Deși câteva sute de blocuri erau pe „lista de așteptare” de la Primăria Brașov în vederea includerii în Programul de creștere a eficienței energetice a blocurilor de locuințe inițiat de către Ministerul Dezvoltării, programul a fost abandonat. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, de aproximativ patru ani nu a mai fost alocat nici un fel de finanțare de la Guvern. Singurul sprijin pe care edilii l-au mai putut acorda a fost acela de a transmite proiectele tehnice, care fuseseră deja întocmite, asociațiilor de proprietari, care să deruleze lucrările cu forțe proprii.
„Acum doi ani au fost derulate ultimele lucrări prin acest program la un bloc de pe strada Hărmanului. Urma reabilitarea unui bloc de pe strada Basarabiei, însă fondurile necesare nu au mai fost alocate. Am avut însă peste 100 de proiecte tehnice concretizate, în urma cererilor depuse de către asociațiile de proprietari pentru înscrierea în acest program, care au fost puse la dispoziția acestora, lucrările fiind derulate exclusiv pe banii proprietarilor”, a explicat Sorin Toarcea.
Prin acest program, cheltuielile cu termoizolarea erauasigurate în proporție de 50% de la Guvern, 30% de la bugetul local, iar 20% plătesc locatarii. La Primăria Brașov, din partea asociațiilor de proprietari brașovene care voiau să fie incluse în Programul Național de reabilitare termică, erau depuse 320 de cereri, la finele lui 2012, când Ministerul Dezvoltării anunțase că vrea să continue programul cu ajutorul unei finanțări europene, dar, ulterior, s-a răzgândit. Pentru 126 dintre blocurile care stăteau la coadă pentru termoizolare, autoritățile locale întocmiseră deja proiectul tehnic, iar pasul decisiv în vederea demarării lucrărilor trebuia să îl facă Guvernul, care să aloce cofinanțarea necesară și apoi să se demareze licitațiile de execuție. Până acum, în municipiul Brașov au fost reabilitate termic prin Programul Național aproape 100 de blocuri.