Social, Stiri Brasov

Urșii au început să revină în zonele locuite pentru „aprovizionarea de toamnă”. Singura soluție în unele cazuri este doar recoltarea, susțin autoritățile

După o perioadă mai liniștită, urșii au început din nou să revină în zonele locuite de la marginea Brașovului. Dacă în weekend, autoritățile râșnovene au avut din nou de furcă cu un urs care dădea târcoale Cetății, aseară, după ora 23.00, trei urși și-au făcut apariția în zona Lacului Noua. Ținând cont că zona este una de promenadă chiar și după lăsarea serii, autoritățile au decis să emită un mesaj de urgență prin sistemul Ro-Alert, astfel încât să fie evitate incidentele.

La fața locului au ajuns și echipaje ale Jandarmeriei, iar exemplarele au fost gonite în pădure. Situația se va repeta, deoarece urșii s-au obișnuit să coboare în zonele locuite în căutarea de hrană. Autoritățile susțin că la nivelul județului, populația de urși este de trei ori mai mare decât ar trebui.

„Un urs care fuge din pădure spre zonele locuite, fuge de un altul mai mare”

De altfel, Dan Olteanu, șeful Regiei Pădurilor Kronstadt, a precizat faptul că la nivelul Fondului cinegetic 18 Timiș, pe care îl gestionează, în loc de puțin peste 20 de urși, cât ar putea trăi în condiții normale pe respectiva suprafață, sunt peste 100. Acesta a subliniat faptul că relocările nu sunt neapărat soluția optimă, deoarece în 75% din cazuri urșii părăsesc pădurea și caută din nou zone locuite pentru a se aproviziona cu hrană. „Relocarea nu e o soluție, are efect doar la exemplarele de până în 2 ani. De fapt, un urs care fuge din pădure spre zonele locuite, fuge de un altul mai mare și mai puternic. Ursul are două obiective clare: mâncarea și reporoducerea. De aceea masculii caută să omoare puii și atunci ursoaicele vin spre zonele locuite. Singura soluție în unele cazuri este doar recoltarea, adică omul cu casa lui, ursul cu casa lui. Există și exemplare ce pot fi reabilitate și de aceea vom amenaja un centru de reabilitare pe 60 de hectare în masivul Postăvarul. Investiția este de aproximativ un milion de euro și nu înseamnă doar un gard, ci și un recensământ al urșilor. Slovenii împușcă în fiecare an 175 de urși, pe un teritoriu mult mai mic”, a explicat Dan Olteanu.

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*