Economic, Stiri Brasov

Unul din șase angajați ai IMM-urilor are salariul minim pe economie

În cadrul companiilor mici şi mijlocii din România lucrează în total un număr de peste 3,7 milioane de salariaţi, din care 624.924 de persoane au salariul minim brut pe economie, respectiv 2.080 de lei brut, potrivit datelor tranmise de Inspecţia Muncii privind numărul de salariaţi înregistraţi în sectorul IMM-urilor.

La polul opus, Inspecţia Muncii are în evidenţă 32 de contracte de muncă active cu salarii brute lunare cuprinse între 21.000 de euro şi 42.000 de euro, respectiv 100.000 de lei şi 200.000 de lei. Aceste salarii brute se traduc în salarii nete cuprinse între 12.000 de euro şi 25.000 de euro, respectiv 58.500 de lei şi 117.000 de lei.

Sectoarele de business în care sunt active cele 32 de contracte de muncă cu salarii de top plătite de companiile mici şi mijlocii din România sunt consultanţa de afaceri şi management, extracţia gazelor, activităţi sportive şi activităţi ale cluburilor sportive, comerţ cu autovehicule, comerţ cu ridicata de bunuri gospodăreşti şi comerţul cu ridicata al produselor chimice, potrivit informaţiilor furnizate de instituţie.

De altfel, industriile în care se înregistrează cele peste 624.000 de contracte de muncă cu salarii minime brute pe economie sunt sectorul construcţiilor, transporturile rutiere de mărfuri, comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate (cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun), resturante, activităţi de protecţie, industria fabricării de produse de patiserie, industria fabricării de articole de îmbrăcăminte, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, comerţ cu amănuntul de produse nealimentare, industria HoReCa (baruri), sectorul agricol (cultivarea cerealelor, plantelor leguminoas şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase), lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat şi domeniul de înfrumuseţare (coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare), arată informaţiile din sursa citată anterior.

În ceea ce priveşte repartizarea angajaţilor din sectorul de IMM-uri, Capitala înregistrează cel mai mare număr de contracte de muncă active în companiile mici şi mijlocii din România, fiind urmată de judeţele Cluj, Timiş, Constanţa, Ilfov, Bihor, Iaşi, Braşov şi Prahova, conform aceleiaşi surse.

În România, salariul minim pe econimie este de 2.080 de lei brut, iar salariul mediu brut se ridică la valoarea de 5.105 lei lunar, adică 3.100 de lei net.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*