Economic, Stiri Brasov

STUDIU: Firmele din Brașov au făcut afaceri de aproape 11 miliarde de euro anul trecut. Cei mai productivi angajați sunt cei din comerț și industrie

Companiile brașovene au realizat anul trecut afaceri de 50,72 miliarde de lei (10,9 miliarde de euro), în creștere față de 2-17 cu 7,6%, au decșarat, ieri, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Brașov. Potrivit directorului CCI Brașov, Cosmin Roșia, 45% din aceste afaceri s-au desfășurat în domeniul industrial, comerțul având o pondere de 31% în totalul business-ului înregistrat de județ. De asemenea, o pondere importnată au avut-o serviciile – 15% din totalul cifrei de afaceri fiind realizată în acest sector. Construcțiile au avut un aport de doar 6% în totalul afacerilor brașovene, în timp ce aportul agriculturii s-a păstrat la 3%.

Anul trecut a adus o majorare a numărului agențiulor economici care au depus bilanțuri, acesta crescând la 24.895. în timp ce numărul angajaților s-a cifrat la 154.525.

 

În ciuda afacerilor mari ale industriei, profitabilitatea pe acest sector este de doar 4,4%, în timp ce comerțul a avut anul trecut o rată a profitrabilității de 4,5%. Cele mai profitabile business-uri par a fi cele din sectorul serviciilor, unde nivelul ratei câștigului este de 13,7%, urmat de sectorul serviciilor, urmat de agricultură, cu 11,4% și de construcții cu o rată a profitabilității de 6,4%.

Potrivit analizei CCI Brașov, cei mai productivi angajați brașoveni se găsesc în comerț, media fiind de 570.144 de lei/angajat. Un angajat din sectorul industrial a avut, în medie, o productivitate de 353.370 de lei, urmat de lucrătorii din agricultură, unde media este de 321.976 de lei/angajat. Productivitatea angajaților din construcții a fost anul trecut de 224.761 de lei, în timp ce angajații din sectorul serviciilor au fost cel mai puțin productivi, cu o medcie de 172.472 de lei/angajat.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*