Social, Stiri Brasov

FOTO Cum va arăta zona Star – Modarom după ce va fi transformată în pietonală. Traficul rutier va fi permis doar riveranilor

Firma de arhitectură JB Architecture a prezentat ieri, într-o întâlnire cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților Brașov, Direcției de Cultură și ai direcțiilor de specialitate din Primăria Brașov, conceptul de transformare a zonei dintre Star și Modarom în piață pietonală. „Regândim zona dintre Prefectură și Modarom, Piața Prefecturii și străzile de legătură, aflate în jurul Colegiului Unirea, și în principal se schimbă raportul traficului rutier față de traficul pietonal, în favoarea celui pietonal. Traficul rutier va fi permis doar pentru riverani, aprovizionare, intervenții. Va fi o pietonală, un «shared-space», unde anumite mașini vor avea acces, ceea ce înseamnă reducerea traficului pe breteaua Eroilor. Acest lucru a fost investigat printr-un studiu de trafic, ca să eliminăm un dezastru pe arterele circulabile din vecinătat. Acest studiu a arătat că traficul poate fi preluat cu ușurință de prelungirea străzii Nicolae Bălcescu, iar legătura către strada Lungă se poate ameliora regândind sensurile de ciculație de pe străzile Țepeș și Agrișelor. Tot din studiul de trafic a rezultat și o idee de rezolvare necesarului de locuri de parcare prin construcția unei parcări subterane, în zona dintre Hotel Capitol și clădirea de birouri Cristiana, sub Eroilor și partial sub viitoarea piață. Unul dintre avantajele acestei propuneri este că, după suprapunerea cu hărțile istorice, a rezultat că este foarte probabil ca zona să nu prezinte probleme din punctul de vedere al încărcării arheologice, fiind în afara zidurilor cetății. Noul spațiu a fost regândit ca un spațiu public, ca o piață în fața Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieței Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii. Breteaua Eroilor, dintre Star și Modarom, va fi transformată într-o pădure urbană, singura zonă în care putem avea arbori de talie mai mare, care vor fi plantați gata crescuți, iar în rest sunt șlefuiri de detalii care înlesnesc și îmbunătățesc spațiile publice gândite pentru pietoni. Mă refer aici la strada Politehnicii și la trotuarul din dreptul Colegiului Unirea. Dorim această discuție pentru că suntem la faza de pregătire a documentației pentru autorizare, se poate interveni în proiect și suntem interesați să preluăm ideile bune și observațiile interesante și pertinente“ – Johannes Bertleff, proiectant, fost președinte al Ordinului Arhitecților Brașov.

 

„Ieri, proiectantul care a a câștigat procedura de achiziție lansată de noi – un proiectant din Brașov, foarte bun după părerea mea – a prezentat ieri ideea proiectului care vizează zona Star-Modarom -Postăvarului, până la intersecția cu Bulevardul Eroilor, într-o discuție cu Ordinul Arhitecților și reprezentați ai primăriei și Direcției de Cultură. Este un proiect foarte bun, foarte frumos, foarte bine documentat, care va rezolva foarte multe probleme din zonă și care are soluții atât pentru trafic, cât și pentru parcări, și mai ales pentru pietoni, pentru că va transforma într-o piață pietonală un loc de referință din oraș. Reacția specialiștilor, inclusiv a președintelui Ordinului Arhitecților din Brașov, a fost foarte bună. După ce va fi parcurs și în comisia de urbanism, acest proiect va fi prezentat și Consiliului Local. Acest proiect este încă o etapă din strategia de creare de noi pietonale, la fel ca și prelungirea Străzii Apopllonia Hierscher până la intersecția cu Castelului și zona de la Piașța Sfatului 27, care va deschide o legătură până la Aleea După Ziduri“, a declarat primarul George Scripcaru

Concept

Prin amenajarea suitei de spații publice aflate între clădirea Modarom și centrul comercial Star se dorește crearea unui un pol pietonal important aflat la capătul de nord-vest al străzii Republicii în oglindă cu Piața Sfatului.

Piața Prefecturii

Actualmente, spațiul din fața prefecturii are un caracter funcțional și neunitar. Acest spațiu își împarte suprafața între zone destinate circulației rutiere, circulației pietonale, spațiul verde și spațiul comemorativ. În locul acestui sistem de spații care satisfac în parte câte o singură necesitate, se propune o piață care devine suport pentru toate aceste funcțiuni, dar permite și desfășurarea unor funcțiuni noi, cum ar fi evenimente culturale, comerciale sau cu caracter civic. Piața Prefecturii devine un spațiu public care din punct de vedere arhitectural răspunde caracterului reprezentativ al clădirilor publice care definesc conturul spațial.

