Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei a primit o serie de reclamații cu privire la alertele transmise prin sistemul Ro-Alert, după aparițaia unor urși în anumite zone ale Brașovului. O serie de brașoveni s-au declarat deranjați de mesajele care „i-au trezit din somn”, însă oficialii de la Urgențe subliniază faptul că acestea au un rol important pentru a prevenit anumite incidente, astfel încât cei care se află pe stradă în acel moment să știe să se ferească de animalele sălbatice. „Aceste mesaje sunt destinate pentru a salva vieți. Chiar aseară în Comăna a fost un incident. Poate dacă s-a fi știut de existența acelui urs în zonă și se transmitea o alertă bărbatul respectiv nu mai ajungea la spital”, a subliniat inspectorul șef Lucian Marciu. Acesta a adăugat faptul că mesajele sunt transmise prin intermediul celulelor de telefonie mobilă doar în zona unde este semnalată prezența animalelor sălbatice, iar un utilizator care se află în respectivul perimetru primește o sigură dată alerta. De asemenea, cei care ajung în zonă, într-un anumit interval de timp, sunt și ei avertizați la rândul lor. „Avertizarea este transmisă până când echipajul de jandarmi ne confirmă că ursul nu mai este în zonă”, a explicat șeful ISU.
38 de alerte de urs transmise în acest an
De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului, au fost transmise 38 de mesaje Ro-Alert pentru a anunțat apariția unor urși în zone locuite și doar câte o alertă în cazul unui cod de furtună, al unei vijelii și al unei inundații. De exemplu, un brașovean le-a scris celor de la ISU că irosesc bani publici cu transmiterea unor SMS-uri plătite diferitor operatori de telefonie, cu scopul de a captura mai apoi urșii și a-i împușca. „Mesajele vin la ore nepotrivite, ne trezesc din somn, sperie copiii”, susține brașoveanul.
O altă persoană care reclamă alertele i-a întrebat pe cei de la ISU cum se poate dezbaona, că nu este interesată de astfel de mesaje. „Sunt persoane care nu se gândesc că poate alții vin mai târziu de la lucru acasă și sunt chiar și tineri sau copii care ajung mai târziu acasă, fiindcă au fost în oraș și trebuie să fie avertizați, să știe să se ferească, fiindcă se expune la un risc. În speranța că orice mesaj poate salva o viață o să ne facem treaba în continuare, în ciuda acestor reclamații”, a subliniat locotenent colonelul Lucian Marciu.
Un alt reclamant îi ia peste picior pe cei de la ISU: „Ce ar trebui să fac dacă primesc o alertă despre un urs în miez de noapte? Să ies după el, să înjur, să mă culc. Am primit 4 alerte într-o săptămână, chiar e nevoie să trezim tot cartieru’ pentru un urs? Nu vi se pare că trivializați serviciul de alerte, nu credeți că ar trebui să fie folosit pentru alerte reale? O zi bună și fără urși!”. Șeful ISU Țara Bârsei i-a transmis persoanei în cauză că poate astfel de întrebări ar trebui să le pună bărbatului din Comăna care a ajuns la spital, după ce a fost atacat de un urs, sau familiei din Târgu Mureș care și-a pierdut unul dintre membri, în urma unui atac al unui urs.
2 comentarii
Niște netoți. Eu sunt foarte mulțumit că am primit alertele. Să le trimită în continuare.