Întârzierea lucrărilor de reabilitare a Pasajului Fartec este readusă îm discuție aproape periodic și în ședinețele de Consiliu Local, ținând cont că este un proiect care a demarat acum patru ani și a întâmpinat o serie de sincope. Primarul George Scripcaru a preciza că situația este moniorizată cu atenție și săptămânal există discuții cu constructorul. Totuși, în evoluția proiectului există motive independente de activitatea acestuia. „O serie de elemente necesare consolidării trebuie aduse din Anglia și Italia, fiindcă la noi în țară nu se mai produc. Am avut o serie de probleme care ne-au ținut pe loc, de la licitații blocate, ca și în cazul altor proiecte, la faptul că în urma expertizelor au ieșit la iveală o serie de degradări ascunse. Poate trebuia refăcut de la zero, dacă se știa de aceste probleme, însă, atâta timp cât experții au stabilit niște măsuri de consolidare, trebuie să le respectăm”, a explicat primarul Brașovului.
În conformitate cu soluția tehnică prezentată de specialiști, va fi necesară injectarea de beton în fisurile descoperite, dar și montarea unui sistem special de bare care vor prelungi durata de viață a structurii cu cel puțin 25 de ani. Este vorba de un sistem de tip Macalloy, respectiv bare din carbon și oțel, care se folosesc în construcțiile moderne inclusiv pentru susținerea cupolelor unor stadioane. Astfel, după finalizarea lucrărilor și vechiul pasaj va avea rezistența celui nou, respectiv structura sa ar urma să rămână în picioare chiar și la un cutremur de 8 grade pe scara Richter.
https://www.bizbrasov.ro/2019/08/13/pretul-oficial-pentru-repararea-pasajului-fartec-1331-milioane-de-lei-cu-termen-oficial-de-finalizare-aprilie-2020-totusi-constructorul-promite-ca-termina-treaba-pana-la-final-de/