Opinii, Stiri Brasov

Antreprenorii brașoveni au motive de optimism: cum putem crește ecosistemul de business local și național

Antreprenorii brașoveni au tot mai multe oportunități de creștere: fonduri de investiții, acceleratoare, comunități de business și firme internaționalizate. Acestea sunt doar câteva tendințe identificate de mine în primele șase luni din anul 2019. De altfel, noutăți relevante și pentru firmele brașovene. Dar mai important este ce construim mai departe, pe lângă următoarele oportunități, deja create și consolidate.

Noi fonduri de investiții: potențial uriaș pentru fondatorii brașoveni

O tendință pe care am remarcat-o în 2019 are legătură cu dezvoltarea ecosistemului de investiții pentru firmele românești aflate în creștere. Mai multe inițiative au fost lansate în primul semestru, iar antreprenorii români au început deja să interacționeze cu managerii acestor fonduri de investiții. De exemplu, mai mulți oameni de afaceri, printre care Ion Nestor (NNDKP), Dumitru Becsenescu (Antares Group), Dan Lazărescu (co-fondator Total Soft) alături de alți antreprenori din mai multe domenii de activitate (medical, IT, consultantă și transport) au înființat o companie de investiții, 0-Day Capital, un proiect prin care caută idei de business în IT pe care să le transforme mai departe în afaceri competitive pe plan internațional.

În opinia mea, partea bună la acest proiect este că avem un focus mare pe zona de “pre-seed”. Adică, pot fi finanțate ideile brașovenilor care lucrează la un produs sau serviciu cu potențial de creștere globală. De exemplu, investițiile “clubului de investitii” 0-Day Capital în afacerile promițătoare pot fi cuprinse între 50.000 de dolari și 150.000 de dolari, iar în cazuri particulare există posibilitatea “ridicării”de investiții suplimentare de la alți investitori, astfel încât tichetul de investiții al 0-Day Capital poate crește chiar și peste pragul de 200.000 de dolari.

O altă veste bună pe zona fondurilor de investiții pe care am remarcat-o vine de la Dedeman, cea mai puternică afacere antreprenorială din România, care a lansat Equiliant Capital, un fond de private equity dedicat investițiilor în întreprinderi mici și mijlocii. Frații Paval, fondatorii Dedeman, l-au recrutat la conducerea fondului pe Laurențiu Ciocîrlan, șef al departamentului de investitiții al Raiffeisen, un profesionist pe care îl cunosc și care, în mod cert, va avea de unde să aleagă companii-țintă, cel puțin pentru primele tranzacții care sper să fie anunțate anul acesta.

De asemenea, ROCA, prima platformă de investiții și management dedicată companiilor românești, a lansat o entitate nouă, dedicata startup-urilor. Practic, investitorii din ROCA își continuă procesul accelerat de maturizare și dezvoltă produsul inițial, destinat companiilor aflate în impas, într-o gamă de soluții de business distincte. Potentialul este mare pe acest palier, în opinia mea, există multe companii în județul Brașov, cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro, care au trei categorii de nevoi: de creștere, consolidare și management.

Firme brașovene internaționalizate: acesta este doar începutul

Firmele brașovene trebuie să treacă granița în mod direct dacă economia României își propune să devină o fortă regională, iar impactul investițiilor autohtone în străinătate merită analizat sistematic pentru a înțelege locul țării noastre în diplomația economică regională.

O comparație cu alte țări din regiune, Bulgaria, Ungaria, Cehia și Polonia, ne arată că România mai are mult de lucru. Foarte mult. Partea bună este că și în primele șase luni am întâlnit și lucrat cu tot mai multe firme românești care se extind pe piața internațională. Aș menționa aici patru exemple: compania romanească eMag, care a ajuns cel mai mare magazin online din Ungaria, MedLife care este în discuții pentru preluare cu mai mulți operatori din țările învecinate, pentru a-și extinde prezența, dezvoltatorul de software Fortech din Cluj Napoca, care a intrat pe piața din Statele Unite ale Americii, cu un birou în Chicago. Al patrulea exemplu este din Brașov: Horațiu Țepeș, care controlează Bilka Steel, cel mai mare producător de învelitori metalice din România și dezvoltă compania către Europa de Vest.

Antreprenoriatul este cel mai bun PR pentru România

Cred că cel mai bun PR pentru țara noastră este făcut de compania UiPath și de fondatorii acestui startup. Vă propun doar două exemple din primele șase luni ale anului 2019: momentul în care compania a fost evaluată la 7 miliarde de dolari și a devenit una dintre cele mai valoroase companii din domeniul Inteligenței Artificiale din lume, și evenimentul Viva Technology, cel mai apreciat eveniment pe zonă de startups&innovation din Paris, unde românul Daniel Dines, de la UiPath, a participat în același panel cu președintele Franței, Emanuel Macron, alături de alți fondatori de firme europene.

Imaginați-vă ce ar însemna pentru comunitatea locală un “unicorn” pornit din Brașov, adică o companie locală care ajunge la o evaluare de cel puțin un milliard de dolari.

Noi acceleratoare și platforme pentru antreprenori

Observăm că într-un context economic favorabil apăr tot mai mult acceleratoare de afaceri dedicate firmelor românești cu potențial de creștere accelerată. Două inițiative mi-au atras atenția în primele șase luni din acest an: Early Game Ventures și acceleratorul InnovX.

De exemplu, fondul de investiții Early Game Ventures a lansat programul său de accelerare dedicat startup-urilor din tehnologie. Fondul își propune sǎ selecteze 5 sau 6 startup-uri românești din domeniu, cu investiții de panǎ la 200.000 euro pentru un pachet de 7-10% din acțiuni.

Cred că în următorii ani vom avea și la Brașov astfel de acceleratoare pentru firmele locale care au o creștere accelerată a cifrei de afaceri și a numărului de angajați. Până atunci, brașovenii se pot incrie în aceste acceleratoare care au echipele de coordonare în București.

Investiții în startup-uri românești globale

În ceea ce privește investițiile în startup-urile românești, acestea nu au fost mai numeroase în primele șase luni comparativ cu același semestru al anului trecut. Merită analizată, în primul rând, investiția prin care TypingDNA, start-up de soluții de securitate online bazate pe felul în care tastează utilizatorii (typing biometrics), dezvoltat de antreprenorii români Răul Popa și Cristian Tamaș, a primit o finanțare de 1,5 milioane de dolari de la fondul de investiții GapMinder Venture Partners, precum și de la alți investitori străini, din Europa, SUA și Marea Britanie.

De asemenea, FintechOS, start-up-ul desprins din compania Softelligence, specializat în dezvoltarea de soluții de transformare digitală pentru domeniul financiară, a atras o nouă finanțare, de 1,1 milioane de euro, de la mai multe fonduri și investitori individuali. La nouă rundă de finanțare au participat GapMinder VC, LAUNCHub Ventures, Gecad Ventures și investitori privați. Runda a fost condusă de GapMinder. Capitalul total ridicat în faza de seed atinge astfel 2,7 milioane euro și face din FintechOS una dintre cele mai bine capitalizate start-up-uri care intră în faza de scalare globală.

Opinie de Claudiu Vrînceanu

Brașoveanul Claudiu Vrînceanu are experiență mixtă în business, media și administrație publică. Lucrează zi de zi în proiecte de consultanță și de comunicare, dezvoltă programe de investiții, educaționale și de internaționalizare în cadrul Fundației Romanian Business Leaders. 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*