Economic, Stiri Brasov

FOTO De ce merită să dai peste 50 de euro pe petrecerea de Halloween de la Castelul Bran

Sunt cel puțin 5 motive care te determină să participi la cea mai tare petrecere de peste an, de la Bran: Halloweenul. Primul ar fi costumația turiștilor care se bucură mai rău decât copii, apoi putem continua cu decorurile macabre și decadente din saloanele castelului, fantoma de la ultimul etaj și petrecerea zgomotoasă de la porțile mari. Nu în ultimul rând, atmosfera care face toți banii.

Ca în nicio altă noapte, sâmbătă, aleea care te suie la Castelul Bran era ticsită de turiști. Între balustrada de fier și zidurile de piatră, armate de mascați făceau șiruri către poarta castelului, sfidând vântul cel tăios al nopții. Miza era însă una mai mare: intrarea în castel, pentru turul special de Halloween. Anul trecut, administrația castelulu a numărat 3.000 de turiști la eveniment, acum erau peste 5.000 de bilete vândute înainte de lăsarea serii. „Cozi au mai fost, dar niciodată nu am avut aleea plină”, se miră Bogdana Bălmuș, directorul administrației.

Urcând pe alee, întâlnești mai multe naționalități decât la o conferință internațională – de la limbi slave la arabe și latine. Dar când vine vorba de a se băga în seamă, turiștii își complimentează costumele în engleză și se întreabă din ce țară provin. Așa afli că unii au venit tocmai din din India. Printre rânduri, un conte Dracula scos din regia lui Coppola prinde de gât o turistă blondă, deghizată  în geacă de schi. Belește ochii acoperiți cu lentile de contact și îi înfinge colții în beregată. În jurulul lui , spectatorii îl avaționează cu „yeah”, „wow” și „cool”, ca să afle apoi că acel Dracula a venit din Suedia.

E… de groază

În urmă cu peste 10 ani, când turul nopții de Halloween a fost introdus, toată magia se rezuma la un conte care te întâmpina la intrare, strigând în engleză cu un puternic accent rusesc.  Acum atmosfera este mult mai elaborată. Țipete stridente și urlete înfiorătoare vin de unde nu te aștepți, ba din tavan, ba din pereți, semn că efectele speciale au fost cu grijă elaborate. 

În Salonul Reginei Maria și în cel al Regelui Ferdinand, miresele lui Dracula stau plictisite la masă, la lumina sfesnicelor. Pe mese – pânze de paianjen și mâncare stricată. Mai urci un etaj și dai de o altă figurație: o doamnă ce emană un aer macabru sărbătorește un Crăciun întunecat, marcat printr-un pom împodobit cu păianjeni și craniu în vârf, în loc de stea. Este singură și tristă, că doar vampirii nu desfac cadouri în familie și cântă colinde.

Poți să vezi o fantomă care pare reală

La ultimul etaj, cireașa de pe tort  este o fantomă care apare pe un hol, pe stânga, în drum spre terasă. Este o proiecție teoretic holografică,  practic pare a fi un banal videoproiector care bate pe un suport transparent. Nici nu are importanță: doamna mușcată de gât își face treaba bine, scoate sunete horror și se tânguiește din tot corpul, astfel că o mămică pune repede mâna peste ochii copilului, împingându-l mai departe.  „Hai că nu-i pentru tine, puiule…”.

Acesta este turul standard. Cei care mai scot bani din buzunar primesc o călătorie cu liftul premiat la nivel mondial – unul din cele mai interesante din lume, vodcă neagră, sau o cină exclusivistă la restaurantul de la poalele castelului. „Am pus la bătaie creativitatea românească și se vede. Oamenii găsesc ceva suprinzător de la an la an. Practic e cea mai mare petrecere de Halloween din țară. Noi îi spunem revelionul vampirilor”, mai spune Bălmuș.  La restaurantul castelului capacitatea a fost dublată pentru a face față cererii.  La una din mese, turiștii par scoși de la întâlnire a vrăjitoarelor. Este singura noapte când poți să vii la restaurant îmbrpcat ca-n filmele de groază, așa că merită.  „Nici nu se termină bine petrecerea că ne trezim cu e-mail-uri, suntem întrebați când va fi următoarea, să își rezerve locuri din timp”.

Albă ca zăpada și cei 7 vampiri. Urmează coliva

Dracula Party se ține într-un cort mare, lângă porțile castelului, acolo unde se formează coada de petrecăreți. Basul face strada să vibreze, dând de știre că Dracula a devenit mai digital și este trendy. La intrare, două coșciuge fac un cadru bun de pozat apariții bine costumate: conți palizi la față, contese voluptoase și tot felul de creaturi urâte. Halloween mai înseamnă multiculturalism și pop-art: faraoni, super-eroi americani, vikingi și personaje din desene  animale. O doamnă din țara Brexitului a venit în costumul Evei, dar la vârsta a doua. În fața curioșilor își dă la o parte trench-ul, expunând un costum de o nuditate sarcastică.

În cort, lumea sare, țopăie, bea și discută. O Albă ca zăpada afro stă pe Iphone și suge prin pai, un cocktail. Petrecerea se plătește separat și sunt puțini români. Pentru ei, administrația castelului pregătește altceva:  Sărbătoarea tuturor strigoilor de Sf Andrei. „Vedeta sărbătorii este usturoiul și în centrul se va afla restaurantul. Vom avea chiar și un ceai de usturoi, foarte bun în perioada rece. Tot atunci avem la desert coliva. Noi considerăm că această prăjitură poate fi consumată și la evenimentele vesele, nu doar la înmormântări” , se amuză directorul administrației castelului.

 

Articol de Sergiu POP

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*