Stiri Brasov

Un brașovean a avut un rol esențial în descoperirea medicală care a primit Nobelul în acest an

Foto: Facebook

Cercetătorii William G. Kaelin Jr, Șir Pețer J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza au primit luni Premiul Nobel pentru Medicină. Cercetările lor au ajutat la descoperirea și înțelegerea modului în care celulele simt și se adaptează la nivelul de oxigen disponibil.

Însă un român a jucat un rol esențial în această descoperire. Acest fapt a fost remarcat de Vlad Mixich, expertul român din conducerea Agenției Europene pentru Sănătate și Siguranță la Locul de Muncă (EU-OSHA), conform ziare.com. „Să vă zic ceva cu bucurie despre un român și Nobelul pentru Medicină de anul acesta. De fiecare data, la finalul anunțului e publicată o lista scurtă cu lucrările de cercetare care au fost esențiale pentru descoperirea respectivă.

Anul acesta sunt 5 astfel de lucrări, iar una dintre ele îl are că prim autor pe profesorul Mircea Ivan, care lucra pe atunci în echipa condusă de William Kaelin, nobeliatul pentru Medicină din 2019 și al cărui nume apare ultimul pe lucrarea respectivă.

„Mircea Ivan este din Brașov și a absolvit Medicină la București. De 25 de ani lucrează în Statele Unite, unde a trecut pe la Harvard, Dana Farber Cancer Institute, Tufts și, astăzi, este profesor la Indiană University”, a scris Vlad Mixich pe Facebook. Și profesorul Mircea Ivan a avut luni o postare pe acest subiect, făcând haz de necaz că numele i-a fost din nou greșit.

A descoperit celula care produce cancerul tiroidian

Ani de-a rîndul, Mircea Ivan şi-a concentrat atenţia asupra cauzelor care produc cancerul. Munca sa de cercetare şi-a arătat roadele în 1996, aducându-i renumele pentru descoperirea celulei vinovate de producerea cancerului tiroidian. Mircea Ivan s-a născut în Braşov şi a absolvit în 1987 Liceul „Dr. Ioan Meşotă“. „În România cercetătorii mor de foame“, a spus cu amărăciune Mircea Ivan într-un interviu din aprilie 2005, după ce  primise un prestigios premiu pentru cercetarea în domeniul cancerului, premiu care se acordă doar celor mai buni trei specialişti din Statele Unite ale Americii. Asemenea altor colegi de-ai săi, şi-a găsit consacrarea departe de ţara în care s-a născut.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*