Linia 5 este unul dintre principalele trasee de transport în comun din Brașov, care asigură legătura în cartierul Astra, zona Centrală și cartierul Bartolomeu. Ținând cont că este un traseu principal intens circulat, autoritățile brașovene au luat decizia ca traseul să fie operat cu autobuze electrice.
Acestea ar urma să fie achiziționate printr-un contract derulat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care ar urma să achiziționeze 56 de astfel de mijloace de transport în comun, 12 dintre ele urmând să ajungă la Brașov. Ordinul de finanţare a proiectului a fost semnat pe 1 octombrie de viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, iar investiţia va fi implementată de MDRAP (în calitate de lider de parteneriat) şi cele două municipii. Obiectivul proiectului îl reprezintă promovarea mobilităţii urbane durabile prin crearea unui sistem de transport public eficient, ecologic şi modern în Braşov şi Timişoara. Autobuzele ar urma să fie articulate, cu o lungime de 18 metri.
Proiectul a fost depus în cadrul apelului cu numărul POR/2018/4/4.1/3/în parteneriat, Obiectivul specific 4.1 „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă” din Axa prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a POR 2014-2020. Acum, urmează ca Ministerul să lanseze licitația pentru achiziția autobuzelor.
Alte 9 linii „electrice”
Totodată, Primăria Braşov a semnat în luna iulie cu SOR Libchavy sro din Cehia contractul privind achiziţia altor 32 de autobuze electrice, cu lungime de 12 metri, a 9 staţii de încărcare rapidă pentru autobuze şi a 32 de staţii de încărcare lentă pentru autobuzele electrice, termenul de livrare fiind de 9 luni. Cele 32 de vehicule ar urma să circule pe liniile RATBV 9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36 şi 53.