Stiri Brasov

185 de pietoni și bicicliști, amendați de polițiștii brașoveni, într-o singură zi. Bicicliștii, probleme cu alcool, pietonii, neatenți pe unde traversează strada

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciul Rutier Brașov au organizat și desfășurat, pe raza județului Brașov, o acțiune care a vizat atât creșterea gradului de siguranță rutieră, cât și prevenirea producerii accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârșite de către bicicliști și pietoni.

În cadrul acțiunii, polițiștii au constatat și aplicat un număr total de 185 sancțiuni contravenționale, dintre care 122 pentru abateri săvârșite de către pietoni, iar 63 pentru nerespectarea normelor rutiere de către bicicliști. În conformitate cu precizările reprezentanților IPJ Brașov, 78 pietoni care erau angajați în traversarea neregulamentară a drumului public. În ceea ce privește abaterile săvârșite de către bicicliști, au predominat următoarele contravenții: lipsa vestei reflectorizante, traversarea drumului public pe trecerile pentru pietoni, în timp ce se află pe bicicletă, conducere fără a ține ambele mâini pe ghidon, defecțiuni tehnice și conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Valoarea amenzilor a fost de aproximativ 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul IPJ Brașov vin cu următoarele recomandări pentru biciclişti:

 • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, orice persoană trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.
 • Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).
 • Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
 • Bicicliştii sunt de asemenea sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din dreaptă a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, se cicule pe un singur rând, în coloană. Totodată, aceştia nu trebuie să circule cu bicicletele în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice.
 • Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers şi să nu transporte pe bicicletă altă persoană.

Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru pietoni:

 • Pietonii sunt sfătuiţi să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
 • De asemenea, pietonilor li se recomandă: să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens); să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat; să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
 • Totodată, poliţiştii rutieri îi sfătuiesc pe pietoni ca, pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili; să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

2 Comentarii

 1. Ovidiu Munteanu

  Cred că 63 erau toți bicicliștii din oraș, deoarece acuma pedalează cei tradiționali.

 2. “În ceea ce privește abaterile săvârșite de către bicicliști, au predominat următoarele contravenții: lipsa vestei reflectorizante” iar mai jos scrie “bicicleta trebuie să fie echipată (..) cu lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant”.

  In primul rand in lege (Hotărârea nr. 965/2016, art. 14) este scris dispozitiv fluorescent-reflectorizant, deci in niciun caz echipament fluorescent-reflectorizant (adica vesta), iar in al 2-lea rand, biciclistul este obligat sa aibe bicicleta “echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent- reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.”

  Sa inteleg ca politistii au aplicat amenzi pentru nepurtarea vestei reflectorizante? Sunt curios cum si-au motivat masura? Rusine politia romana pentru necunoasterea legii!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*