cu băi proprii, saună salină şi jacuzzi, arhitectura fiind identică.

Investiţia a fost finanţată din fonduri proprii iniţial, dar şi credit ipotecar. Profitul obţinut este, în mare parte, reinvestit in proprietate. „Estimez o investitie totală de peste 300.000  de euro.“

Cele două cabane se închiriază doar integral, în sistem self catering. Gradul de ocupare este unul extrem de ridicat pentru acest segment de nişă, spune Emanuela.

„Da, casele de vacanţă care pot fi închiriate în sistem self catering reprezintă un segment de nişă în România. Deşi nu este o locaţie de lux opulent, îmi place să cred că un sejur la Carpathian Log Home este un lux pe care şi-l poate permite oricine, iar asta ne face să fim căutaţi.“

Turiştii sunt străini în proporţie de peste 50%, cei mai mulţi fiind britanici şi israelieni. În total însă, pensiunile au găzduit oaspeţi de pe 6 continente, respectiv 50 de ţări.

„Turiştii români ne caută în special pentru sejururi de weekend în extrasezon, dar şi pentru reuniuni familiale şi mici evenimente.“ Anual, pragul Carpathian Log House este trecut de circa 1.800 turişti români şi străini.

Ei vin pentru a se relaxa în saună, jacuzzi sau pe terasă, dar şi pentru activităţile co-nexe pe care le oferă zona, precum drumeţii montane, schi, vizitarea castelelor şi a cetăţilor din zonă, echitaţie, plimbări cu atv-uri, ciclism sau paragliding.

„Carpathian Log Home se remarcă prin faptul că oferă turiştilor posibilitatea de a se simţi ca acasă pe perioada sejurului, dar într-o locaţie extraordinară. Atunci când intră în cabane ei zic „Wow, este exact ca în poze!“, iar privirile le sunt aţintite în sus, ca atunci când intri într-o catedrală.“ Sunt fascinaţi de tavanul foarte înalt, de grinzile din lemn expuse, precum şi de peretele din sticlă de 10 metri înălţime, adaugă gazda.

„Oriunde în zona de zi a cabanei ai impresia că eşti înconjurat de natură. E un sentiment extraordinar să te relaxezi pe canapea în faţa şemineului, dar să te bucuri de magia ninsorii în acelaşi timp.“

În ceea ce priveşte planurile de viitor, antreprenorii sunt în plin proces de achiziţionare a unui teren adiacent de 3.500 mp.

„Proiectul la care visez este construirea unei clădiri care să cuprindă o sală de sport/spa, precum şi o sală de evenimente. De asemenea, dorim să mai construim încă două cabane cu arhitectură similară, dar capacitate de cazare de maximum 4-6 locuri, astfel încât să fie perfecte pentru familiile cu copii.“

Planurile sunt însă posibile doar prin accesarea unor fonduri europene, astfel că acesta este următorul pas pe agendă.

Pe de altă parte, pe lista de priorităţi nu se numără şi deschiderea unui restaurant care să completeze acest proiect în domeniul ospitalităţii.

„Ne dorim o colaborare cu bucătari dispuşi să gătească ocazional la noi, turiştii caută asta. Este foarte greu să găsim colaboratori pentru aceste ocazii, însă nu ne permitem să lucrăm cu personal neautorizat.“

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*