Social, Stiri Brasov

FOTO Au fost finalizate lucrările de consolidare ale fostei Bănci Săsești, urmează finisajele

Primarul George Scripcaru a verificat, azi, stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu BANCOREX). Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură , (una dintre puţinele construcţii „Jugendtstil” din Braşov, după  planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat şi Hotelul “Coroana”), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitul secolului XIX, începutul de secol XX, fiind construită în 1906, ca sediul Băncii Naționale Săsești.

,,Consider că am atins o etapă importantă în proiectul nostru de a readuce la viață clădirile importante din Brașov și de a le reda cetățenilor acestui oraș, fie că vorbim de monumente istorice, fie că vorbim de clădiri de interes public. Deja la o parte dintre aceste clădiri ne apropiem de finalizarea lucrărilor, cum este cazul fostelor cinematografe Modern și Astra, iar la Popular suntem într-o fază avansată a lucrărilor. Am venit astăzi aici pentru că această clădire este poate cea mai importantă investiție din acest proiect, atât prin complexitatea lucrărilor, cât și prin importanța și frumusețea ei. S-au finalizat lucrările de consolidarea a pereților și refacere a acoperișului. Până vine vremea rece, constructorul trebuie să finalizeze montarea tuturor geamurilor, care vor respecta forma celor inițiale, de la momentul construirii clădirii, să finalizeze acoperișul, după care va putea lucra la finisajele interioare. Anul viitor va trebui să reabiliteze fațada și să finalizez montarea liftului. Sper ca până la sfârșitul anului viitor să putem reda brașovenilor și turiștilor acest monument istoric, în forma în care era la începutul secolului XX, atunci când a fost construit“, a spus George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

 

Lucrări executate

1.Cămășuire (armare cu plase sudate) și torcretare la pereți, zidărie rezistentă pe ambele fețe la S+P+E1+E2 în proporție de 85 % . Restul este în zona de spații în care a funcționat Direcția de cultură, spații care s-au eliberat mai târziu.
Turnare șape 5-8 cm,cu plase sudate și polistiren extrudat de 10 cm la S+P+E1+E2, în proporție de 95%.
Reparații pereți vechi de zidărie,pentru umplere goluri uși și ferestre,la S+P+E1+E2, în proporție de 95%
Spart goluri în pereți de zidărie pentru uși și ferestre noi si consolidare cu stâlpișori de beton armat, buiandrugi și grinzi,în proporție de 95% la S+P+E1+E2.
Tencuieli pereți zidărie nouă,100%.
Scări noi din beton armat între 2 și 5 trepte,mai putin zona în care a funcționat Direcția de Cultură, 90%,și scara elicoidală între P și E1.
Desfacere pardoseli vechi,100%.
Refacere și înlocuire șarpantă cu învelitoare din țiglă solzi, 95 % , mai puțin zona lift și fațadă strada M. Weiss- stânga, unde sunt în lucru 3 lucarne noi, termen 31/10/2019.
Curățire și grunduire  elementele metalice (grinzi tavane , E1+E2 și profile I la bolți subsol.
Instalații electrice, apă, canalizare, gaze,60%,și realizat 100% zona centrală termică, subsol.
Cofraj și armare planșeu cota +1.10 m, în proporție de 100%, urmează turnare beton în săptămâna 21-26 /10/2019.
Lucrări în următoarea perioadă:

Vor fi finalizate lucrările din categoria instalații, aflate în diferite stadii de execuție: instalații sanitare, instalații canalizare menajeră, instalații hidranți, instalații echipamente ventilație, instalații detecție incendiu, instalații electrice

Se va monta tâmplăria termopan din lemn stratificat,  care va respecta arhitectura inițială,

Dupa finalizarea lucrărilor de instalații, se vor face compartimentările și finisajele  interioare.

Ulterior, se vor procura și monta echipamentele prevăzute în contract și se vor monta (lift, echipamentele de ventilație, etc.), după care se vor restaura fațadele, prin refacerea tencuielilor exterioare și a elementelor arhitecturale de fațadă, conform aspectului inițial al clădirii.

Această clădirea este una reprezentativă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională.  Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat şi Hotelul “Coroana”). Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. Ulterior,  în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-a păstrat concepția constructivă inițială, ca și distribuția interioară a spațiilor care sunt elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. Deasemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

 

Detalii contract

“Reabilitare si refunctionalizare imobil str. M. Weiss nr.22”
Contract de lucrări:  227/30.07.2018
Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploieşti
Valoare contract: 15.850.800 lei cu TVA
Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie: ianuarie 2021.
Finanţare: buget local.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*