Opinii, Stiri Brasov

Fac io, România!

Deşi statul român habar n-are pe unde-i sunt cetăţenii, şapte milioane de români şi-au luat lumea-n cap. Au plecat să muncească pe acolo pe unde vrednicia e respectată şi hoţia pedepsită.

Se fac fel de fel de statistici referitoare la românii care au emigrat. Romania este pe locul al cincilea în lume, după numărul emigranţilor în UE, raportat la numărul total al populației. În câteva ţări – Italia, Spania, Anglia – diaspora românească este chiar pe primul loc.

Studiile arată, folosind cuvinte alese cu grijă, că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi nivelul scăzit de trai. Mai pe şleau, s-au săturat să fie jumuliţi de nişte tâlhari.

O altă statistică a constatat că, anul trecut, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. În state ale căror conducători nu ajung în puşcărie pentru că fură de la copiii săraci, ca ultimii găinari.

Oamenii aştia, harnici şi descurcăreţi, au trimis în ţară, în ultimul deceniu, peste 25 de miliarde de dolari, din care, oricât s-au străduit, cleptomanii de la guvernare n-au reuşit să ciupească vreo leţcaie.

Iar dacă nu le-au luat nici voturile, nici banii, borfaşilor nu le-a rămas decât să cânte în gura mare, pe ritm de manea, „să vină Diaspora, că noi ne pi**m pe ea”. De altfel, în gurile larg deschise, au intrat anumite chestii şi din partea cealaltă. Internetul, pancartele şi strigătele din pieţe s-au umplut de celebrul slogan pornografic.

Trebuie amintit, în contextul acesta, că o statistică mai veche arăta că emigranţii românii, deşi sunt printre cei mai vrednici angajaţi, înjură cel mai mult. Unii au explicat că este vorba de o neînţelegere. Analiză fonetică a expresiei româneşti „Fac io!”, în engleză, conform specialiştilor, ar avea o altă semnificaţie.

Statisticile de astăzi arată că, la primul tur al alegerilor prezidenţiale s-au bătut toate recordurile de participare la secţiile de votare din străinătate. Se aude asurzitor: „Fac io, România!”.

În orice limbă s-ar striga, mie mi se pare că înseamnă acelaşi lucru.

Text și caricatură de Alexandru Ghiza 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*