Economic, Stiri Brasov

Parcul fotovoltaic de peste 122 de hectare din Ucea de Sus, traczacționat între două firme din China

 

Producătorul chinez de panouri, module și celule fotovoltaice Hareon Solar Technology, confruntat cu mari probleme financiare, care au dus în vară și la delistarea acțiunilor sale de la Bursa din Shanghai, își cedează participația de peste 95% din capitalul firmei românești prin intermediul căreia operează unul dintre cele mai mari parcuri solare din Româna, cel de la Ucea de Sus, care este dezvoltat pe 122 de hectare și are o putere de 55MW.

Participația va fi preluată de subsidiara din Hong Kong a unui alte companii din China, Jiangsu Sunshine Group, care a garantat creditele contractate de Hareon de la cea mai mare bancă chineză de stat pentru a-și finanța investițiile, inclusiv pe cea din România.

Ambele companii se leagă de numele magnatului chinez Lu Keping, care în anii anteriori a figurat de mai multe ori în topul Forbes al celor mai bogați oameni din China și care conduce Jiangsu Sunshine Group din 1993. Grupul are activități în mai multe sectoare industriale, inclusiv cel energetic, dar este notoriu în primul rând pentru operațiunile sale din industria textilă.

În 2012, Lu Keping s-a clasat pe locul 195 în topul chinez al Forbes, cu o avere estimată la 745 milioane dolari și compusă în principal din participațiile deținute la Jiangsu Sunshine Group și Hareon Solar Technology. În 2015, însă, presa a scris că Lu Keping și-ar fi vândut acțiunile deținute la Hareon Solar Technology, averea sa urcând la 910 milioane dolari. Atât din cauza barierei lingvistice, dar și a opacității ca atare a pieței de capital din China, structura din momentul de față a acționariatelor celor două companii este neclară. Circulă și informații potrivit cărora Lu Keping ar fi fost sancționat recent de către instituția de supraveghere a burselor din China pentru insider trading.

 

În orice caz, în 2014, în România a fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic de la Ucea de Sus din județul Brașov, unul dintre cele mai mari din țară, cu putere instalată de 55 MW, dezvoltat pe o suprafață de 122 hectare. Planurile inițiale prevedeau majorarea capacității la 82 MW, însă au fost întrerupte de schimbarea legislației locale a sprijinului de stat pentru producția de energie regenerabilă, prin reducerea semnificativă a subvențiilor pe bază de certificate verzi impuse pe facturile consumatorilor de curent. Proiectul a fost dezvoltat de firma Green Vision Seven SRL, deținută în proporție de 95,5% de către chinezii de la Hareon Solar Technology, prin intermediul unui vehicul juridic controlat de o subsidiară înregistrată în Elveția. Restul părților sociale se află în posesia antreprenorului german de origine română Jurgen Andreas Faff, născut la Mediaș, care este și principalul administrator al firmei, fiind implicat și în alte proiecte fotovoltaice românești. Investiția de la Ucea de Sus, ca și altele ale Hareon, a fost dezvoltată cu bani proveniți din credite contractate de compania-mamă a subsidiarei elvețiene de la gigantul bancar controlat de statul chinez China Development Bank Corporation. Împrumuturile au fost garantate de către Jiangsu Sunshine Group.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*