Social, Stiri Brasov

Primul caz de Hepatita A de la Școala nr. 12, identificat pe 6 octombrie. Toate cazurile identificate au aceeași adresă – str. Carierei nr. 151

Denisa Secuiu, directorul Direcției de Sănătate Publică, ne-a declarat despre focarul de Hepatita A apărut în zona Școlii nr. 12 că „nu este vorba despre un focar de școală, ci de unul de comunitate”. Potrivit acesteia, toate cazurile identificate au aceeași adresă – strada Carierei nr. 151. Potrivit acesteia, ancheta epidemiologică este în derulare. Primul caz identificat în comunitate a fost în 6 octombrie, iar perioada de incubație este și de 50 de zile, motiv pentru care în perioada următoare numărul copiilor bolnavi ar putea să crească.

Potrivit conducerii Spitalului de Boli Infecțioase, în ultima săptămână au fost internate 15 cazuri de copii cu Hepatita A, opt cazuri provenind din Școala nr. 12.

Pe de altă parte, părintele unui copil din școala respectivă ne-a declarat că în unitatea școlară au fost identificate două mini-focare, în clasa a treia și clasa a șaptea. „De altfel, s-a și luat decizia ca mai multe clase din școală să nu vină astăzi la școală”, ne-a spus părintele citat.

 

 

Cum se transmite Hepatita A

 

Hepatita A este o boala contagioasa a ficatului care apare ca urmare a infectiei cu virusul hepatitei A. Severitatea hepatitei variaza, de la o forma usoara care dureaza cateva saptamani, pana la o boala severa care se intinde pe o perioada de cateva luni. Marea majoritate a oamenilor se vindeca complet si nu vor avea vreo afectare pe termen lung a ficatului. Frecvent, hepatita A se transmite atunci cand o persoana ingera materie fecala – chiar si in cantitate microscopica – care se gaseste in mancare, apa sau pe obiectele contaminate de catre o persoana infectata.

De obicei hepatita A se transmite atunci cand virusul este introdus in organism la nivelul gurii ca urmare a contactului cu obiecte, mancare sau bauturi contaminate. O persoana se poate infecta prin:

Contact cu alta persoana infectata:

  • Cand persoana infectata nu se spala cum trebuie pe maini dupa ce a folosit toaleta si apoi atinge alimente sau obiecte
  • Cand un parinte nu se spala adecvat pe maini dupa ce a schimbat scutecul  sau l-a spalat pe copilul infectat dupa ce acesta a avut scaun
  • Cand cineva face sex sau are un contact sexual cu o persoana infectata (fara a se limita doar la contactul anal-oral)

Ingerarea unor alimente sau bauturi contaminate:

  • Hepatita A poate fi transmisa prin ingestia de alimente sau bauturi contaminate (inclusiv alimente congelate sau gatite insuficient). Alimentele cu riscul cel mai mare sunt fructele, legumele, midiile, inghetata si apa din surse nesigure. Apa clorinata omoara virusul hepatiei A cand acesta contamineaza sursa de apa.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*