Economic, Stiri Brasov

Costurile investiționale sunt de patru ori mai mari la stat decât la privat pentru un pat de spital

Statul a calculat că va cheltui 600 mil. euro pentru Spitalul Regio­nal de la Craiova de 900 de paturi, de cinci ori mai mult decât a investit în mod proporţional un operator privat într-un spital.

Spre exemplu, Spitalul Sf. Constan­tin, ulti­mul mare spital privat deschis la Braşov, de către antreprenorul Mihai Miron, a presupus o investiţie de 23 milioane de euro, la un număr de 150 de paturi, şase săli de operaţie, sală de terapie intensivă şi de transplant. Proporţional, un spital de 900 de paturi ar trebui să coste circa 140 milioane de euro.

Un pat în viitorul spital din Craiova ar costa 660.000 de euro, în timp ce la Spitalul Sf. Constantin investiţia într-un pat este de 150.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât la Craiova.

„Există un spital de vânzare gata făcut, poate fi cumpărat cu 150 milioane de euro. Cu 600 milioane de euro se pot face cinci spitale regionale”, a spus Mihai Marcu, preşedintele MedLife, cel mai mare jucător privat din piaţa locală de sevicii medicale. Antreprenorul a construit până acum trei spitale şi a dus MedLife la afaceri de 804 mil. lei în 2018, cu 5.800 de angajaţi.

Şi Ovidiu Palea, care a investit în piaţa privată de sănătate şi conduce Centrul Medical Provita în Bucureşti, a spus că investiţia este mare, dând exemplul unui alt proiect la stat – Spitalul Calistrat Grozovici, un proiect în parteneriat public-privat pe terenul Institutului Matei Balş din Bucureşti, care ar avea 636 de paturi şi presupune o investiţie de 140 mil. euro.

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*