Aproape trei sferturi dintre angajaţii din companiile mici şi mijlocii ce desfăşoară activităţi sub cod CAEN 5630 – baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor- lucrează pe salariul minim pe economie, respectiv 1.263 de lei, arată datele tranmise de reprezentanţii Inspecţiei Muncii.
În cadrul IMM-urilor active în industria de profil sunt înregistrate peste 21.400 de contracte de muncă active cu normă întreagă, din care peste 73% -adică peste 15.800 de persoane- sunt plătite la nivelul salariului minim pe economie.
La nivel de ţară, companiile mici şi mijlocii înregistrează un număr de peste 3,7 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă, din care aproape 625.000 de persoane câştigă salariul minim brut pe economie, conform datelor furnizate de Inspecţia Muncii.
De altfel, potrivit informaţiilor furnizate de instituţie, aproape 19%, adică un număr de 695.246 de salariaţi lucrează în cadrul a 114.408 de IMM-uri active în Capitală, acesta fiind urmat de judeţul Cluj, unde peste 31.400 de companii mici şi mijlocii româneşti au încheiate în prezent peste 180.000 de contracte de muncă cu normă întreagă.
În România, piaţa de baruri şi cafenele numără peste 10.000 de unităţi ce înregistrează vânzări anuale de aproximativ 6,7 miliarde de lei. Dintre acestea, cel mai important segment este reprezentat de cel al barurilor, iar cel mai dinamic sector este cel al cafenelelor. De altfel, datele arată că piaţa este fragmentată, existând mai multe unităţi indepedente şi mai puţine lanţuri locale sau internaţionale.
De asemenea, românii lasă anual aproximativ 6,7 miliarde de lei în baruri şi cafenele, valoarea înregistrând o creştere de 11% în 2017 -ultimul an pentru care există date-, faţă de anul anterior.
Această creştere a fost generată de toate cele trei sectoare -mai exact de baruri, cafenele şi cafenele de specialitate. Pe segmentul cafenelelor există aproape 4.000 de unităţi deschise, număr la care se adaugă peste 200 de cafenele de specialitate şi aproape 6.000 de baruri/localuri, aproape toate (cu excepţia a 13) fiind considerate de sine stătătoare, potrivit Euromonitor.
De altfel, piaţa de baruri şi pub-uri este pe un trend ascendent uşor, cu câteva zeci de unităţi noi care se adaugă an de an în piaţă, de asemenea, calculul ia în seamă nu doar numărul de deschideri, ci şi pe cel de închideri în contextul în care în acest segment de piaţă sunt multe unităţi care se închid chiar şi după câteva luni sau un an de funcţionare.
În ceea ce priveşte numărul de cafenele, acesta scade uşor de aproximativ trei ani, însă declinul poate fi pus pe seama dezvoltării cafenelelor de specialitate care sunt tot mai multe, zeci de nume noi apărând în piaţă an de an. Această piaţă însă se concentrează în oraşele mari şi în Bucureşti şi mai puţin în zona urbelor medii şi mijlocii unde jocurile sunt făcute de baruri şi cafenele clasice.