Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt va începe din această săptămână lucrările de pregătire a terenului în vederea amenajării unui parc dendrologic. Acesta ar urma să fie realizat pe o suprafață de 25,2 hectare, 3,9 hectare urmând să fie rezervați pentru o zonă de cercetare care fi administrată de către Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania. Parcul va fi un loc pe unde se va plimba oricine, nu va fi dedicat în exclusivitate studenților, iar autoritățile spun că este un prim pas pentru avea și o grădină botanică la Brașov.
Pentru a se putea realiza parcul și a se planta 1.076 de arbori din 269 de specii, mai întâi ar urma să fie tăiată o cantitate de 3.200 de metri cubi de masă lemnoasă din pădurea vizată pentru amenajări, care se află în zona limitrofă străzii Plopilor din cartierul Noua. „În urma inventarierii fir cu fir a arborilor se constată, că pe cele 21,3 ha, cât reprezintă suprafața amenajată a parcului dendrologic, în momentul de față există un număr de 4.919 arbori cu un volum brut de 3.956 mc. O parte dintre acești arbori vor rămâne însă ar urma să fie plantați noii puieți în vederea diversificării speciilor. Avem poziția GPS a fiecărui arbore care rămâne, dar și a fiecărui puiet ce va fi plantat”, a precizat Dan Olteanu, șeful Regiei Kronstadt. Acesta a precizat că până în primăvară ar urma să fie finalizată exploatarea forestieră, iar lemnul să fie valorificat ca lemn de foc atât pentru populație, cât și pentru agenți economici, urmând să fie vândut și direct de la marginea pădurii.
Aproape 7 km de alei
De altfel, acesta a mai spus că odată cu această exploatare ar urma să fie amenajate și viitoarele alei de promenadă din parc. Acestea ar urma să fie apoi pietruite cu piatră spartă, lungimea totală a aleilor de promenadă urmând să fie de 6.979 m, urmând să fie amenajate și punți de lemn pentru traversarea zonelor mlăștinoase sau suprafețelor cu luciu de apă. Dan Olteanu susține că proiectul are o valoare totală de 3,3 milioane de lei, însă suma va mai scădea ținând cont că potecile de acces se vor amenaja din stadiul de exploatare forestieră. „În primăvară, este posibil să se deschidă o nouă măsură prin care să putem accesa fonduri pentru realizarea proiectului. Nu puieții costă mult, lucrările mari sunt aleile ce vor fi amenajate. Aceste lucrări trebuie făcute imediat după ce se scoate lemnul, fiindcă apoi începe regenerarea pădurii”, a subliniat Dan Olteanu.
2 comentarii
Exact de acest lucru avea nevoie Brasovul…sa taiem padurea buna ca sa o inlocuim cu specii straine…. pacat de locul respectiv. Sub pretextul ca este spre binele brasovenilor mai taiem niste padure…la inceput va fi gratis…se poate plimba oricine, pentru ca ulterior sa se puna taxe pentru a te putea plimba pe aleile amenajate…ca brasoveanul nu se putea plimba prin padure fara alei si specii straine de abori…
Viitorul ‘suna bine’…
Eu cred ca trebuie si ceva consultare publica cu Regia asta a padurilor.
E mai rau ca la compania Apa. Stat in stat. Taie in continuu. Acum cativa ani au taiat sub diferite pretexte si asa au aparut mai multe „poieni” care inainte nu existau in Crucur. Acum alte pretexte sa tot taie copaci: drumuri forestiere de care tot ei au nevoie (scuza e ca sunt finantate de UE); parcuri „dendrologice”.
Dar de plantat? Cand aflam si o stire despre plantari?