În Piață va fi amenajată și o fântână arteziană încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spațiului și pentru diferite evenimente.

Bulevardul Eroilor (segment Modarom – Star)

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul clădirii Universității Transilvania (Facultatea de Inginerie Mecanică) devine corp comun cu piața nou creată. Nu există diferențe de nivel de tip bordură și pavimentul este unitar pe toată suprafața pieței (excepția fac zonele de racord cu străzile adiacente și spațiile verzi sau memoriale unde apar diferențe în stereotomia pavimentului sau în tipul pavimentului).

Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Național Unirea devine un spațiu de tip shared space care permite utilizarea pietonală concomitent cu traficul rutier ocazional (permis doar riveranilor, intervențiilor de urgență și aprovizionării). Caracterul principal al acestui spațiu va fi determinat de o vegetație abundentă constituită din copaci de tale medie și mare.

Strada Postăvarului

Această stradă are un caracter de tranzit, clădirile adiacente neavând accese din această stradă (Există un singurul acces în clădirea Colegiului Național Unirea). Pavimentul nu va avea de denivelări de tip bordură iar spațiul va putea fi utilizat concomitent de traficul rutier ocazional și de tranzitul pietonal.

Strada Politehnicii, segmentul din dreptul Colegiului Național Unirea

Cateva dintre casele adiacente străzii au deja spații comerciale sau de alimentație publică la parter. Este de așteptat și dezirabil în același timp ca în viitorul apropiat și alte case de pe această stradă să dezvolte funcțiuni publice la parter (spații comerciale și alimentație publică de mici dimensiuni). Prin amenajarea străzii se dorește sprijinirea dezvoltării acestor funcțiuni publice, în mod deosebit prin tipologia iluminatului public și prin stereotomia (modul de tăiere, de fasonare și de îmbinare, n.n.) pavimentului.

Trotuarul străzii Bălcescu din dreptul Colegiului Național Unirea

Restrângerea traficului rutier în zonele descrise mai sus permite lățirea trotuarului din dreptul Colegiului Național Unirea. Pentru a permite un dialog vizual între curtea colegiului și trotuar se propune înlocuirea umpluturii de zidărie din arcadele zidului de împrejmuire cu confecții metalice. Glafurile acestor arcade vor fi amenajate ca locuri de șezut.

Curtea Colegiului Național Unirea

Într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune înlocuirea pavimentului existent astfel încât să desemneze zonele destinate recreării și a activităților sportive școlare. Se propune plantarea unui șir de arbori de talie medie în vecinătatea zidului de împrejmuire către strada Bălcescu.

Curtea Facultății de Inginerie Mecanică

Tot Într-o etapă distinctă, posibil ulterioară acestui proiect, se propune reamenajarea curții pentru a satisface activitățile de recreere și cele reprezentative. Vegetația existentă va fi menținută (după evaluarea sănătății arborilor) și completată.

Traficul

Traficul rutier în zona studiată va fi permis doar riveranilor, autovehiculelor și autospecialelor pentru intervenții de urgență, cât și traficului de aprovizionare (limitat la un orar convenit).

Parcările amenajate pe străzile din zona studiată vor fi relocate. Se propune ca locurile de parcare amenajate pe Bulevardul Eroilor în vecinătatea Pieței Prefecturii să fie rezervate angajaților Prefecturii Brașov și în număr limitat pentru Colegiul Național Unirea și pentru Facultatea de Inginerie Mecanică. Numărul locurilor de parcare rezervate va fi stabilit consultând instituțiile afectate.

Locurile de staționare ale taxiurilor de pe Bulevardul Eroilor vor fi relocate pe strada N. Bălcescu, vis-a-vis de centrul comercial Star.

Aceste propuneri vor fi analizate și validate prin studiul de trafic inițiat de primăria Municipiului Brașov.

