Marton Geza, directorul general şi principalul acţionar al producătorului de echipamente de ridicat Elmas Braşov, spune că anul acesta exporturile companiei vor ajunge la 20% din cifra de afaceri de circa 153 milioane de lei estimată pentru 2019.
„Încercăm să mergem şi pe alte continente. Am avut un proiect de lift exclusiv pe care l-am instalat în interiorul castelului Bran. Iar cu soluţia tehnică de la acest lift am mers la un concurs în SUA, unde am câştigat premiul pentru cel mai bun produs din acest domeniu. Iar acest lucru ne-a făcut o publicitate fantastică în toată lumea. Am început să primim cereri din Mexic, Canada sau ţările arabe“, a spus antreprenorul. El afirmă că lifturile produse în Europa Centrală sunt mai scumpe decât cele din România, ceea ce le face mai atractive pentru potenţiali clienţi din străinătate care nu vor produse din ţările non-UE din cauza faptului că nu respectă toate normele comunităţii europene.
„Noi livrăm bine în Ungaria şi Bulgaria, sunt două pieţe foarte bune pentru noi. Ne căutăm pieţe externe pentru că în propria ţară ni se spune că suntem scumpi, dar ne compară cu companii din Asia sau Turcia, în loc să ne compare cu producători din Europa, care respectă aceleaşi norme. Dar eu sunt optimist că ne putem dezvolta pe pieţele externe pentru că în propria ţară nu ne putem găsi piaţă de desfacere“, a continuat antreprenorul.
Povestea Elmas a început în urmă cu aproape trei decenii, atunci când 12 electromecanici demisionează de la fosta întreprindere de stat I.C.R.A.L. Braşov şi se hotărăsc să o apuce pe drumul antreprenoriatului. Printre aceşti antreprenori se afla şi Marton Geza.
În ianuarie 1991, compania şi-a început activitatea prin asigurarea service-ului primelor patru ascensoare de la blocurile de locuinţe din Braşov. După cum povestea directorul general al companiei, trecerea de la angajat într-o întreprindere de stat la asociat într-o companie privată a însemnat pentru cei 12 şi disponibilitatea lor de a trece de la un program de 8 ore pe zi la unul de 24 din 24.
Printre produsele realizate de companie în fabrica din Braşov se numără ascensoare electrice şi hidraulice, poduri rulante, platforme de materiale, dispozitive de manipulat, dar şi alte produse din domeniul instalaţiilor de ridicat.
Compania, cu sediul în Braşov are mai mult de zece puncte de lucru în ţară şi la nivel regional.
În 2018, compania condusă de Marton Geza a avut o cifră de afaceri de 145,6 milioane de lei (31 milioane de euro), în creştere cu 20% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Profitul net al companiei s-a situat la 5,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), în creştere cu 84% faţă de anul precedent.
„Anul acesta nu este un an foarte bun din cauza creşterii costurilor cu salariile. Avem în prezent 420 de angajaţi înalt calificaţi în domeniul metalurgiei şi am pornit cu zero în 1990. Creşterea salariului minim a apăsat puternic pe cheltuieli, dar nu puteam creşte preţul produselor pentru că clienţii nu ar fi acceptat creşteri de tarife. Aşa că a trebuit să mărim salariile pentru că 20-30% din salariaţi ar fi plecat. Am avut însă angajaţi care au plecat la stat pentru salarii mult mai mari“, a mai spus antreprenorul, care adaugă faptul că profitul per total este mai mic în acest an din cauza creşterii cheltuielilor, dar şi a diferenţelor de curs valutar.
„Ca cifră de afaceri estimez o creştere de 5% faţă de anul anterior“, a continuat Marton Geza. Astfel, cifra de afaceri a companiei ar putea ajunge la 153 de milioane de lei (33 milioane de euro) în 2019.
Un comentariu
Bineee Gezule … BRAVO și la mai mare !…