Stiri Brasov, Turism

Un vechi simbol al turismului montan din Munții Făgăraș s-a făcut scrum într-o noapte

Foto: Poveștile Carpaților

Construită între 1926 și 1927, Cabana Urlea din Munții Făgăraș a fost abandonată de toți proprietarii, deși era un simbol în istoria turismului montan. Asociația Poveștile Carpaților a cumpărat-o vara trecută, pentru a o readuce la viață, numai că întreg proiectul s-a năruit într-o singură noapte, după ce clădirea degradată a ars din temelii.

Focul ar fi fost pus intenționat, spun membrii ONG-ului, care a descoperit dezastrul în această dimineață, în timp ce urcau cu specialiștii pentru a preleva probe de teren pentru studiul geotehnic necesar demarării proiectului tehnic de refacere a cabanei.

„Noi am urcat să luăm niște mostre, pentru a stabili care va fi soluția finală pentru fundație. Când am ajuns acolo am rămas pur și simplu uimiți, totul era ars. Ne-am întâlnit pe drum și cu pădurarul din zonă, de la care am înțeles că de aseară se vedea focul și ei au urcat abia la 6 dimineața să vadă ce și cum. Noi când am ajuns acolo era deja arsă, era stins cam tot focarul, doar mai mocnea și ieșea puțin fum. Doar fundația a mai rămas. Și cabana de jos e arsă, ambele. Acolo se putea întâmpla o nenorocire, pentru că, dacă bătea vântul mai tare, ardea toată coasta aia, deci se putea fi și mai grav. Au ars inclusiv lucrurile mele care erau în mansardă. Astăzi am discutat cu șeful de la Polișia din Lisa, urmează să dau o declarație acolo și să fac o plângere. ”, a declarat pentru Bună Ziua Făgăraș Bogdan Mihalache, unul dintre membrii asociației.

Deși cabana Urlea se afla de ani buni într-un proces accentuat de dgradare, intenția Asociației era de a păstra această filă din istoria turimului monta. „Cu toate acestea, noi suntem încrezători ca va veni si ziua in care vom redeschide impreuna pt.toti iubitorii de munte legendara cabana Urlea. Rugam pe aceasta cale pe toti cei care au fost in ultimile zile in zona si ne pot da informații legate de acest incident sa ne contacteze aici sau pe privat sau pe adresa de mail povestilecarpatilor@gmail.com”, este mesajul Asociației postat pe Facebook.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*