Imobiliare, Stiri Brasov

Brașovul, pe locul doi în topul polițelor active de asigurări împotriva dezastrelor. Majoritatea românilor nu se asigură din cauza lipsei de încredere în sistem

Statisticile PAID privind numarul locuintelor asigurate printr-o polita PAD de la finele lunii septembrie 2019 indicau ca peste 1,7 milioane de locuinte erau asigurate printr-o asftel de polita, in usoara crestere fata de acceasi luna a anului trecut. Conform datelor prezentate, 75,3% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,7% in mediul rural, iar in ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active se afla in judetele Bucuresti-Ilfov, Brasov si Timis.

“Pana in momentul de fata, clasamentul judetelor asigurate nu s-a schimbat. In continuare Bucuresti-Ilfov este pe primul loc, urmat de judetele Brasov si Timis. In aceste zone, gradul de acoperire are o legatura si cu numarul de locuinte nou-construite. Acolo unde judetele sunt mai dezvoltate, se construieste un numar mai mare de locuinte, care sunt asigurate prin credite ipotecare”, spune Nicoleta Radu,Director General, PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).

Insa, potrivit oficialului PAID, cel mai ingrijorator este faptul ca cele mai expuse judete la riscuri de dezastre naturale sunt si cele mai putin asigurate.

“Avem judete foarte expuse evenimentelor naturale precum Gorj, Olt sau Mehedinti, unde avem un grad de cuprindere in asigurare de 8%. Deci, daca vorbim la nivel national de 1 din 5 locuinte asigurate, in aceste zone putem sa vorbim despre mai putin de 1 din 10”, a completat ea.

“Desi asigurarea locuintelor este obligatorie incepand cu anul 2009, in acest moment in Romania sunt asigurate in jur de 19% din locuinte. In acelasi timp, pentru riscurile suplimentare de tipul incendiu, furtuni, sau furt, in acest moment, sunt asigurate mai putin de 17% dintre locuinte. Ceea ce este insa ingrijorator este faptul ca potrivit datelor furnizate de ASF, in primele sase luni ale anului, au fost platite pentru asigurarile de locuinte despagubiri de peste 47 de milioane de lei”, a adaugat Mihaela Circu, Project Manager, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor) .

In privinta motivelor pentru care nu se asigura romanii, acestea sunt lipsa de informare, dar si increderea scazuta in domeniu, spune CEO-ul PAID Romania.

“Exista o lipsa de informare din punctul meu de vedere, iar acest lucru trebuie luat in considerare. De asemenea, exista o reticenta fata de asigurari in general, avand in vedere ca s-au intamplat anumite evenimente pe piata de asigurari din Romania si cumva a scazut increderea in domeniu. Avem mult de lucru pentru a recastiga ceva ce am pierdut – increderea oamenilor. De altfel, exista si un soi de iresponsabilitate personala. O spun destul de dur – iresponsabilitate, insa, dincolo de dezinformare, tindem sa ne intrebam foarte usor de ce ne-ar trebui noua o asigurare, pentru ca nu avem nevoie – un soi de bravada pe care noi, romanii, o folosim”, a precizat Nicoleta Radu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*