De curând, Muzeul Județean de Istorie Brașov a reamenajat expoziția permanentă de la Bastionul Țesătorilor, aducând piesele istorice în… lumina reflectoarelor! Astfel, noile tehnologii susțin un ,,ghidaj” format din mapping show, proiecții video, aplicații interactive și realitate virtuală! ,,Refresh”-ul expoziției din cel mai iubit bastion istoric al brașovenilor a fost realizat în cadrul proiectului ,,Brașovul / 3 M”.
Conceptul acestuia a fost și rămâne prezentarea patrimoniului istoric arhitectural al Brașovului pe trei machete, în trei ,,dimensiuni” istorice ale orașului: Medieval, Modern și Muncitoresc; prin trei tipuri de acțiuni: Media digitală, Modul de arhitectură și Modul de amenajare expozițională. Punctul de plecare al proiectului a fost macheta ,,Cetatea Brașovului în perioada medievală”, operă a profesorului de desen sas Johann Hermann, realizată în 1896, care poate fi considerată prima amenajare de tip muzeal din istoria muzeelor brașovene. Prin ,,Brașovul / 3 M”, această piesă simbol a patrimoniului brașovean a fost pusă în valoarea cu ajutorul unei instalații multimedia.
Sala ,,tradițională” de expoziții a bastionului a fost animată de o instalație interactivă aplicată pe cele două machete istorice, iar holul sălii găzduiește pentru vizitatori o ,,sală de arme”, formată din replici de arme medievale, și o realitate virtuală, un ,,poligon” pentru un arc medieval.
Articolul poate fi citit în întregime pe Zile și Nopți Brașov.