Compania Antrepriză Zahăr Bod, cea care a preluat activele Fabricii de Zahăr Bod după ce aceasta a intrat în faliment, a încheiat anul trecut cu un business de 65,45 milioane de lei (13,8 milioane de euro), în scădere față de anul anterior, când raportase o cifră de afaceri de 77,41 milioane de lei. În plus, compania a trecut pe pierderi, anunțând un rezultat negative de 11,62 milioane de lei (aproximativ 2,5 milioane de euro), după ce în 2017 anunțase un câștig de peste cinci milione de lei.
Dacă luăm în considerare că în 2017 a funcționat și Fabrica de Zahăr Bod, ca și societate, și care a înregistrat un business de peste 67 de milioane de lei, putem spune că anul 2018 a adus înjumătățirea afacerilor producătorului de zahăr din Bod, controlat de familia Tartagă.
La finele anului trecut, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a omului de afaceri Dan Mihai Tartaga, patronul Fabricii de Zahăr Bod, acum în faliment, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, delapidare și participație improprie la spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii precizează: „În calitatea menționată mai sus, inculpatul Tartagă Dan Mihai a dispus, în perioada 2005-2009, înregistrarea în evidențele contabile ale societății (conturi furnizori, registru jurnal, registru casă, jurnal cumpărări) și în documentele legale obligatorii (declarații fiscale-deconturi de TVA și situații financiare) a unor cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale (bunuri nelivrate, servicii neprestate), în scopul sustragerii societății de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și pentru a intra în mod necuvenit în posesia unor sume de bani. Prin aceste demersuri, a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 8.821.642 lei (format din TVA în sumă de 8.083.903 lei și impozit pe profit de 737.739 lei, la care se adaugă obligații accesorii). De asemenea, inculpatul Tartagă Dan Mihai s-a implicat în crearea unui mecanism care a avut drept scop însușirea unui teren în suprafață de 29.158 mp, cunoscut sub denumirea de „Spitalul Stejăriș”, situat într-o zonă cu deosebit potențial imobiliar (drumul spre Poiana Brașov). Concret, profitând de controlul său asupra consiliului de administrație al societății pe care o administra, la data de 27 august 2007, bunul respectiv a fost achiziționat la prețul de 5.003.650 lei, deși operațiunea nu era justificată din punct de vedere economic și al obiectului de activitate al firmei. Ulterior, la data de 15 ianuarie 2010, imobilul a fost „dat în plată” către o rudă a inculpatului, pentru o pretinsă datorie de 1.200.000 lei, inexistentă în evidențele contabile ale societății. În aceeași zi, pentru a disimula adevărata natură a provenienței și proprietății asupra acestuia, din dispoziția inculpatului Tartagă Dan Mihai, persoana respectivă, fără vinovăție, a întocmit înscrisuri notariale prin care l-a mandatat pe acesta să dispună de bun cum va considera de cuviință precum și un testament prin care bunul i-a fost lăsat moștenire”.
În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Tartagă Dan Mihai. Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 25.016.910 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.