Scandalul de dopaj care a lovit naţionala feminină de handbal cu 12 zile înaintea startului Campionatului Mondial din Japonia (30 noiembrie – 15 decembrie) scoate la iveală noi informaţii.
Toate sportivele de la Corona Braşov au fost testate în vederea încălcării normelor WADA. Deocamdată, ANAD a notificat trei handbaliste că ar fi suferit o procedură de terapie prin laser, este vorba despre Cristina Laslo, Bianca Bazaliu şi Daciana Hosu, dar de fapt toate jucătoarele de la Corona Braşov sunt suspecte în acest caz.
Ofiţerii de „control doping” ar fi descins în urmă cu 2-3 săptămâni la Braşov, chiar la un antrenament, după ce ar fi avut informaţii despre manipularea intravenoasă. Sportivii pot fi testaţi, oriunde şi oricând, fără a fi anunţaţi. Atunci ar fi fost testată toată echipa. Acţiunea de notificare a sportivilor, dar şi a tuturor instituţiilor abilitate, a fost demarată şi pentru că în faţă este un Campionat Mondial, unde echipa României va fi prezentă.
Naţionala s-ar fi expus / s-ar expune la riscuri imense dacă foloseşte jucătoare care ar fi încălcat regulamentul WADA. Dacă informaţiile ar fi apărut în timpul turneului final sau după, atunci România s-ar fi trezit cu rezultate anulate şi chiar excluderea de la marile competiţii pentru următoarea perioadă. Dincolo de problemele majore ale clubului Corona Braşov, care riscă cele mai dure sancţiuni din istoria recentă a handbalului românesc, dacă toată această poveste va fi dovedită, Federaţia Română de Handbal se află într-o situaţie foarte delicată înaintea Campionatului Mondial. Tomas Ryde a reţinut patru jucătoare de la Braşov pentru turneul final, iar alte două sunt în lotul lărgit. Deocamdată, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu (ambele aflate în lotul pentru Japonia) şi Daciana Hosu (aflată în lotul de 28) au primit notificări din partea ANAD în acest caz.
Doctorul Tatiana Camencean, de la clinica Iomed Clinique, unde au fost jucătoarele pentru acest tratament, a declarat că nu consideră că jucătoarele s-au dopat.
„În protocolul pentru peformanțele sportive se fac cinci ședințe. La niciun dintre sportive nu am făcut atâtea ședințe. E nevoie de trei ședințe pe săptămână pentru creșterea performanței sportive. Am făcut o ședință pentru acea oboseală cronică. Nu s-a intervenit pentru mărirea performanței sportive, ci doar pentru recuperare. Nu li s-a aplicat nimic, a fost doar o biostimulare. Nu e dopaj! Despre ce vorbim?
Este o terapie complementară de recuperare. Au mai fost dansatori, fotbaliști și sportivi care au făcut asta. Toate indicațiile către sportivi au fost făcute de către medicul echipei. Dopajul chimic e exclus din start. Sunt tratamente normale.
Dacă au trișat? Fetele nu și-au mărit performanța sportivă, doar au dormit mai bine. Dacă te odihnești, lucrezi mai bine. Ele și-au atenuat oboseala. Doctorul a zis că nu este manipuare chimică sau fizică.
Nu ne-a contactat nimeni de la ANAD. Au venit ieri persoane de la DSP (Direcția de Sănătate Publică) și le-am prezentat actele și registrul de pacienți. Avem avizele la zi”, a declarat doctorul Tatiana Camencean.