Profi (comerţ alimentar), Kaufland (comerţ alimentar) şi Automobile Dacia (fabricarea autovehiculelor) sunt cei mai mari angajatori din economie, arată datele de la jumătatea anului 2019. Împreună, cei mai mari 50 de angajatori din economie au peste 330.000 de salariaţi şi sunt companii cu efective cuprinse între 3.600 şi 17.000 de angajaţi. Industria auto, comerţul şi domeniul bancar sunt sectoarele în care activează cei mai mulţi angajatori din top 50.
Retailerul alimentar Profi, controlat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, este cel mai mare angajator din România, cu un număr de aproape 17.000 de salariaţi înregistraţi pe o singură entitate juridică la jumătatea anului 2019, arată un document oficial. „Mărirea echipei se datorează în principal extinderii noastre deosebit de accelerate. Anul trecut, de exemplu, s-au inaugurat 230 de magazine, iar în acest an se va adăuga reţelei un număr comparabil de magazine. Această tendinţă se va menţine şi în anii viitori“, au transmis reprezentaţii Profi România.
La jumătatea lui 2019, doar nouă companii din România aveau mai mult de 10.000 de salariaţi înregistraţi pe o singură firmă, acestea fiind: Profi – comerţ alimentar (16.914 angajaţi la 30 iunie 2019), Kaufland – comerţ alimentar (16.424 de angajaţi), Automobile Dacia – fabricarea autovehiculelor (15.150 de angajaţi), OMV Petrom- extracţia petrolului brut (12.509 angajaţi), RCS & RDS- telecomunicaţii (12.333 de angajaţi), Mega Image – comerţ alimentar (12.195 de angajaţi), Carrefour România – comerţ alimentar (11.550 de angajaţi), Dedeman – comerţ bricolaje (11.379 de angajaţi) şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti- transporturi de călători (11.117 angajaţi). Autoliv România, care are sediul social în Brașov, este al zecelea angajtor din România, cu 9.812 angajați la mijlocul acestui an.
Împreună, cei mai mari 50 de angajatori din România – cu efective de salariaţi cuprinse între 3.600 şi 17.000 de salariaţi – aveau peste 330.000 de salariaţi, adică aproape 7% din totalul celor circa 5 milioane de angajaţi din economie.
Piaţa muncii se confruntă în prezent cu un deficit acut de candidaţi, în special în zonele în care sunt concentrate investiţiile (oraşele mari şi regiunile din centrul şi din vestul ţării unde sunt multe fabrici de componente auto). Atât în producţie, cât şi în retail, companiile sunt afectate de fenomenul migraţiei externe, care nu s-a diminuat în ciuda faptului că salariile au crescut. Prin urmare, angajatorii recrutează angajaţi care nu au studii finalizate sau chiar pensionari, în speranţa că vor mai rezolva din problemele cu efectivele de angajaţi. „Angajarea personalului potrivit este o sarcină din ce în ce mai dificilă în condiţiile în care numărul celor care doresc un loc de muncă stabil este în scădere. Suntem deschişi să primim în echipa noastră şi să formăm profesional personal fără experienţă (studenţi, elevi şi angajaţi din alte industrii). De asemenea, ne bucurăm să oferim oportunitatea seniorilor ajunşi la vârsta pensionarii să-şi suplinească veniturile cu un job full-time sau part-time la Profi câtă vreme îşi doresc acest lucru şi fac dovadă că au calităţile necesare. În ce priveşte fluctuaţia de personal, aceasta este în ton cu cea de la nivelul retailului modern, cu un procentaj de două cifre“, au mai spus reprezentanţii Profi.