Farmaciștii brașoveni oferă în acest weekend tuturor cetăţenilor Braşovului posibilitatea de a colecta medicamentele într-un mod sigur şi responsabil. Toţi cei care dispun de medicamente expirate sau pe care nu le mai utilizează, sunt aşteptaţi la punctele speciale de colectare. Farmaciștii brașoveni oferă în acest weekend tuturor cetăţenilor Braşovului posibilitatea de a colecta medicamentele într-un mod sigur şi responsabil. Toţi cei care dispun de medicamente expirate sau pe care nu le mai utilizează, sunt aşteptaţi la punctele speciale de colectare.
În datele de 26 şi 27 octombrie, în 6 puncte din Braşov, oricine va putea să aducă medicamentele expirate sau rămase în urma tratamentului, pentru a fi colectate în siguranţă. Toate punctele de colectare vor beneficia de recipiente speciale de colectare a deşeurilor medicamentoase şi vor fi prelucrate în siguranţă de către o firmă specializată.
Iată care sunt paşii care trebuie urmaţi pentru eliminarea sigură şi responsabilă a medicamentelor.
1. Identificaţi medicamentele care trebuie aruncate din cauza unuia sau a mai multor motive din cele de mai jos:• Medicamente expirate• Medicamente de care nu mai aveţi nevoie• Medicamente care şi-au schimbat aspectul (culoarea, consistenţa)
2. Înlăturaţi toate detaliile personale de pe medicamente (în cazul în care există prescripţii personalizate)
3. Adunați toate medicamentele de care nu mai aveţi nevoie şi veniţi cu ele în 26 şi 27 octombrie, orele 10.00-17.00, la centrele de colectare ale campaniei „Ce facem cu medicamentele expirate?”:
• Centrul Civic: lângă Sergiana Center
• Tractorul: Coresi Shopping Resort
• Schei: Piaţa Unirii
• Bartolomeu: intersecţie Str. Egretei cu Str. Spicului
• Astra: Complex Comercial Carrefour, Calea București, nr. 107
• Răcădău: Parcul Trandafirilor, lângă Magnolia
Farmaciştii braşoveni subliniază încă o dată prin această acţiune necesitatea colectării responsabile a medicamentelor şi se implică atât în acţiunea de colectare cât şi în conștientizarea pacienţilor privitor la riscurile asociate aruncării la întâmplare a produselor farmaceutice.
Locuitorii Braşovului sunt informaţi despre aceste riscuri prin intermediul afişelor şi flyerelor distribuite în campanie. Ei află cum substanţele chimice din medicamente pot ajunge în pânza freatică şi prin acumularea lor continuă pot ameninţa echilibrul ecosistemului şi pot duce la dezvoltarea de tulpini microbiene rezistente la medicamente.
Aceste amenințări pentru mediu rezultă din proprietățile fizico-chimice ale compușilor din medicamente care le fac biodisponibile și toxice care pot provoca efecte mai puternice asupra mediului decât alți contaminanți, deoarece sunt concepute pentru a produce efecte biologice specifice la concentrații relativ mici.
Acum toţi braşovenii pot contribui la un mediu mai sănătos, colectând în siguranţă medicamentele în campania „Ce facem cu medicamentele expirate?” iniţiată de Colegiul Farmaciştilor din judeţul Braşov, în parteneriat cu Primăria Braşov, AFIE şi cu implicarea Progreen. Alături de organizatori se află numeroase farmacii din Braşov care vor distribui tuturor pacienţilor flyere de informare legate de modul în care pot colecta în siguranţă medicamentele şi despre impactul pe care acestea le pot avea asupra mediului înconjurător.