 

2 Comentarii

  1. Pingback: Aviz de la Circulație pentru transformarea zonei Star – Modarom în pietonală și începerea lucrărilor de modernizare a rețelelor din acest perimetru - Biz Brasov

  2. Degeaba, daca nu se face si o parcare subterana…intreaga zona ar putea deveni una deosebita dar si utila prin amenajarea a cel putin 1000 de locuri de parcare. Deasemenea, se poate amplasa si o statuie gigant. Spatiu pt un astfel de obiectiv exista din plin…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Ultimele Articole

Brașovul ajunge la 750 de infectări cu SARS-CoV-2, după șapte noi cazuri depistate
Șapte noi cazuri de îmbolnîvire cu COVID-19 au fost raportate la Brașov, care ajunge astfel la 750 de cazuri de
Un epileptic de 50 de ani, a 53-a victimă COVID-19 de la Brașov
Alte șase persoane, cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani, au murit din cauza noului coronavirus în România,
Focar de coronavirus la Codlea: 11 din cei 60 de angajați ai companiei Driessen Manders au fost infectați. „Pacientul zero”
11 persoane din cei 60 de angajați ai companiei codlene Driessen Manders Company au fost depistate pozitiv la testul COVID-19.
Șapte noi cazuri de SARS-CoV-2 depistate la Brașov, care ajunge astfel la 743 de infectări. România sare de 19.100 de
Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID –
Normele pentru redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial: fiecare client va fi înregistrat, meniurile nu se transferă de
Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite
Brașovul ajunge la 52 de decese COVID-19. Ultimul, un bărbat de 62 de ani, cu multiple comorbidități
Cinci noi decese din cauza infectării cu Covid-19 au fost anunțate sâmbătă în România de către Grupul de Comunicare Strategică,
O femeie de 55 de ani, cu multiple comorbidități, al 51-lea deces COVID-19 la Brașov
Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 1.248, după raportarea vineri seară a alte opt decese ae
O treime din medicii români au emigrat: Cea mai mare rată de emigrare din lume
Circa o treime dintre doctorii români, care au studiat în România, au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate,
Banca Mondială: Poluarea din Brașov nu ține de ceea ce se întâmplă efectiv în oraș, ci de traficul rutier. „În
Marcel Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale, le-a prezentat, astăzi, consilierilor locali rezultatele studiilor pe care Banca Mondială le derulează în
Amenzi de 42.000 de lei aplicate de CRPC agenților economici din Piața Astra și Brintex. Produsele alimentare erau așezate în
Amenzi în valoare de 42.000 de lei au fost aplicate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) mai multor
Electrica reia activitatea centrelor de relații cu clienții începând din 2 iunie. Toată lumea va intra cu mască
SDEE Transilvania Sud a decis reluarea activității Centrelor și Ghișeelor de Relații cu Utilizatorii, începând cu data de 2 iunie
Doar 17 persoane mai sunt în carantină COVID – 19, la Brașov. În schimb, numărul autoizolaților a depășit 1.700
Centrele de carantină de la nivelul județului încep să se golească de la o zi la alta, ținând cont că
Construcția noii baze sportive din Zărnești a intrat în linie dreaptă. Investiția este de peste 18,6 milioane de lei
Proiectul tehnic al noului stadion din Zărnești a fost finalizat, Primăria începând să elibereze autorizațiile necesare pentru demararea lucrărilor. „La
CJ Brașov investește 1,8 milioane de lei pentru a intra în „era online” și a reduce birocrația
Consiliul Județean Brașov este primul consiliu județean din România care implementează un sistem informatic integrat privind digitalizarea administrativă. Astfel, în
Scad ratele la creditele în lei: BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,75%
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de
Dezinfectanți, măști de protecție, dar și termometre pentru 63 de unități de învățământ din Brașov. De luni se redeschid și
Primăria a început azi distribuirea materialelor de dezinfecție și protecție împotriva răspândirii coronavirusului către unitățile de învățământ care urmează să
VIDEO Centrul Cultural Reduta Brașov sărbătorește 1 iunie online cu o proiecție în premieră
De Ziua Internațională a Copilului, petrece timpul alături de copilul tău! Împreună veți ajunge într-o lume magică a animației printr-o
BAC 2020 A fost emisă metodologia de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale. Mediile din anii de liceu,
În perioada 11-17 iunie, comisiile de bacalaureat de echivalare și recunoaștere a competențelor lingvistice și digitale din unităților de învățământ
VIDEO Trio-ul Dock In Absolute combină jazz progresiv, clasic și rock, la a VII-a ediție a Brașov Jazz and Blues
Braşov Jazz and Blues Festival este, fără îndoială, cel mai aşteptat festival muzical de la poalele Tâmpei. Ideea acestui eveniment a
DS Smith Zărnești donează echipamente esențiale și susține lupta împotriva Covid-19
Fabrica de hârtie DS Smith Zărnești vine în sprijinul comunității locale și se alătură luptei împotriva Covid-19. Astfel, 3.000 de