Industria IT românească, unul dintre principalii piloni ai economiei, are în prezent 5 centre relevante în ceea ce privește rezultatele financiare, potrivit unui studiu realizat de Termene.ro, o platformă care oferă informații actualizate în timp real despre companiile românești.
Aproape 90 la sută din veniturile generate de industria serviciilor IT sunt concentrate în centrele formate în aproximativ 5 județe din România, în timp ce restul de 37 de județe generează mai puțin de 11 la sută din valoarea întregului sector.
Cel mai important centru IT din România este cel format în jurul regiunii București-Ilfov, care generează peste jumătate din veniturile totale, urmat de cel din județul Cluj, cu aproape 20 la sută din venituri. Alte trei centre IT relevante se găsesc în județele Timiș și Iași, cu 5% din veniturile industriei, iar în județul Brașov, cu 3% din venituri.
Companiile IT cu sediul procentual din județul Cluj au înregistrat o creștere de peste 63 la sută în 2018 față de 2016, iar cele din județul Iași au crescut cu peste 66 la sută în același interval de timp, dar în regiunea București-Ilfov, cu doar 16 la sută creștere în veniturile, continuă să-și crească ușor discrepanța față de celelalte regiuni.
Creșterea valorii înregistrată de companiile din regiunea București – Ilfov în ultimii doi ani a fost de peste 1,8 miliarde RON, fiind mai mare decât cea a județului Cluj – 1,6 miliarde RON și incomparabil mai mare decât cea a celorlalte județe dezvoltate: Iași cu 449 milioane RON , Timiș cu 392 milioane RON și Brașov cu 109 milioane RON.
„În calitate de antreprenor și fondator al unei companii SaaS (software ca servicii), caut să măsoresc impactul companiilor românești și multinaționale de tehnologie. Industria tehnologiei interne a devenit un motor pentru creșterea economică și reprezintă un punct central al mediului de afaceri: conform datelor noastre, avem pe piața din România peste 16.000 de companii de software, care înregistrează o creștere accelerată în comparație cu anii precedenți ”, a spus Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.
În ciuda creșterii companiilor IT, riscul ca unele dintre ele să intre în insolvență este real și trebuie luat în considerare de către orice furnizor din industrie care dorește să aibă o afacere profitabilă. În ceea ce privește riscul de insolvență, județul cu cele mai puține companii în această situație este Clujul, unde doar aproximativ 28 la sută dintre companii sunt expuse riscului, în timp ce companiile din regiunea București-Ilfov sunt în partea opusă a spectrului, cu aproximativ 32,7 la sută având un risc de insolvență. Celelalte 3 județe sunt între aceste valori: 30,7 la sută în Timiș, 31,6 la sută la Iași și 32,2 la sută la Brașov.
Companiile străine domină industria IT
Un alt element important pe care l-a evidențiat studiul Termene.ro este faptul că doar una dintre primele 25 de companii din domeniul IT, prin cifra de afaceri, are capital majoritar românesc, iar restul de 24 sunt deținute de companii străine sau persoane fizice.
Majoritatea companiilor de top din România au capital majoritar din SUA (6), pe locul doi sunt cele cu capital majoritar olandez (5), iar locul 3 este împărțit între cele cu capital majoritar britanic, francez și german (trei).
Primele 25 de companii din industria IT generează aproape o treime din veniturile întregii industrii, în timp ce restul – peste 16.500 de entități – generează celelalte două treimi din venituri.
Un comentariu
Lucrurile se vor dezvolta si in Brasov. Companiile au nevoie de oameni cu potential indreptati spre IT.