Ştefan Bikali, Mihaela Alexe şi Petru Mănilă au investit 70.000 de euro într-un local în Braşov, sub numele La Birou Bistro, al cărui scop este să le inoculeze românilor obiceiul de a lua micul dejun în oraş. Bistroul a fost deschis octombrie 2017 şi se află în centrul vechi al Braşovului.
„La început, Ştefan şi Mihaela erau cei care găteau şi Petru era cel care servea. Începutul a fost greu şi segmentul de clienţi cărora ne adresam era incert, până în momentul în care am realizat că, în România, ideea de breakfast în oraş este abia la început, iar mulţi dintre oameni preferă să-şi gătească ceva acasă şi să iasă în oraş mai mult pentru prânz şi cină”, povesteşte Ştefan Bikali.
Pentru a-şi forma clientela, cei trei antreprenori s-au orientat către turiştii din zonă, mai deschişi la ideea de a lua micul dejun în altă parte decât acasă. Astfel, acum, peste 80% dintre clienţi sunt turişti, atât străini, cât şi români din afara Braşovului.
Numele La Birou a apărut în timpul procesului de căutare a unui spaţiu de funcţionare, deşi niciunul dintre proprietari nu a fost vreodată corporatist.
„Timp de şapte-opt luni am căutat un spaţiu care să se preteze pentru ceea ce voiam noi să facem. Toate spaţiile pe care le găseam însă erau doar pentru birouri. Aşa ne-am dat seama că este mult mai uşor să deschizi un birou decât un restaurant”, spune Ştefan Bikali.
Afacerea a fost fondată de el şi de Mihaela Alexe, cărora li s-a alăturat, câteva luni mai târziu, Petru Mănilă. Ştefan Bikali şi Mihaela Alexe lucraseră mai mulţi an pe vase de croazieră în jurul lumii, nu în bucătărie însă, ci în cazinou. Ajungând să cunoască obiceiurile gastronomice din mai multe zone ale lumii, s-au gândit să-şi deschidă propriul restaurant. Cel de-al treilea asociat are o experienţă de 11 ani în domeniul ospitalier, dintre care trei ani i-a petrecut în Florida.
„Investiţiile au fost de aproximativ 70.000 de euro. Anul 2018, fiind primul an al nostru, cifra de afaceri a fost de aproximativ 100.000 de euro. Încă nu putem vorbi despre profit, deoarece încă suntem în punctul în care se recuperează investiţia iniţială.”
Echipa s-a extins între timp la patru angajaţi şi urmează să se mărească, pe măsură ce şi businessul se va dezvolta. Mai mult, proprietarii se gândesc să deschidă şi alte localuri.