Opinii

Dezbaterea publică USR: Viitorul politic brașovean?

Premieră

Prima dezbatere publica din campania interna a USR pentru desemnarea candidaților la alegerile locale a avut loc ieri la Aro Palace.

Într-o încăpere plină, în fața unui auditoriu format din membri USR, Plus, dar din simpli cetățeni, peste 15 candidați la titlul de „candidat al USR la Consiliul Local”, 4 candidați la Consiliul Județean și doi candidați pentru funcția de Primar al Brașovului, și-au expus intențiile, planurile, ideile, valorile și motivele.

O dezbatere care mai mult a fost o prezentare politica, care a scos la iveala idei interesante ale membrilor USR pentru urbe, dar și lipsa unora de viziune sau aplecare către administrație. Organizarea a fost aproape ireproșabila. Câțiva din candidații la Consiliu care s-au remarcat au fost Victor Ilie, Paul Ciocan, Ioan (Nelu) Corbu, Flavia Boghiu sau Andrei Oniga. De departe, cel mai spumos a fost tânărul Albert Cosmin, care și-a propus sa dea în judecata statul în cazul în care nu are dreptul de a fi consilier local la vârsta de 21 de ani. Legea precizează ca vârsta minima pentru o asemenea funcție este de 23 de ani.

Au fost momente de plictis și momente de uimire. S-a râs de anumite propuneri și s-au ridicat sprâncene la altele. Cred, din câtă politică am studiat și observat până acum, că s-a descoperit candidatul care-l poate învinge pe George Scripcaru. Numele lui este Allen Coliban, senatorul  USR Brașov. S-a prezentat cu câteva proiecte pe care le dorește implementate în momentul în care va deveni primar. Cel ce mi-a atras atenția a fost îngroparea magistralei feroviare ce traversează Brașovul și accesarea peroanelor gării din subteran. La final a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri ce s-a întins pe mai mult de o ora.

Dincolo de observarea acestor aspecte sub lentila subectivismului – îi cunosc pe câțiva dintre candidați – cel mai important element de luat în calcul de cetățeanul cititor al acestei opinii este următorul: ștacheta politica locala a fost ridicata la un nou nivel superior. USR-ul, prin acest eveniment public, provoacă celelalte partide la transparența. Fiecare cetățean interesat ar trebui sa aibă posibilitatea de a-i cunoaște din timp pe cei pregătiți de partide, pentru a-i cere votul.

Provocare

Dezbaterile interne ale partidelor, făcute public sunt un pas înainte, pe care celelalte partide reprezentate local, PMP, PSD, PNL, ALDE, UDMR, PER, FDGR, ar trebui sa le folosească ca pe unelte de a activa societatea înspre schimbul de idei. Care la rândul lor sa ducă la cele mai bune decizii pentru Brașov.

Dacă și celelalte partide vor face acest lucru și vor invita societatea civila sa participe, dacă mă vor invita acolo, cu siguranță voi avea grija sa relatez la fel cum o fac acum și cu siguranță voi lauda fiecare astfel de acțiune politica transparenta. Dacă vor alege sa ramâna închise ermetic, sa-și desemneze candidații pe liste în funcție de cine știe ce valori sau interese, atunci vor demonstra că își doresc în continuare sa fie departe de cetățean și de interesele lui.

Invit cu ocazia asta ca toți competitorii USR sa fie deschiși unor astfel de evenimente, aștept invitațiile lor (în calitate de președinte al Asociației Pro Democrația club Brașov) și le garantez ca voi voi pe cât se poate de obiectiv în relatarea evenimentului. Ba chiar îi provoc. Dacă sunt atât de interesați de votul nostru, al tuturor cetățenilor urbei, atunci să demonstreze că sunt deschiși în fața noastră! Deci? Cine-i următorul partid care se va ridica la noul nivel impus?

Până atunci, rămânem cu exercițiul democratic de ieri și cu invitația USR către public pentru data de 27 Septembrie pentru a doua dezbatere deschisă cu candidații lor la alegerile locale, care este de apreciat. Candidații USR? Rămâne la latitudinea dumneavoastră dacă merita votați sau nu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*